SZTÁRDZSÚSZ

Már nem tit­kol­ják többé be­teg­sé­ge­i­ket a ma­gyar sztá­rok

Bár a sztá­rok élete lát­szatra csupa fény és csil­lo­gás, a be­teg­ség azon­ban őket sem ke­rüli el. Össze­ál­lí­tá­sunk­ban azo­kat a hí­res­sé­ge­ket gyűj­töt­tük össze, akik, szem­be­nézve a nyil­vá­nos­ság­gal, fel­vál­lal­ták sú­lyos prob­lé­má­ju­kat.

A minap éppen Kulka János állt kamerák elé, aki 2016-ban súlyos agyvérzésen esett át. Azóta afáziával vagyis beszédzavarral küzd, de úgy érezte, ha nyilvánosság elé áll, azzal segíthet a sorstársain.

Erős Antónia

A híradós cukorbetegségét több mint másfél évtizeddel ezelőtt fedezték fel. Antónia rövid idő alatt csontsoványra fogyott, fáradékony volt, a bőre száraz lett és állandó szomjúságot érzett. Az orvosok kezdetben félrediagnosztizálták. Csak később, a háziorvosa jött rá, hogy nagyobb a baj, mint azt gondolták.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: Markovics Gábor

Antónia először rettentően megijedt, ám később megtanult együtt élni a betegségével. Mint mondja, egy kis odafigyeléssel egy cukorbeteg ember is teljes életet élhet. Ő odafigyel az étkezésre, rendszeresen méri a vércukorszintjét és mindig hord magánál egy kis kekszet arra az esetre, ha leesne a vércukra. Antónia továbbá egy alapítványt is létrehozott, ami a cukorbeteg embereken segít.

Michael J. Fox

A Vissza a jövőbe-trilógia sztárjáról harmincéves korában derült ki, hogy Parkinson-kórban szenved. Miután a diagnózist felállították az állapota romlani kezdett. Orvosai csupán tíz évet jósoltak neki. Fox a sokkoló hír hallatán teljesen összeomlott, és az alkoholhoz nyúlt.

Fotó: Twitter

Ám, hamar rájött, hogy ezzel nem segít a helyzetén, sokkal inkább ront rajta. Felesége segítségével így sikerült leszoknia az ivásról, amit a filmes szakma újabb és újabb szerepekkel hálált meg. A betegségét azonban éveken át titkolta a nyilvánosság előtt, csupán 1998-ban vallotta be, hogy beteg. Azóta többször megműtötték, és ma már boldogan elmondhatja magáról, hogy túlélte az orvosok szörnyű jóslatát.

Tóth Gabi

Az énekesnő életét több betegség is beárnyékolja. Ételallergiája miatt nagyon meg kell válogatnia, mit fogyaszt el, mert a magvaktól könnyen anafilaxiás sokkot kaphat. Ennél azonban még sokkal súlyosabb, ami néhány éve kiderült: egészségügyi problémái miatt lehetséges, hogy soha nem szülhet gyermeket.

Eközben a címlapon
Fotó: Keller Mátyás

Gabi 2008-ban beszélt először arról, hogy egy nőgyógyászati probléma miatt 60 százalékkal csökkent annak az esélye, hogy valaha gyermeke születhet. "Nem értettem, hogy ez hogy történhetett meg velem. Tizennyolc éves koromban egy éjjel rosszul lettem. Alma nagyságú ciszta volt a bal petefészkemen, ami a fizikai megterhelés hatására kifakadt. A vérsavó, ami benne volt, kifolyt. Másfél liter vér került a hasüregembe, ami szétmarta az egyik petefészkemet" - mondta akkor, majd hozzátette, a másik petefészke is súlyosan károsodott.

Selena Gomez

Négy évvel ezelőtt gyógyíthatatlan betegséget, lupuszt diagnosztizáltak az énekesnőnél, ami miatt kezelésekre kellett járnia. Egy ideig úgy tűnt, hogy javul az állapota, de aztán hirtelen mindenki megdöbbenésére bevonult a rehabra, mert depressziós lett. 

Fotó: YouTube

A lupus egy autoimmun betegség, melynek következtében Selena szervezete bizonyos elemei saját maguk ellen fordulnak, gyakorlatilag roncsolva, leépítve önmagukat. Ez legfőképpen a szívre, a tüdőre, a vesére veszélyes. Az énekesnő állapota pedig az utóbbi időben már olyan szinten megromlott, hogy sürgős beavatkozásra volt szüksége.

Lang Györgyi

Egy rutinvizsgálaton derült ki, hogy Lang Györgyi súlyos betegségben szenved. A Pa-Dö-Dő énekesnője kettős látása miatt fordult orvoshoz, ám arra nem számított, hogy a diagnózis ennél sokkolóbb lesz. Kiderült, hogy szklerózis multiplexben szenved, ami miatt 22 évvel a diagnózis után kerekesszékbe kényszerült.

Fotó: Markovics Gábor

Györgyi sokáig szégyellte a betegségét.

"Eleinte minden baromságot kitaláltam, hogy a gerincem rossz, porckorongsérvem van, pánikbeteg vagyok. Csak később jöttem rá, hogy nincs miért szégyenkeznem" - vallotta be korábban Hajdú Péter műsorában. Az énekesnő azóta igyekszik teljes életet élni, betegségét pedig viccesen szklerának becézi.