Létrehozva: 2022.10.21.

Szita Károly: A bajt nem mi okoztuk, mégis nekünk kell elszenvednünk

Kaposvárott részleges téli szünetet tartanak.

Szerző Ripost

Kaposvárott részleges téli szünetet tartanak, de a kulturális és a sportélet nem áll meg, az óvodák, a bölcsődék és a szociális intézmények is működni fognak.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Szita Károly levelet írt az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, hogy a Magyarországnak járó helyreállítási alapot a felzárkóztatási forrásokat minél előbb kapjuk meg. A kaposvári polgármestert a Magyar Hírlap kérdezte arról, hogy az uniós szankciók miatt elszabadult energiaárak hogyan befolyásolják a város életét.

– Az energiaválság miként változtatja meg a város életét?

– Mindig szeretem megnevezni a bajnak az okozóját. A bajt nem mi, magyarok okoztuk, és nem is Kaposvár polgárai, viszont mégis nekünk kell elszenvednünk, és nekünk kell megtalálnunk rá a megoldást.

Budapest a leggazdagabb, de szolidaritásban a leggyengébb – véli Szita Károly

Az elhibázott brüsszeli szankciók következményeit nyögi minden település – véli Szita Károly

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Megítélése szerint mi okozta a bajt?

– Az elhibázott brüsszeli szankciók, amelyeket kivetettek, és ennek az eredményeként, akinek szánták, Oroszországnak nem ártott, Európának pedig nagyon súlyosan. Látjuk, hogy energiaválság nemcsak nálunk van, hanem egész Európában.

Ezért is kértem polgármester kollégáimmal együtt Ursula von der Leyentől azt, hogy gondolják át ezt a politikát, mert ez óriási károkat okoz mindnyájunknak, azzal együtt, hogy valamennyien elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és kiállunk Ukrajna területi épsége mellett. Ez a szolidaritás nálunk nemcsak szavakban nyilvánul meg, hiszen menekült ukrán családok tízezrei kapnak megfelelő munkalehetőséget, bölcsődei, iskolai ellátást, oktatást és nevelést a magyar városokban. Ugyanakkor a drasztikusan emelkedő energiaárak előidézték azokat a problémákat, amelyek már működésképtelenné tehetik a településeket. Az intézkedések hatása olyan ránk nézve, minta mi is háborúba léptünk volna.

– A takarékoskodás elegendő a város működtetésének megőrzéséhez?

– Tisztában vagyunk azzal, hogy nekünk is energiát kell megtakarítanunk a működőképességünk megőrzése érdekében. A takarékosság önmagában nem lesz elég, szükségünk van a kormány támogatására is, és ezt jó eséllyel meg is fogjuk kapni.

– Milyen segítségre lenne szükségük?

– Két dolgot már megtett a kormány. Egyrészt megtartotta a lakóinknak a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig, ami óriási segítség. A másik, hogy a kis- és középvállalkozóknak, a gazdaságnak is egy pénzügyi mentőcsomagot dolgozott ki, és ezzel remélhetőleg elkerülhető lesz egy újabb munkanélküliségi hullám, mert egy városvezető számára az a másik tragédia, ha nő a munkanélküliek száma. Itt vagyunk mi, akik óvodákat, bölcsődéket, szociális és kulturális intézményeket működtetünk, sportlétesítményeket tartunk fent, és a távhő árát is figyelembe véve nyolc- és tizenhatszoros áremelkedéssel kell számolnunk.

– Ez forintban kifejezve milyen többletkiadást okoz?

– Ez az összeg a megyei jogú városoknál 2023-ban 135 milliárd forint többletköltséget fog jelenteni. Ebből kell nekünk kevesebb energiát felhasználva faragnunk, de akkor is marad egy tekintélyes rész, amelyben a kormány segítségét kell kérnünk.

– Ez pontosan mit jelent Kaposvár esetében?

– Mi két út között választhattunk. Dönthettünk volna az általános bezárás mellett, vagy az életünket átszervezzük. Az utóbbit választottuk, de több település is van, amely a másik úton indult el. Lesznek olyan épületeink, amelyek a téli szezonban nem fognak üzemelni, de ugyanakkor az ott folyó munkát, legyen az sport, legyen az kultúra, legyen az civil vagy társadalmi szervezet, egy másik épületben folytathatja. Ez persze szűkösebb lehetőségekkel jár együtt. Három kulturális létesítményünkből kettőt szüneteltetünk télen, de minden tevékenység, amely ezeken a helyeken folyt, bemegy a Csiki Gergely Színházunkba, ahol nem nyári, hanem téli szünet lesz, mert a színházban januártól márciusig nem tartanak előadásokat, amelyeket nyáron pótolnak be. Két sportcsarnokunk közül a távfűtéssel működőt télen szintén szüneteltetni fogjuk, de a régi kis sportcsarnokban elférnek az élvonalbeli csapataink, és ott tudnak játszani. Az uszoda esetében az a szempont, hogy az Úszónemzet programban részt vevő 1800 gyermek továbbra is tudjon úszni. A két ötvenes medencénk közül az egyiket nem töltjük fel, így fűteni sem kell. A jégcsarnokunk csak december végéig kap jeget, utána az úgynevezett inline-, azaz műanyag borításon lehet korcsolyázni, amit más korcsolyával kell használni, és az ehhez szükséges korcsolyákat megvesszük hatmillió forintért, amit bérelni lehet majd. Három kórusa van a városnak. Ők a városháza dísztermét kapták meg a próbákhoz. A felsoroltak csupán egy részét teszik ki a takarékossági intézkedéseknek, de jól mutatják, hogy minden területen olyan megoldást kerestünk, amelyek elősegítik a téli időszakban is a tevékenységek végzését, és lehetőséget adnak a tavaszi folytatáshoz.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (j) fogadja Varga Mihály pénzügyminisztert a szövetség közgyűlése előtt a Holiday Beach Budapest szállodában 2022. június 28-án

Szita Károly (Fidesz–KDNP), Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (j) fogadja Varga Mihály pénzügyminisztert a szövetség közgyűlése előtt 2022. június 28-án

Fotó: MTI/Kovács Attila

– Ezek a döntések milyen megtakarítást eredményeznek?

– Kaposvárott huszonkét százalékkal kevesebb energiát fogunk használni, mint a korábbi években, ennek köszönhetően közel egymilliárd forintot tudunk megtakarítani, de így is négy-, ötmilliárd többletköltségünk lesz. Ezt kell a kormánnyal közösen megoldanunk.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Kulcsár Edina: "Nem örülnék, ha a lányom ennyire kitenné magát a kirakatba"

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság