INSIDER

100 ezer fo­rint egy cser­no­bili ki­rán­du­lás

Nem csak két ma­gyar őrült van, aki Cser­no­bilba jár ki­kap­cso­lódni! - tudta meg a Ri­post. Egész iparág épült a ka­taszt­ró­fa­tu­riz­musra, uta­zási iro­dák aján­la­nak egyéni és cso­por­tos tú­rá­kat. Van­nak, akik évente vissza­jár­nak. Olyan, mint a sze­re­lem, mond­ják.
címkék:

Az 1986. április 27-i atomreaktor-katasztrófa helyszíne igazi turistalátványosság lett, amióta 2011-ben megnyitották a turisták előtt. Mint azt a megtudta, Magyarországon egy őrült rajongó külön közösségi oldalt is létrehozott a csernobili utazóknak.

Fotó: Keller Mátyás

Az oldalnak sok követője van, akik legalább egyszer szeretnének eljutni a tragikus történelmi helyszínre. Azonban az oldal nemcsak Csernobil népszerűsítéséről szól, a civil szervező ugyanis hosszú oldalakon keresztül, részletesen taglalja, hogyan és hány fővel vállal vezetést, intézi az engedélyeket, foglalásokat. Az nem derül ki, hogy ez egy legális utazásszervezési szolgáltatás-e, vagy valakinek a magánakciója.

De nem csak az ő segítségével lehet eljutni Csernobilba, Kijevben erre egész idegenforgalmi iparág alakult. Azok jelentkezhetnek a katasztrófa-expedícióra, akik elmúltak 18 évesek. A zónákba csak engedély birtokában lehet bejutni, ezeket az utazásszervezők, helyi utazási irodák is elintézik. Többnyire egy- és kétnapos utakat kínálnak, de van lehetőség magánexpedícióra is.Lehet két a kézben andalogni a kiürített Pripjaty város elhagyatott utcáin, megnézhetők az 1986-ban egyik pillanatról a másikra kiürített települések elhagyatott létesítményeit, sőt, magát a csernobili atomreaktort is.

Fotó: Keller Mátyás

Ami az árakat illeti, elég nagy a szórás. A közösségi oldalt létrehozó magyar fanatikus szerint 100-150 ezer forintba kerül egy túra Kijevből, ahová repülővel vagy vonattal is el lehet jutni. Mint a Ripost utánanézett, a repülőjegy30-40 ezer forint, a vonat- vagy buszjegy oda-vissza 40 ezer forint. Lapunk talált egy helyi utazási irodát, ahol az egynapos út 109 dollár (27 ezer forint), a kétnapos – ellátással és csernobili szállással – 284 dollár, plusz 20 dollárt kérnek azért, hogy a jelentkezőt anyanyelvén tájékoztassák (ez 76 ezer forintnak felel meg). Egy másik irodánál 11 órás kalandot ígérnek 99 euróért (31 ezer forintért), 34 izgalmas órát 279 euróért (86 ezer forint), míg 36 óra eltöltése Pripjatyban 379 euróba (118 ezer forintba) kerül. Ehhez azonban hozzáteszik: „Sugárzásmérőt, gázálarcot biztosítunk!”

Ja, így mindjárt más!

címkék: