ÉLETMÓDI

Újabb for­du­lat: sza­ha­rai homok kavar bele az idő­já­rásba

Af­ri­kai ho­mo­kot sodor ma­gá­val egy ha­tal­mas cik­lon, a lég­ör­vény immár el­érte Ma­gyar­or­szág tér­sé­gét. Ez az oka a je­len­leg is ta­pasz­tal­ható, szűrt opá­los fény­nek.
címkék:

Egy Földközi-tenger felett kialakult ciklon felkavarta a Szahara finom homokját. A homokszemcsék több ezer méter magasságig jutottak és a széliránynak köszönhetően Európán keresztül haladva immár Magyarország térségét is elérték.

A légkörben lebegő szemcséken megtörik a fény, így a levegő tejszerű, opálos árnyalatot kap.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A légkörben található homok mennyisége.
A légkörben található homok mennyisége.

Az égre nézve szürke árnyalatot láthatunk áttetszően kék égbolt helyett. Pedig ilyen tiszta időben tavasszal az utóbbi lenne a normális. Mindez az afrikai homok jelenlétének köszönhető.

Sejtelmes szürke égbolt.
Sejtelmes szürke égbolt.

Ma még csapadékmentes, meleg időjárásban lesz részünk. A következő napokban fokozatos lehűlésre és nagy mennyiségű esőre számíthatunk. Az eső magával rántja a felsőbb rétegekben lebegő szaharai homokot, mely így saras eső formájában fog földet érni.

Hasonló természeti jelenséget idén már tapasztalhattunk, február utolsó napján. Akkor a kocsikon, ablakokon jól megfigyelhető sárgás, néhol rozsdás foltszerű elszíneződéseket lehetett látni. Most is hasonlóra kell számíthatunk csütörtökön és pénteken.

címkék: