SÁRGACSEKK

Bru­tá­lis bír­sá­got kapsz, ha el­blic­cel­ted az au­tó­pá­lya-mat­ri­cát!

Ta­valy mint­egy 276 ezer pót­díjfi­ze­tési fel­szó­lí­tást küld­tek ki az au­tó­sok­nak. Idén még csak 50 ezret! A leg­töb­ben azért kap­tak bün­te­tést, mert mat­rica nél­kül hasz­nál­ták a gyors­for­galmi uta­kat, de akad­tak olya­nik is, akik rossz mat­ri­cát vet­tek...

Az Nemzeti Útdíjfizető Szolgálat tájékoztatása szerint azoknak, akik a D1, D2, U kategóriában, vagyis akik főként személyautóval, e-matrica nélkül használják a díjköteles gyorsforgalmi utakat, 30 napon belül 14 875 forint pótdíjat kell fizetniük, ezen túli fizetés esetén pedig 59 500 forint a bírság összege.

(Fotó: MTI)
(Fotó: MTI)
EZT OLVASTAD MÁR?
A szolgálat a hazai bliccelők mellett a külföldiekkel szemben is egyre hatékonyabban tud fellépni.

A felállított kamerákon keresztül egyszerre képesek az e-matricás, valamint a teherautók által használt HU-GO e-útdíjrendszerben is ellenőrizni a használati jogosultságokat.

Az idei év első hét hónapjában csaknem 50 ezer jogosulatlan e-matricás úthasználatot regisztráltak. 

Az autósok sokféle trükkel próbálkoznak, vagy csak egyszerűen túl bonyolult nekik egy-egy szituáció, és rossz matricát váltanak. Így tehát hibába van matricád, az érvénytelen lesz, ha:

  1. Nem megfelelő díjkategóriára váltottad meg úthasználati jogosultságát. Például egy busz, utánfutót vontat, de csak B2 jogosultsága van (B2+U helyett) vagy 8 vagy annál több személy szállítására alkalmas személygépkocsi D1 kategóriás jegyet vásárol D2 helyett.
  2. Az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésen szereplő rendszám és/vagy felségjel nem egyezik a jármű tényleges rendszámával illetve felségjelével
  3. Egy adott megyére vonatkozó éves jogosultsággal rendelkezel, de egy másik megye díjköteles úthálózatát használod.
Az úthasználati díj elektronikus kifizetésekor a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként.

A büntetés elkerülése érdekében a vásárláskor mindig ellenőrizd az ellenőrző szelvényen az alábbiakat: rendszám, felségjel, járműkategória, érvényességi idő, megye megnevezése (amennyiben megyei matricát váltottál).