RIPOSTER

Drá­gább lesz idén a ka­rá­csonyfa - mu­tat­juk, mennyi­vel

Most fi­zet­jük meg az árát a csa­pa­dék­sze­gény nyár­nak: a hazai luc­fe­nyők­ből ke­ve­sebb ter­mett, mint ta­valy, de az Észak-Eu­ró­pá­ból be­ér­kező nor­mand­fe­nyő is drá­gul a szá­raz­ság miatt. Né­met­or­szág­ban és Auszt­ri­á­ban egye­ne­sen fe­nyőfa-ka­taszt­ró­fá­ról be­szél­nek, ami a ma­gyar ter­me­lők­nek nem jön rosszul: 1 mil­lió fát visz­nek kül­földre min­den évben...
  • Szerző: Ripost

Megszoktuk az elmúlt években, hogy nem változott a karácsonyi fenyők ára, de ennek most vége. Nálunk is rossz a termés, de Németországban és Ausztriában egyenesen pocsék: sokfelé a fenyők 20-30 százaléka kipusztult. Ez a magyar árakra is hatással van, mert minden évben több százezer – más források szerint 1 millió – fát hozunk be külföldről, a magyar termelők pedig szintén több százezer fát visznek ki.

Fotó: Markovics Gábor

A lucfenyőnél lesz a legjobban érezhető a drágulás

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sokan esküsznek a lucfenyőre, mert olcsóbb, és bár gyakrabban kell porszívózni az erősen hulló tűleveleit, az illata kárpótol. Ugyanakkor pont a lucfenyőnél érezhető majd igazán a drágulás.

„Valóban emelkedni fog a karácsonyfa ára, főleg a lucfenyőé. Abból most kisebb hiány alakult ki a hazai termelésben. A normandfenyőnél jövőre kell majd igazán nagy áremelésre számítani, a mostani, szárazság sújtotta csemeték akkorra fognak piacképessé érni” – magyarázta Fodor János, a csurgói Fenyőfarm munkatársa.

Fotó: Markovics Gábor

Simon László berzencei termelő szerint 20, de akár 30 százalékos áremelkedés sem elképzelhetetlen.„Kisebb a termés, nagy volt a szárazság” – mondja ő is. A luc métere a tavalyi 2-3 ezer forint után idén akár 3500 forint is lehet. Így egy átlagos másfél-két méteres lucért akár 5-7 ezer forintot is fizethetünk. – „A normandfenyőnél szerintem minimális drágulás lesz, hiszen amúgy is drága fajta, ennek az árán nem sokat lehet emelni” – említette a Somogy megyei fatermelő. Hozzáteszi: – „Szerencsére már itthon is jobban keresik a jó minőségű fákat, így a lucból is a drágábbat viszik. Visszaesett a másod- és harmadosztályú, gyérebb levélzetű fák iránti kereslet.”

A utánanézett, az interneten már most lehet fenyőfát rendelni, karácsony előtti szállítással – és a webshopokban a normandfenyő is jóval drágább mint tavaly, a nagyobbak fák 3-5000 forinttal is többe kerülnek!

Eközben a címlapon
Fotó: Markovics Gábor

Csak a műfenyő egyre olcsóbb

Több áruházlánc reklámkatalógusában is megjelentek már a műfenyők. A kínálat, akárcsak az árak – egy-egy friss termék kivételével – megegyeznek a 2017-es felhozatallal a Praktikerben és az OBI-ban is. Ugyanakkor a Lidlben esett a 180 centiméteres, 550 ágas Melinera műfenyő ára: míg tavaly 8999 forintot kértek érte, most 6999 forintba kerül. Igaz, megjelent mellette a szintén 180 centiméter magas, ám jóval sűrűbb ágú prémium műfenyő is, potom 24 999 forintért.

Érdemes az utolsó hétig várni a vásárlással

Aki meg akarja úszni a karácsonyi kapkodást, korán, az interneten rendel fenyőfát karácsony előtti kiszállításra. A tapasztalatai szerint azonban aki spórolni akar, jobb, ha kivár: érdemes megvárni az utcai árusok megjelenését, és megnézni az ottani árakat: sokat spórolhatunk így a webes rendeléssel is, mert sok netes kereskedő kénytelen lesz akkor levinni a most még igen magas árakat…

Fotó: Markovics Gábor
Rejtély: 1 millió vagy 200 ezer fát hozunk be? Furcsa, hogy a szakemberek nem tudják pontosan megmondani, mennyi fenyőfát hozunk be, és mennyit visznek külföldre a magyar termelők. Az egyik forrás szerint az évente eladott 1,8-2 millió fenyőfából 1 milliót külföldről – főleg Dániából – hoznak be, és körülbelül 600-700 ezer fát visznek külföldre eladni a magyar termelők. Más források szerint viszont a ki- és behozatal kiegyenlíti egymást: minden évben körülbelül 200 ezer fát hoznak be a kereskedők, és körülbelül ugyanennyit adnak el külföldön a magyar termelők. - Bár az illata miatt kedvelt lucfenyőből kevesebb termett, idén is jut belőle külföldre, főleg az olasz és lengyel kereskedők viszik ki a gyökeres, földlabdás darabokat. 180-200 ezer luc megy külföldre, s ugyanennyi normandfenyőre számítunk az északi országokból – közölte lapunkkal a Magyar Díszkertészek Szövetsége.