KIAJOBB

Ma­si­nisz­tá­ból lett edző Rossi se­gí­tője

Nem csak nagy fo­cis­tá­ból lehet jó tré­ner. Gi­o­vanni Cos­tan­tino pár éve még vo­nat­ve­ze­tő­ként cso­dálta Ryan Giggst, aki most gra­tu­lált neki a Wales-verés után.
  • Szerző: vav

Válogatottunk elemzője, Giovanni Costantino fociultra és amatőr játékos volt, majd gyerek- és női csapat edzőjeként, Finnország érintésével került Magyarországra. Vonatot vezetett, amikor Ryan Giggs eldöntötte a 2008-as BL-döntőt – erre most a Manchester United legendája gratulált neki a Wales elleni győzelemhez.

Fotó: Facebook
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Újabb adalék ahhoz, milyen sokat jelent Marco Rossinak és segítőinek a magyar válogatott irányítása. Olasz szövetségi kapitányunk már második hazájának tekinti Magyarországot, de Costantino számára is különleges élményt jelent itt dolgozni. Azután írt személyes emlékeiről a közösségi oldalain, hogy a walesi szakvezető gratulált neki a mieink győzelméhez.

Yesterday evening after I shook my hand with Ryan Giggs ( and to his staff that worked with Man Utd and other national... Közzétette: Giovanni Costantino – 2019. június 12., szerda
Kezet ráztam Ryan Gigsszel, és (...) eszembe jutott, amit sokan mondtak nekem: 'Aki nem volt jó játékos, nem lehet edző magas szinten'.

"Emlékszem, 2008. május 21-én néztem a BL-döntőt, és másnap egy ezerötszáz tonnás vonatot vezettem Ausztriából a Brenner-hágón át Veronába (amatőr játékos voltam, és masinisztaként dolgoztam). Akkor Giggs lőtte a győzelmet jelentő tizenegyest, bajnok volt és örökre az is marad. De most, tizenegy év múltán egymás ellen segítettük a csapatainkat a kispadokról. Mi nyertünk, és számomra a legnagyobb győzelem, hogy rácáfoltam arra a sok hátráltató dologra"

– írta Costantino.

Közzétette: Giovanni Costantino – 2013. március 10., vasárnap

A 34 éves olasz szakember négyéves kora óta a szicíliai Messinának szurkol.

Eközben a címlapon
Közzétette: Giovanni Costantino – 2013. november 17., vasárnap

Fociultra volt, csak amatőr szinten játszott helyi csapatokban. Aztán a fejébe vette, hogy edző lesz. Képezte magát, szorgalmasan járta a szlovén, a horvát, sőt a magyar stadionokat is. Íme, 2012-ben a régi Puskás-stadionban:

Közzétette: Giovanni Costantino – 2012. augusztus 28., kedd

Észtországi tanulmányi útján ismerkedett meg egy honfitársával, aki finn utánpótlás-nevelő klubhoz (FC Futura) hívta dolgozni.

Egy Helsinkihez közeli kisvárosban 13-15 éves gyerekeket, majd női csapatot edzett, mielőtt 2016 nyarán csatlakozott Marco Rossi kispesti stábjához.

Közzétette: Giovanni Costantino – 2017. május 28., vasárnap

A bajnoki cím után ő is ment a „Misterrel” Dunaszerdahelyre, majd a magyar válogatotthoz. Ez egyébként régi álma volt.

Rossi (középen) jobbján helyettese, Cosimo Inguscio, balján Gio Costantino (Fotó: mlsz.hu)
Rossi (középen) jobbján helyettese, Cosimo Inguscio, balján Gio Costantino (Fotó: mlsz.hu)

"Szeretnék egyszer az Európa-ligában vagy a Bajnokok Ligájában szerepelni egy csapattal. Vagy – és ez a legnagyobb álmom – egy nemzeti együttesnél dolgozni."

Semmi sem nagyobb boldogság egy futballszakember számára, mint egy országot képviselni. Remélem, egy napon csatlakozhatok majd egy válogatott stábjához

– nyilatkozta Costantino még 2015 nyarán, finnországi utánpótlás-edzőként, amikor fogalma sem lehetett, hogy egy év múlva a Honvédnál, újabb két esztendőn belül pedig már a magyar válogatott mellett dolgozhat.

Korrekorder Európában

A hitvallása szerint mindig fejlődni vágyó Gio köszönetet mondott azért, hogy az általa edzett gyerekektől és profiktól, nőktől és férfiaktól is sokat tanult eddigi pályafutása során. Azért is hálás a sorsnak, hogy Marco Rossi bizalmat szavazott neki, és a legfiatalabb edzővé tette, aki ma bármely európai válogatottnál dolgozik.

Costantino (balra) Gera Zoltán mellett a Wales elleni Eb-selejtezőn
Costantino (balra) Gera Zoltán mellett a Wales elleni Eb-selejtezőn

Szövetségi kapitányunkon kívül a Messinánál is nagy sikereket elért olasz edzőlegenda, Franco Scoglio és a világjáró szerb Bora Milutinovics a példaképe.