SZTÁRDZSÚSZ

Min­denki Cser­halmi Györ­gyért szo­rít

Sú­lyos ge­rinc­mű­tétje után úgy tűnt, Cser­halmi György rö­vi­de­sen újra szín­padra áll­hat. La­punk azon­ban meg­tudta: a jú­nius 16-án in­duló Kör­hinta című darab kül­földi tur­né­ján nem vesz részt a tár­su­lat­tal.
  • Szerző: bdf

Hosszúra nyúlik Cserhalmi György rehabilitációja, ezért elképzelhető, hogy egy évig még nem áll színpadra a művész. Úgy tudjuk, a Nemzet Színésze az idei évadra felmentést kapott a Nemzeti Színháztól, mert bár folyamatos rehabilitáció alatt áll, még nem épült fel teljesen.

Fotó: Szabolcs László
EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nemrég műtötték a művészurat, aki nem erőltetheti meg magát. A szóbeszéddel ellentétben az idei évadban még nem tér vissza, de reményeink szerint a 2019/2020-as szezonban már színpadra áll” – mondta lapunknak egy színházi bennfentes, aki szerint nagyon nehéz időszakon megy keresztül Cserhalmi, hiszen a felépüléséért való küzdelme már több mint egy éve tart.

A rajongók és a színházkedvelők aggódnak a művészért és bíznak abban, hogy mihamarabb felépül. Cserhalmi tavaly áprilisban esett át egy súlyos térdműtéten, melyet követően váratlan komplikációk léptek fel. Gerincprobléma alakult ki nála, ezért az orvosok azonnal megoperálták.

„Nagyon kemény. Az orvosok többféle módon próbálják enyhíteni a fájdalmakat. Kapok izomlazítót és gyulladáscsökkentőt is” – mesélt akkor a részletekről a -nak Cserhalmi, aki két hét után hagyhatta el a kórházat, a szakemberek pedig kötelező gyógytornát írtak elő neki. Állapota sajnos nem javult, ezért júniusban ismét kórházba került. Bár a székesfehérvári Vörösmarty Színház tervezte a színész novemberi visszatérését, a közönségnek csalódnia kellett. Cserhalmi fizikailag még nem állt készen arra, hogy újra játsszon.

Fotó: MTI

„Minden az egészségügyi állapotomtól függ: ha megengedi, színpadra lépek, ha nem, akkor nem” – mondta el még szeptemberben lapunknak a Nemzet Színésze, akiről csak később derült ki, hogy hónapokig lábra sem tudott állni. Újra kellett tanulnia járni. Akkor ő maga kérte, hogy helyettesítsék a darabjaiban. A színházkedvelők legnagyobb örömére aztán az év végén jó hír érkezett, hogy az Úri muri című darabban visszatér. A Nemzeti Színház közleményt is kiadott, miszerint Cserhalmi már megkezdte a próbákat, de végül nem állhatott a közönség elé a premieren. „Ez nekem most nem megy. Próbálni tudok, de egy előadást ütembiztosra megcsinálni nem, ezt be kellett látnom” – vallotta be egy videóinterjújában.

Egy biztos, Cserhalmi emberpróbáló időszakon megy keresztül, és bár a kezdetekben azt hitte, gyors ütemben halad majd a rehabilitációja, a jelek szerint több időre van szüksége. A színész azonban nem tétlenkedik, a háttérben folyamatosan dolgozik. Nemrég Vidnyánszky Attila kérte fel Örkény István klasszikusának, a Macskajátéknak a rendezésére, amit boldogan el is vállalt.