BIZARR

Kegyetlen gyilkos az aligátorteknős, egyre többet engednek szabadon

Felelőtlen állatbarátok különös hobbija a veszélyes fajok tartása. Elképesztő, de amikor kellemetlenné válik a dédelgetett kedvenc, egyszerûen kidobják. A tegnap Törökbálinton befogott aligátorteknős is így került az erdőbe. Életveszély!
  • Szerző: Ripost

 

Az USA nagy részén és Kanada területén honos fajt Kína, Tajvan és Japán területére is betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként. Ilyen a tegnap Törökbálinton befogott aligátorteknős is.

Szakértők arra figyelmeztetnek, egyre több az ilyen eset, és ha a tendencia marad, az elképesztő veszélyt hordoz az egész környezetre.

Az aligátorteknős nem csak életben maradni képes a magyar környezetben, hanem szaporodni is, sőt meg is telepedhet hazánkban!

- derül ki a Wikipádia vonatkozó oldalából. 

Tudod milyen az aligátorteknős?

Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban. Egyes ázsiai régiókban már inváziós fajként tartják számon. Sajnos Magyarország klímája is megfelelő az aligátorteknős számára, a természetben talál élőhelyet magának, az éghajlat kedvező a szaporodásához. Egy ilyen faj elképesztő pusztítást végezhet: a szóba jövő őshonos zsákmányállatok ugyanis nincsenek felkészülve egy ilyen erőteljes betolakodóval szemben. Magyarországon pedig nincs olyan faj, ami az aligátorteknős természetes ellensége lehetne, és ez tovább rontja a helyzetet.

Predátor

Az aligátorteknős gyilkolásra rendezkedett be. Miután kibújt a tojásból, felveszi azt a pózt ami alapvetően jellemzi: csőrszerű száját kitátva tartja, hogy bármelyik pillanatban lecsaphasson zsákmányára. Nem ismer kegyelmet! Az alábbi videó egy fogságban tartott fiatal példány viselkedését mutatja.

Az aligátorteknős erős szájában, mint minden teknős esetében, nincsenek fogak, hanem

késéles, csőrszerű horgas szarukávák szegélyezik a felső állcsontját és az állkapcsát,

amelyekkel erőfeszítés nélkül képes felaprítani a halgerincet, a vízimadarakat, a kétéltűeket és a hüllőket. Kisebb emlősökkel is elbánik. A mellső lábán lévő éles, erős karmok darabokra tépik a zsákmányt, ha a teknős nem tudja egészben lenyelni.

 

 

A magyar jog szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntethető az, aki az otthon tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi.

Egészen elképesztő, de a veszélyes állatok adás-vételére valóságos kereskedelmi hálózat épül. A vélhetően hazánkba csempészett illetve titokban szaporított  egyedeket jó pénzért árulják a fekete piacon. Több tízezer forintba kerül egy-egy példány, de némelyik ára meghaladhatja a százezer forintot is.  Egy-egy óvatlan vadállat kereskedő még az internetre is kimerészkedik, így bukott le januárban az a férfi, aki két aligátorteknőst kínált a neten. Hirdetésére azonban a  Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség emberei illetve a rendőrökkel is jelentkeztek.

És egy őrült ötlet: aligátorteknős-kihívás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?