Létrehozva: 2020.09.06.

40 év után találták meg a brutálisan kivégzett fiatal lány gyilkosát

A kegyetlen gyilkosság megrázta a közvéleményt, főképp, hogy a rendőrség nem akadt az elkövető nyomára. Azonban a gyilkos nem úszta meg: noha egy fél életet leélt szabadon, végül bilincs kattant a kezén...

A 21 éves Helen Pruszynski gyakornokként dolgozott egy denveri rádióállomásnál, és minden nap busszal utazott a szerkesztőségbe, de 1980. január 16-án nem érkezett haza onnan. Az aggódó család azonnal kerestetni kezdte őt; másnap reggel a rendőrség a gyönyörű lány holttestét egy külterületi szántón találta meg. Két keze a háta mögé volt kötözve, szinte teljesen meztelen volt, és a gyilkosa megerőszakolta, mielőtt kilenc késszúrással végzett vele. Még akkor, a helyszínen DNS-mintát vettek, de ez alapján nem bukkantak az elkövető nyomára, így az esetet hosszú évekre lezárták.

Képünk csak illusztráció!
Fotó: Pixabay.com

Bár 1998-ban újranyitották az aktát, hogy a DNS-mintát összehasonlítsák az addigra óriásira duzzadt bűnügyi nyilvántartással, az elkövető ekkor sem lett meg; erre egészen 2019-ig várni kellett. Manapság már egyre több cég foglalkozik családfakutatással; ehhez magánemberek önkéntesen adott génmintáiból készítenek egy óriási adatbankot, aminek segítségével bárki megtalálhatja a rokonait, kutathatja felmenőit. Ezúttal azonban a rendőrség vette igénybe a szolgáltatást: az 1980-as gyilkosság helyszínén vett DNS-mintát küldték el elemzésre. Három családfát is találtak lehetséges rokonokkal, végül a kört két emberre szűkítették. Ebből az egyiket tisztázták, így került képbe James Curtis Clanton.

Képünk csak illusztráció!
Fotó: Pixabay.com

A férfi Helen halálakor Denverben élt, mindössze két tömbnyire a buszmegállótól, ahol utoljára látták a lányt. De nem csupán ez tette gyanússá: korábban már ült nemi erőszakért, és állt a bíróság előtt családon belüli erőszak miatt is. Egyébként az elmúlt évtizedekben csendes életet élt, kamionsofőrként dolgozott, 1998 óta nem voltak büntetőügyei. A rendőrség kilenc napon át követte őt, hogy megszerezzék a DNS-mintáját – amit végül egy kocsmában, egy söröskorsóról sikerült begyűjteni. Ezt összevetették a gyilkosság helyszínén 40 éve talált mintával – és a kettő megegyezett.

Clantont 2019 decemberében tartóztatták le, a bírósági tárgyalásra nemrégiben került sor. A férfi mindent bevallott, és megbánást tanúsított; ahogy mondta, évtizedek óta gyötri a bűntudat, főleg, mióta maga is apa lett. Hátborzongató részletek derültek ki a végzetes estéről: a férfi a buszmegállóban kényszerítette Helent, hogy tartson vele. Az erőszak közben, és utána is azt mondta a lánynak, hogy ha végeztek, hazamehet – még akkor is ezt hajtogatta, amikor térdre parancsolta Helent, hogy hátulról leszúrja. A 62 éves férfit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, feltételes szabadlábra jó magaviselet miatt húsz év múlva bocsáthatják. Az áldozat szülei nem érték meg, hogy megkerüljön a gyilkos, és ítéletet mondjanak felette; de Helene nővére jelen volt a tárgyaláson. Azt mondta, valamennyire megkönnyebbült, hogy megbűnhődik a tettes, de ez nem hozza vissza a testvérét…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

vg.hu

Drága, nem halad és a környezetvédelmi haszna is megkérdőjelezhető – páros lábbal szálltak bele az e-autózásba

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BIZARR

Sokkot kapott az apa: szellem akarta elragadni alvó kisfiát - Fotó

BIZARR

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

BIZARR

„Az idegenek lilák és nem zöldek” – állítja egy új tanulmány

BIZARR

Figyelmeztet a jós: még ma megtörténik az elképzelhetetlen

BIZARR

Előkerült egy 55 évvel ezelőtt írt cetli a kanapé mögül, felfedte a jövő titkait

BIZARR

Figyelmeztet az élő Nostradamus: hamarosan új fenyegetéssel kell szembenéznünk

BIZARR

Dermesztő jóslattal ált elő az élő Nostradamus: ez vár ránk még idén

BIZARR

Kővé dermedt a pár, a nagypapa hamvai mellett mozdult meg egy szobor