Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.11.26.

Anonymus ismét lecsapott a Városháza-ügyben: Testreszabott pályázatok, tíz százalékos jutalék

Minden eddiginél megdöbbentőbb hangfelvételt juttatott el ma reggel több szerkesztőségbe Anonymus. A hanganyag gyakorlatilag teljesen lerántja a leplet a városházi jutalékos rendszer működéséről.

A korrupciós modell központi szereplője Berki Zsolt, aki komoly hatalommal felruházva intézi a főváros sötét ingatlanügyleteit. Amíg a rendőrség hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és befolyással üzérkedés miatt nyomoz, a maffiamódszerekkel dolgozó résztvevők kétségbeesetten próbálják meg eltűntetni a nyomokat.

Az Anonymus által most megküldött felvételen Gansperger Gyula mellett a baloldali üzletember bizalmasa, Bodnár Dezső, illetve a fővárosi ingatlanok – beleértve a Városházát is – iránt érdeklődő befektető hangja hallható.

Az egyeztetés résztvevői elmondják, hogy – a Fővárosi Önkormányzatnál semmiféle pozícióval nem rendelkező – Berki Zsolt a kulcsszereplője az úgynevezett „jutalékos rendszernek„.

Berkiről Gansperger és Bodnár is számtalan értékes információt oszt meg a befektetők részéről jelen lévő férfival. Érdemes a párbeszédet szó szerint idézni, hiszen a tartalmi elemeken túl a társalgás stílusa is lényeges a fővárosban uralkodó állapotok megértéséhez.

Gansperger: A faszi (vagyis Berki Zsolt) úgy mozgott az én pályázatom alatt, ott, a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt.-ben, mintha ő lenne a vezérigazgató.

Befektető: Ez a Zsolt?

Gansperger: Igen. Tehát felhívta a pénzügyi vezető hölgyet, hogy adja ki az igazolást nekem, küldje el, mert a Gansperger úrnak szüksége van rá. És b...zdmeg, jött. (...) Van egy kis hölgy, (...) aki foglalkozik az ügyünkkel. Figyi, az naponta hívott, mi van. (...) Minden, amit akartam, mindenben segített.

Befektető: Ekkora ember ez a Berki Zsolt?

Gansperger: Hát most mit csináljak?

Befektető: Semmit.

Bodnár: Kapott egy ekkora felhatalmazást. Kapott egy ilyen mandátumot. Ennyi.

Gansperger: És mielőtt kiírták a pályázatot, én elolvastam a pályázati szöveget, és mondta a Zsolt: Jó lesz nekem? Mondtam: Jó. (...) Nem volt egy bonyolult dolog. (...) De akkor is. Lehetett volna beleírni, hogy csak cukrászdát építhetek rá, most mondtam valami hülyeséget. De nem volt semmi ilyen, érted.

Befektető: De ő a Zsolttal jó kapcsolatot ápol?

Bodnár: Olyannyira jó kapcsolatot ápol, hogy amikor vártunk a találkozásra, akkor a Barts Balázs maga jött ki a Zsolt elé.

Befektető: És kezet fogott vele...

Bodnár: Nem csakhogy kezet fogott vele, majdnem földig hajolt. Magyarul a Zsolt tenyeréből eszik. Én ezt láttam, mert én még hamarabb érkeztem oda.

Befektető: Valószínűleg többet adnak neki, mint a fizetése.

Gansperger: Amikor alá kellett írnom az adásvételi szerződést, akkor a Zsolttal kellett megbeszélnem, hogy mikor írjuk alá a szerződést. Nem a Barts-csal.

Befektető: Úristen.

Nem csoda a befektetők részéről jelen lévő férfi megrökönyödése, hiszen az elmondottakból tulajdonképpen az derül ki, hogy a hivatali pozíciók nélküli Berki Zsolt hatalma nagyobb, mint a fővárosi vagyonkezelő elnök-vezérigazgatójáé.

Ezen a ponton érdemes felidézni, hogy az eddig nyilvánosságra került felvételekből, illetve a sajtóban már korábban megjelent hírekből mit lehet tudni Berki Zsoltról. Először is Berki Zsoltnak van egy Berki József nevű testvére, aki a néhai Kiss Péter szocialista miniszter közvetlen környezetében ténykedett. Éppen akkor, amikor Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes a miniszter titkárságát vezette. Innen tehát a baloldali beágyazottság. Így került a Berki-család – Gansperger szavait idézve – a buliba. Az kiderült, hogy Berki Zsolt már évek óta tevőlegesen is részt vesz a főváros értékes ingatlanainak adásvételében. Tény az is, hogy Berki Zsolt cége a Northern Rock Kft. megbízási szerződést kötött a Városháza eladására a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft-vel. A cég sokak számára azért lehet ismerős, mert ez a társaság értékesítette az MSZP egykori Köztársaság téri pártszékházát.

Gansperger Gyula és Berki Zsolt visszatérő szereplői a Városháza tervezett eladásáról szóló üzleti egyeztetéseknek, amelyeknek egyes részleteit az álarcos alak jóvoltából a közvélemény az elmúlt hetekben már megismerhette.

Berki Zsolt kilétéről fentebb már említést tettünk, de lényeges, hogy Gansperger Gyula személyéről is ejtsünk néhány szót. A baloldali üzletemberről Bajnai Gordon jellemzését érdemes felidézni, aki egy nemrég nyilvánosságra került felvételen arról beszélt, hogy kettőjük kapcsolata sokszor több mint a barátság, hiszen a volt harcostárssal együtt küzdöttek a barikádokon. Gansperger pedig egy másik felvételen éppen azt fejtegette, hogy Berki Zsoltot azt követően ismerte meg, hogy a Bajnai Gordon által támogatott Karácsony Gergelyt főpolgármesterré választották. Gansperger azt is elárulta, hogy egy XXII. kerületi telket korábban Berki közreműködésével szerzett meg a fővárostól, amiért több millió forintos „jutalékot” fizetett meg.

A Városháza-gate kirobbanása óta egyértelműen kiderült, bár Karácsonyék tagadták, volt szándék a több tízmilliárd forintot érő Városháza eladására, amellyel összefüggésben előrehaladott tárgyalások zajlottak. Ez év májusában volt olyan egyeztetés, amelyen a fővárosi vagyonkezelő vezetője is részt vett és részletesen beszámolt arról, miképpen szeretnék értékesíteni a 4,7 hektáros terület nagy részét. A tárgyalásokon elhangzott az is, hogy Berki Zsolt és Kiss Ambrus részesül a jutalékokból, ám Tordai Csaba „nem pénzezik„, ellenben Karácsony Gergely jogi főtanácsadója „láttamoz” minden szerződést. Tordai és Kiss együttes feladata továbbá, hogy meghiúsítsák azokat a kísérleteket, amelyek megakasztanák az ingatlanügyeket. Tordairól egyébként azt is érdemes tudni, Bajnai Gordon államtitkára volt.

A nyilvánosságra került hangfelvételek nyomán a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen. A Mediworks Hírcentruma eközben úgy értesült, hogy a „jutalékos„ rendszer működtetői komoly takarításba kezdtek, vagyis lázasan próbálják meg eltüntetni azokat a dokumentumokat, amelyek a visszaéléseket bizonyíthatnák.

A főváros vezetése egyébként szerdán – a Fidesz követelésére – döntött egy vizsgálóbizottság felállításáról, amely Karácsony szavai szerint olyan ügyet vizsgál, amely meg sem történt.

(via Origo)

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak