BIZARR

Gigantikus méretű bálnapéniszt kaptak lencsevégre

Elképesztő párzási rítusnak lehettek szemtanúi egy kutató csoport tagjai Argentína partjainál. A déli simabálna akár 95 tonnásra is nőhet, ebből kifolyólag mindene hatalmas. De még milyen hatalmas!
  • Szerző: Z.B.

A déli simabálnák büszkélkedhetnek a legnagyobb pénisszel a természetben. Hímtagjuk akár a négy métert is elérheti, és ez még nem minden! Mindez párosul egy pár, fejenként egy tonnás herével is, ezek közel négy liter spermát raktároznak. Nem semmi, igaz?

Egy szerencsés fotós, Mariano Jedrzejewski örökítette meg a nem mindennapi pillanatot, amikor egy nőstény bálna kegyeiért három hím versengett Argentína partjainál, a Valdes-sziget közelében.

A képekért kattints ide!

Az udvarlás során akár húsz egyed is követhet egyetlen nőstényt a víz felszínén. Az „üldözés” során a nőstény a hátán úszik, hasát kiemelve a vízből, eközben a hímek mellúszóikkal és nehéz testükkel próbálják a mélyre lenyomni. Ezért lehetséges ilyen jól megfigyelni a rituálét, mert a hímek hatalmas péniszüket kiemelve a vízből próbálják megtermékenyíteni a nőstényt. A nőstény bálna eközben háton úszva próbálja távol tartani magától a nemkívánatos hímtagot - míg a domináns egyed péniszét megszerezni igyekszik.

A bálnák pénisze e körülményes nászhoz igazodva meglehetősen mozgékony. Rengeteg izom felelős azért, hogy ne csak jól manőverezzen, de az alakját is képes legyen változtatni, hogy szinte bármilyen helyzetben eltalálja a tökéletes szöget a behatoláshoz.

A megtermékenyítés után egyébként a vemhesség majdnem egy évig tart. Az újszülött borjú körülbelül 4–6 méter hosszú és 910 kilogramm súlyú. Életének első évében igen gyorsan nő, körülbelül megkétszerezi méretét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?