Létrehozva: 2021.11.18.

Elrendelték a nyomozást a fővárosi ingatlanüzérkedés miatt

A Nemzeti Nyomozó Iroda elrendelte a nyomozást annak a fővárosi ingatlannak az értékesítése miatt, amelynek ügyében Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tett feljelentést korábban, és amelyre a Városháza tervezett eladásával kapcsolatos sajtóhírek nyomán derült fény.

Budai Gyula elmondta: a nyomozó iroda arról tájékoztatta, hogy múlt héten beadott feljelentése nyomán elrendelték a nyomozást.

A kormánypárti képviselő felidézte:

befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután a sajtóban megjelent egy titokban rögzített felvétel, amelyen két férfi egy fővárosi telek megszerzéséről beszél.

Hozzátette: a sajtó feltárta, hogy a XII. kerületben egy ipari területről van szó, amelyet Grébics Ingatlan Zrt. vásárolt meg bruttó 101 millió forintért a Fővárosi Önkormányzattól. Budai Gyula közölte: a hangfelvétel és a sajtóban megjelent információk alapján megalapozott a gyanú, hogy az ismeretlen tettesek hivatalos személyt befolyásoltak, amikor elmentek a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. épületébe és ott megállapodtak egy ott dolgozó ügyintézővel, hogy segítsen megnyerni egy pályázatot, valamint ezért a segítségért kétmillió forint „előleget” is elkértek.

Budai Gyula beszámolt arról is: a feljelentéséhez csatolta az ügyben napvilágot látott sajtóhíreket is, amelyek szerint a feljelentésben szereplő ingatlan adásvételében fontos szerepet játszott az a Berki Zsolt, akinek a neve a Városháza feltételezett eladásával kapcsolatban is szóba került.

Az Anonymus-maszkos alak újabb nyilvánosságra hozott információi szerint jutaléki rendszer működhet a fővárosi önkormányzatnál egyes ingatlanügyletek esetében, és a szálak a Városháza eladására korábban szerződést kötő Berki Zsolttól egészen az egyik főpolgármester-helyettesig vezethetnek.
Kedden reggel az Anonymus-maszkos alak újabb hangfelvételt tett közzé, amelyben korrupció gyanúja is felvetődik. A nyilvánosságra hozott információk szerint jutaléki rendszer működhet a fővárosi önkormányzatnál egyes ingatlanügyletek esetében, és a szálak a Városháza eladására korábban szerződést kötő Berki Zsolttól egészen az egyik főpolgármester-helyettesig vezethetnek.
Mint ismert, Karácsony Gergely pénteken bejelentette, hogy annak ellenére sem váltja le Barts J. Balázst a fővárosi vagyonkezelő éléről, hogy – a főpolgármester állítása szerint – a tudta és engedélye nélkül a Városháza eladásáról tárgyalt idén májusban. Kedden reggel a rejtélyes álarcos alak újabb hanganyagot juttatott el a sajtónak, amiből az derül ki, hogy a főpolgármester közvetlen környezetében is lehetnek érintettek gyanús ügyekben.

Egy titokzatos októberi beszélgetés

A hangfelvételen Gansperger Gyula – idén október 6-án elhangzott – beszélgetését halljuk egy ismeretlen férfival, amiben a volt Wallis-vezér, aki a májusi tárgyaláson is ott volt Barts Balázsnál, kifejti, hogyan történnek a fővárosnál az ingatlaneladások. – Igazándiból nem látunk tisztán. Mindig mondjuk, hogy a mesterek. Kit értünk mesterek alatt? Mert számunkra egy vagy maximum két mester létezik – halljuk egy eddig ismeretlen férfi hangját, majd Gansperger Gyula válaszol:

Én elmondom neked, amit én tudok.

A felvétel ezután így folytatódik: – Na. – Tehát a következőképpen áll fel ez a csapat, amit én megismertem. A Zsolt frontol. – Azt tudom. A Zsolt mindenkit frontol. – Van egy Berki Józsi nevű figura. Aki vagy az unokatestvére a Zsoltnak, vagy a testvére. – Nem ő a Kiss Péternek, a…? – Ő volt a Kiss Péternek valami balkeze. A Kiss Ambrus volt a Kiss Péter titkárságvezetője. Tehát most a Berki Józsi a Kiss Ambrussal dolgozik együtt. – Jó. Tehát a Kiss Ambrusnak az embere a Berki Józsi, akivel együtt csinálják. És a Berki Józsinak a testvére vagy unokatestvére a Berki Zsolt. – Igen. – Jól értjük ezt!? – Abszolút jól értitek. Tehát itt lép be a Berki család ebbe a buliba. Az elhangzottak szerint tehát Berki Zsolt, aki – amint lapunk megírta – korábban szerződést kötött a Városháza eladására egy ingatlanirodával, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel állhat kapcsolatban. Ez azért is érdekes, mert Barts Balázs pénteken közreadott jelentésében azt állította Berkiről, hogy külső szereplőként mindössze ingatlanok eladásánál szokott közvetíteni, és még 2017-ben kereste meg először a fővárosi vagyonkezelőt, de most Gansperger Gyula arról számol be, hogy a férfinak politikai kapcsolatai vannak, ráadásul már a testvére (vagy unokatestvére) is rendelkezett ilyenekkel, hiszen Kiss Péternek, a volt szocialista miniszternek volt az embere.

Mert ők nagyon jóban vannak

A felvételen ezután Gansperger Gyula nem másról beszél, mint arról, hogy Kiss Ambrus és Tordai Csaba a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon emberei, akiket Bajnai ajánlott be Karácsony Gergelynél, és hatalmas befolyással bírnak a fővárosnál. Mint ismert, Bajnai Gordon, akit Gansperger jól ismer, hiszen kollégák voltak a Wallisnál, a kezdetektől segíti Karácsony Gergelyt, akit az elsők között biztosított nyilvánosan is támogatásáról, amikor az elindult a miniszterelnök-jelöltségért az előválasztáson. Ami viszont még ennél is érdekesebb, hogy Gansperger Gyula „jutaléki rendszerről” beszél, amelyben Kiss Ambrus is érintett, méghozzá Berki Zsolton keresztül, akinek a pénzt ki kell fizetni.
Ez a kijelentés már konkrét korrupció gyanúját veti föl, mégpedig olyanét, amelyben a főpolgármester-helyettes és a Városháza eladására korábban szerződést kötő férfi is érintett.

És még bele sem mentünk igazán

A beszélgetés folytatásában arról esik szó, hogy Barts Balázs a korábban taglalt szisztémában adhatott el egy hatalmas telket a Bécsi úton. Ráadásul az is elhangzik a felvételen, hogy Bajnai Gordon emberei dolgoznak Karácsony Gergely mellett, és az ő feladatuk, hogy elintézzék, a többi főpolgármester-helyettes nehogy „beletúrjon” bizonyos ügyekbe. Az álarcos alak legújabb jelentkezése után tehát már konkrét, a főváros vezetéséig gyűrűző korrupció gyanúja merül föl, hiszen arról hallhattunk, hogy a Városháza eladásának tervén túl Berki Zsolt az egyik főpolgármester-helyettessel – a volt baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon emberével – Kiss Ambrussal jutaléki rendszert működtet, és Gansperger Gyula fizetett is nekik valamilyen ügylet keretében. Mindezen felül pedig a maszkos alak azzal a rejtélyes kijelentéssel zárta a videót, hogy

„és még bele sem mentünk igazán.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

hirtv.hu

Egy magyarországi mecset elleni támadást tervezett a 15 éves érdi fiú + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Íme a legjobb kefires-burgonyás lángostészta receptje: háromféle feltéttel is kínálhatjuk

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél