OTTHONKA

A mosógép gyilkosa nem a vízkő! Meg fogsz döbbenni, mi az igazság!

Egész üzletág épült a vízlágyítókra, számos gyártó remekül profitál belőle. De van valami, ami jóval hamarabb tönkreteszi a mosógépedet, és ez nem a vízkő!
  • Szerző: Ripost

A vízkő minden háziasszony rémálma! Látványosan megjelenik konyhában, fürdőszobában. Eltüntetésére számos praktika létezik, a megelőzéshez pedig különböző vízlágyítók közül válogathatsz, hogy mosógéped garantáltan tovább éljen. Azonban hiába lágyítod a mosóvizet, mert

nem a vízkő, ami kinyírja a mosógépedet, hanem az öblítő és a 40 fokon mosás!

Valószínű, neked is feltűnt már, hogy az öblítő tartálya rendszeresen penészesedik, ami elég megrázó felfedezés, hiszen ezt a háztartási berendezést a ruháink tisztán tartására használjuk. A forgalomba került öblítők a bennük oldott anyagok miatt szinte kivétel nélkül támogatják a penészesedést. E folyamatnak egyébként kimondottan kedvez a mosógépbelső nedves, meleg környezete. Az idilli állapotot csak fokozza, ha rendszeresen 40 fokon használod a mosógépedet!

Az öblítővel ragacsos réteget alkotó penész nemcsak az öblítőtartályra telepszik, hanem rárakodik a mosógép belsejére és alkatrészeire is, így teszi tönkre azokat.

Sajnos az a rossz rossz hírünk van, hogy a burjánzó penész részletekben beleoldódik a mosóvízbe, a szívós mikroorganizmusok pedig megtapadnak a ruhákon, sőt, ott maradnak száradás után is. Nem éppen gusztusos...

Létezik azonban 5 egyszerű praktika, amitől garantáltan hosszabb életű lesz a mosógéped:

  1. Lehetőleg ne használj öblítőt a mosáshoz! Hidd el, az ecet sokkal alaposabban megszabadítja ruháidat a mosószer maradványaitól, ráadásul természetes, így nem okozhat allergiát a bőrödön. Tegyél az ecethez pár csepp illóolajat, és száradás után nem kell aggódnod a ruhában maradt ecetszag miatt sem! Ha nem tudsz lemondani az öblítő finom illatáról, mindig hígítva öntsd a tartályba. Érdemes csak a mosás előtt keverni a vízzel, így az illat koncentráltabb marad.

  2. Legalább egy héten egyszer indítsd el a mosógépedet magasabb hőfokon. Hatékonyabban tisztíthatod az ágyneműket, törölközőket, és a gépedet is karbantartod a magasabb hőmérsékleten való mosással! A hő sterilizál, visszaszorítja a penészt is.

  3. Mindig tartsd be a töltősúlyt! A mosógép motorját ugyanúgy károsíthatja, ha túl van tömve, mintha csak alig néhány ruhával üzemel. Soha ne hagyd a gép dobjában hosszú ideig a kimosott ruhákat, a vizes ruha súlya károkat okozhat a dob tartószerkezetében!

  4. A mosógép ajtaját soha ne zárd vissza mosás után, mindig hagyd nyitva!

  5. Mosás után alaposan töröld szárazra a gumis részeket egy száraz, puha rongy segítségével, mivel ezeken a helyen virágoznak a legjobban a penésztelepek!

+ amire még érdemes figyelned!

  • Egy 60-70 perces mosóprogramnak kb.¾ része öblítés! Ha kapszulát vagy mosószert használsz, ajánlatos ezt figyelembe venned, hogy mennyi időt töltenek ruháid ténylegesen a tisztítási folyamatban. Rövidebb programoknál érdemes folyékony mosószert használnod, így már a mosás kezdetétől hatékony.

 

Bolti mosószerek helyett készíthetsz saját, vegyszermentes mosószert is.

  • Használd ki a mosódió és a vadgesztenye kiváló tisztító hatását.
  •  Itt remek ötletet találsz, hogy készíthetsz 500 forintból 10 liter hatékony mosószert.

És ezeket olvastad már?