RIPOSTER

Csal­nak a teszt­tel a do­hány­mul­tik!

Az autók dí­z­el­bot­rá­nyá­hoz ha­sonló ügy rob­bant ki a ci­ga­ret­ta­gyártó mul­tik­kal kap­cso­lat­ban: a nagy do­hány­gyár­tók meg­ha­mi­sí­tot­ták a mé­rési ered­mé­nye­ket!

A franciáknál robbant a bomba:

EZT OLVASTAD MÁR?
ahogy a dízelbotrány kapcsán az autógyárak manipulálták a mérőműszert, úgy trükközik több nagy cég is a cigaretták károsanyag-kibocsájtását tesztelő gépi rendszerrel.  

Áll a bál, Franciaországban a fogyasztók megtévesztése és egészségük veszélyeztetése miatt tett feljelentésről, illetve az egész ügyről a Le Figaro című francia lap számolt be. A magyar piac jó részét uraló két gigacég, a Philip Morris és a British American Tobacco is érintett. Magyarországon a fogyasztóvédők évente egyszer, szúrópróbaszerűen mérik a cigaretta károsanyag-tartalmát, ám a mérési módszerek ugyanazok az egész Európai Unióban, így nálunk is.

A francia jelentés szerint manipulálja a cigaretták károsanyag-kibocsátását tesztelő gépi rendszert a Philip Morris, a British American Tobacco (BAT), a Japan Tobacco International és az Imperial Brands. 

Hogy miként működik a csalás, és vajon a magyar dohányosok is károsultjai-e az átverésnek, az kiderül a című napilap csütörtöki számából. Keresd az újságárusoknál!