Soros György a háború folytatására buzdít, szerinte az emberélet nem számít

KÜLFÖLD
2 hónapja

Újabb bizonyítékot találtak a tudósok: ezek járulhattak hozzá a földi élet kialakulásához

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a földi élet kialakulásához a világűrből érkező meteoritok járulhattak hozzá.

A Földtől mintegy 300 millió kilométerre lévő Ryugu aszteroidáról származó minták elemzése arra utal, hogy a földi élet kialakulásához a világűrből érkező meteoritok járulhattak hozzá – közölték a kutatásban részt vevő tudósok.

aszteroida
Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a földi élet kialakulásához a világűrből érkező meteoritok járulhattak hozzá Fotó: Pixabay

Az MTI összegzése szerint, a Ryugu aszteroidáról származó mintában két, az élő szervezetek számára nélkülözhetetlen szerves vegyületet találtak, ami megerősíti azt a teóriát, hogy az élet kialakulásához fontos összetevők több milliárd évvel ezelőtt érkeztek a Földre az űrből származó meteoritokkal.

A tudósok uracilt és niacint mutattak ki a Japán Űrügynökség Hajabusza-2 űrszondája által gyűjtött mintákban. Az uracil az RNS egyik kémiai építőköve, a niacin, más néven B3-vitamin vagy nikotinsav pedig létfontosságú az anyagcsere folyamatában. A tudósok régóta kutatják, hogy milyen körülmények között alakulhatott ki az élet a 4,5 milliárd évvel ezelőtt született Földön. Az új eredmények azt a hipotézist támasztják alá, hogy a korai Földet bombázó üstökösök és meteoritok szállították az élet kialakulásához szükséges anyagokat.

Korábban is találtak már kulcsfontosságú szerves molekulákat a Földön felfedezett, szénben gazdag meteoritokban. De felmerült, hogy ezek esetleg a földi környezetben „szennyeződhettek”.

A legfontosabb eredményünk az, hogy a biológiailag jelentős uracil és a niacin valóban jelen van a földönkívüli környezetben, aszteroidák és meteoritok darabjaival kerülhettek a korai Földre. Gyanítjuk, hogy szerepük volt a prebiotikus evolúcióban és valószínűleg a földi élet kialakulásában

– mondta el Oba Jaszuhiro asztrokémikus, a japán Hokkaidói Egyetem tudósa, a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Oba hangsúlyozta, hogy a molekulákat „a Ryugun egy érintetlen földönkívüli környezetben” találták meg, és a minták nem szennyeződhettek a földi környezettel. A 900 méter átmérőjű Ryugun két helyszínről gyűjtött mindkét mintában kimutatták az uracilt és a niacint is Oba beszámolója szerint. A kutatók az uracilt, a niacint és néhány más szerves vegyületet úgy vonták ki a Ryuguról származó mintából, hogy az anyagot forró vízben áztatták, majd folyadékkromatográffal és nagyfelbontású tömegspektrométerrel elemezték.

A Ryuguról a 2014-ben indult japán Hajabusza-2 űrszonda gyűjtött mintákat, amelyek 2020-ban érkeztek vissza a Földre. A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett. A Ryuguról származó mintákat több kutatócsoport elemzi, hogy maximalizálják az új felfedezések esélyét.

A Nakamura Tomoki, a Tohoku Egyetem tudósa által vezetett kutatócsoport tavaly szeptemberben arról számolt be, hogy egy csepp folyadékot találtak az általuk vizsgált mintában. A vízcsepp „szénsavas víz volt, amely sót és szerves anyagokat tartalmazott. Mint akkor elmondták: ez megerősítette azt az elméletet, hogy a Ryuguhoz hasonló aszteroidák „sót és szerves anyagot tartalmazó vizet” szállíthattak a Földre, amikor a bolygóval ütköztek – írja az MTI. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Real Madrid őrült pénzért szerződtette az egyik legkeresettebb focistát

origo.hu

Kétségbeesetten nyilatkozott Schobert Norbert

borsonline.hu

Nem tudják halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot

ripost.hu

Döbbenetes állapotban vannak a Dollyéktól mentett kutyák

mandiner.hu

Ferenc pápa felébredt és jól van – ez volt az első kérdése a műtét után

origo.hu

Durva hír terjedt el Majkáról

mindmegette.hu

Főzz bodzát az eperlekvárba, és a végeredménytől odalesz a család!(x)

life.hu

A hólyaghurut leggyakoribb okai: nem mindig a hideg a ludas(x)

ripost.hu

Szoboszlai és magyar társa ugyanahhoz a sztárcsapathoz kerülhet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BIZARR

„Én szóltam!” – elege lett a nőnek a hűtőjére rájáró lakótársakból

BIZARR

Gigababa: másfél évesen lassan olyan magas, mint az anyukája

BIZARR

Időutazó állítja: még idén új bolygóval bővül a naprendszer

BIZARR

Üdítőt töltött magának az Antarktiszon, ez lett a vége

BIZARR

A NASA szerint csak perceink lennének felkészülni a teljes sötétségre

BIZARR

"Nem én vezettem, hanem a kutyám!" – védekezett a részeg sofőr

BIZARR

Rózsaszín hold jelzi az idegenek invázióját – figyelmeztet az időutazó

BIZARR

Órák sincsenek hátra: épp most közelíti meg a Földet egy focipályányi aszteroida