TÜZELŐÁLLÁS

Dár­dai ne­he­zen bír bal­hés csa­tá­rá­val

Roj­to­sak az ide­gek Dár­dai Pál német csa­pa­tá­nál. A pen­ge­élen tán­coló Her­tha ma­gyar edzője és a klub me­ne­dzsere, sőt a já­té­kos­tár­sak is bűn­bak­nak ki­ál­tot­ták ki bot­rány­hős sztár­ju­kat.

Egyre valószínűbb, de továbbra sem biztos a Hertha megmenekülése. A közvetlen kiesést már elkerülte a múlt héten egy kiscsapaton segítő Dárdai Pál német klubja, de a körülmények (és a Bundesliga-tabellán mögötte állók) összejátszása esetén még kiköthet osztályozós helyen.

Nagyképűen hibázott

Pedig nyugodtan hátradőlhetnének a berliniek, nem kellene számolgatniuk, ha a helyzeteikből csak egyet kihasználtak volna az Eintracht Frankfurt ellen (0-0). Elefántcsontparti ászuk, Salomon Kalou azonban a legnagyobb ziccert is elszórakozta: nagyképű emelést választott – és rontott el – a biztos megoldás helyett.

EZT OLVASTAD MÁR?
Elnagyképűsködte a bennmaradást? (Fotó: GETTY IMAGES/Europress Fotóügynökség)
Elnagyképűsködte a bennmaradást? (Fotó: GETTY IMAGES/Europress Fotóügynökség)

A hat forduló óta hiába várt győzelmet, egyben a biztos bennmaradást érő meccslabda kihagyása miatt bűnbak lett a korábbi Chelsea-csatár. A Herthán belüli feszültséget jelzi, hogy szokatlan módon Dárdai, valamint a csapat kapitánya és a klub menedzsere is név szerint kritizálta Kalou-t. Az edző a sajtótájékoztatón kérdés nélkül fakadt ki:

Amit Kalou művelt, az nem volt helyénvaló. Ilyenkor nem emelsz. Tükörbe kell nézni és feltenni a kérdést, rendben volt-e a hozzáállás.

A Pro-licencét a múlt héten átvett Dárdai a ZDF stúdiójában úgy fogalmazott, hogy az utolsó meccsen, Hoffenheimben még egy pont kell; mély vízbe dobták tavasszal, és a záró forduló előtt még mindig vannak körülötte krokodilok. A Sky Sportnak nyilatkozva nagyképűnek nevezte Kalou emelését, amely elfogadhatatlan számára a csapat szorult helyzetében.

Dárdai nem érti sztárja hozzáállását (Fotó: GETTY IMAGES/Europress Fotóügynökség)
Dárdai nem érti sztárja hozzáállását (Fotó: GETTY IMAGES/Europress Fotóügynökség)

A sosem kertelő kapus, Thomas Kraft csak ennyit vetett oda az értékelését kérő újságírónak:

Kérdezd a vak csatárainkat!

A csapatkapitány, Fabian Lustenberger és a menedzser, Michael Preetz is csatlakozott: mindkettőjük szerint óriási hiba és felelőtlenség volt, hogy Kalou a klub szorult helyzetében, ziccerből hanyagul emelni próbált a biztosabb lövés helyett. A kipécézett Kalou így fogalmazott:

Eközben a címlapon
Meg kellett volna csinálnom, és akkor nyerünk. Ma valahogy nem az a nap volt, amikor gólt lövök.

Dárdai Pál egyébként már a meccs előtt is tépelődött, ne hagyja-e ki a csapatból az immár 828 játékperce gólképtelen Kalou-t.

Bontotta a berlini falat

Korábban a pályán kívül is sok gondja volt a sztárral. A kinevezése után megvédte őt a főnökeivel szemben, amikor Kalou késve érkezett vissza az Afrika Kupáról. Az utóbbi hetekben már Dárdai is kiakadt, amikor a légiós késve érkezett edzésekre. Máskor egy tévéműsor kedvéért kalapáccsal és vésővel megrongálta a műemlékként kezelt berlini falat.