POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.01.

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

Hárman meghaltak.

Újabb orosz rakétatámadás érte a délnyugat-ukrajnai Odesszát, hárman meghaltak, hárman pedig megsebesültek – jelentette be Hennagyij Truhanov, a város polgármestere szerdán.

Oleh Kiper Odessza megye kormányzója a Telegramon azt közölte, a sebesültek ellátása jelenleg is zajlik, hozzátéve, hogy megrongálódott a polgári infrastruktúra is.

A kikötővárost hétfőn érte legutóbb légitámadás, melyben öten haltak meg.

Ugyancsak szerdán Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója azt közölte,

az orosz erők irányított bombákkal támadták a megyében lévő Zolocsiv települést. Az egyik bomba egy autóba csapódott be, melynek két utasa, egy férfi és egy nő meghalt.

Akárcsak Odesszát, Harkivot is gyakran éri légitámadás az utóbbi hetekben; az utóbbit az orosz erők már a háború 2022-es kezdetén igyekeztek elfoglalni.

A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) kedden helyi egészségügyi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy

az 1,4 milliós városban – melyet az orosz erők már a háború kezdetén megpróbáltak elfoglalni – jelentősen romlottak az életkörülmények az utóbbi fél évben, sok körzetben egyáltalán nincsen áram, több épületben pedig – a támadások miatt – korlátozott a vízfogyasztás.

Orvosok szerint sok lakos állandó szorongásra panaszkodik.

Ugyancsak kedden Oleh Kiper, a délnyugat-ukrajnai Odessza megye kormányzója bejelentette, hogy ötre nőtt az előző nap a megye azonos nevű székhelyét ért orosz légicsapás halálos áldozatainak száma, hozzátéve, hogy ez a szám tovább nőhet, mert a 23 sebesült közül nyolc állapota, köztük egy négyéves kislányé, súlyos.

A támadás során lángra kapott Odessza Harry Potter-kastélyként is emlegetett közigazgatási épülete is, amelyben súlyos károk keletkeztek.

Akárcsak Harkivot, Odesszát is gyakran éri orosz támadás. A dél-ukrajnai Herszon megyéből szintén légicsapást jelentettek az utóbbi 24 órában, hozzátéve, hogy egy halálos áldozatról tudni.

Négy frontszakaszon sikerült előre törnie az orosz hadseregnek, miközben Donyeck körzetében kilenc ellenrohamot vert vissza – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem ezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan az elmúlt nap folyamán. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egyebek között az ukrán fegyveres erők Dél műveleti parancsnokságának törzsét, egy harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott harcjárművet, egy cseh DANA önjáró, valamint két brit FH-70-es és egy amerikai M777-es vontatott tarackot, öt francia gyártmányú HAMMER légibombát, egy Uragan-rakétát, továbbá 29 drónt.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Szergej Lebegyevre, a „mikolajivi földalatti ellenállás koordinátorára” hivatkozva azt írta, hogy Odessza központjában, a Kulikovo Polje tér közelében, ahol az ukrán fegyveres erők Pivdeny (Dél) parancsnoksága található, három robbanás hallatszott. A becsapódásokat követően a helyszínre, amelyet lezártak a biztonsági erők, sok mentőautó érkezett.

Lebegyev állítása szerint a Mikolajiv megyei Dmitrovkában találatot kapott egy katonai eszközök tárolására használt hangár is.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán, a „különleges hadművelet” övezetében állomásozó orosz csapatok közös főhadiszállásán hangsúlyozta, hogy növelni kell a fegyver- és hadfelszerelés-szállítást az offenzíva ütemének fenntartásához.

A tanácskozáson részt vett Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök is.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A moszkvai a Poklonnaja Gorán (a Főhajtás Hegyén) lévő katonai emlékközpontban szerdán kiállítás nyílt az ukrajnai háborúban zsákmányolt, külföldi gyártmányú haditechnikai eszközökből. Az éjszaka folyamán a helyszínre szállítottak egy Avgyijivkánál üzemképtelenné vált amerikai M1 Abrams tankot és egy, ugyanennek a harckocsinak az alapján megépített M1150 Assault Breacher Vehicle rohamjárművet.

A Poklonnaja Gorán 12 országnak a frontról elvontatott több mint harminc harci járműve megtekinthető, köztük egy német Leopard-2-es harckocsi és egy amerikai Bradley gyalogsági harcjármű is.

Kiállítást rendez az orosz védelmi minisztérium, amelyen a hadsereg által Ukrajnában lefoglalt fegyvereket és katonai felszereléseket mutatja be. A moszkvai Poklonnaja Gorán található Győzelem parkban rendezendő kiállítás május 1-jén nyílik, és egy hónapig lesz látogatható, ritka bepillantást nyújtva a különböző országokból származó több mint 30 haditechnikai eszközből álló gyűjteménybe.

Az orosz média a védelmi minisztérium sajtószolgálatára hivatkozva arról számolt be, hogy a kiállításon 12 ország fegyverzetét mutatják be. Ezek között van

az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Törökország, Svédország, Csehország, Dél-Afrika, Finnország, Ausztrália, Ausztria és Ukrajna

 

– olvasható az EurAsia Times hasábjain. A nevezetes kiállítási tárgyak között lesz német Leopard A26 harckocsi, német gyártmányú Marder gyalogsági harcjármű (IFV), amerikai Bradley harcjármű, svéd CV90 és francia AMX-10RC páncélozott harcjármű (AFV) is.

Német Leopard 2A6 harckocsi előtt nézelődők az Ukrajna elleni orosz háborúban zsákmányolt fegyverzetek kiállításán a moszkvai Poklonnaja-dombon 2024. április 28-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A Győzelmi Múzeum előtti téren az egyes kiállítási darabokat az azokkal kapcsolatos kontextust bemutató információs standokkal együtt állítják ki, tematikus zónákba rendezve a hadizsákmányt. A kiállításon nagy méretű járművek, külföldi katonák kézifegyverei, harci dokumentumok, térképek, ideológiai irodalom és az ukrán erőktől megszerzett felszerelések lesznek láthatók.

A bemutatott felszerelések között szerepel

az Egyesült Államokból származó Bradley gyalogsági harcjármű (IFV), M113-as páncélozott személyszállító és Németországban gyártott Marder gyalogsági harcjármű is.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Míg Macron megfelelő atomarzenálról beszélt, addig a lengyel külügyminiszter veszélyes dologra venné rá a németeket

A nukleáris fegyvereket is magába foglaló európai védelmi politikáról nyitna vitát a francia elnök.

Az EurAsia Times emlékeztet, hogy az orosz védelmi minisztérium április 23-án hozta nyilvánosságra, hogy a tengerészgyalogosok a szakadár „Donyecki Népköztársaságban” található Novomihajlovka felszabadítása során több nyugati gyártmányú fegyvert, köztük amerikai Javelin páncéltörő rakétarendszereket foglaltak le. Mint írták, Moszkvában tavaly is rendeztek hasonló tematikájú kiállítást.

Páncélozott harcjárművek előtt áll egy férfi az Ukrajna elleni orosz háborúban zsákmányolt fegyverzetek kiállításán a moszkvai Poklonnaja-dombon 2024. április 28-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Oroszország fokozná a támadásokat

Ahogyan arra a cikk is emlékeztet, az Egyesült Államok által elfogadott, az Ukrajnának nyújtott újabb katonai segélyekre adott válaszként Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arra figyelmeztetett:

Oroszország fokozni fogja támadásait az Ukrajnában található nyugati fegyvereknek otthont adó logisztikai központok és raktárak ellen.

A lap kiemelte, hogy a védelmi miniszter kijelentése volt Oroszország első közvetlen reakciója arra, hogy az amerikai képviselőház jóváhagyta a Kijevnek szánt 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot.

Sojgu hozzátette: az orosz erők hatékonyan cáfolták a nyugati fegyverek fölényének gondolatát. Emellett azt is kijelentette, hogy az orosz erők a frontvonal mentén tartják a fölényt, és az ukrán erőkkel szemben előre nyomulnak.

Páncélozott harcjárművek előtt őrködik egy orosz katona az Ukrajna elleni orosz háborúban zsákmányolt fegyverzetek kiállításán a moszkvai Poklonnaja-dombon 2024. április 28-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban elismerte, hogy az amerikai katonai segítség késlekedése miatt országa elvesztette a kezdeményezést a harctéren, a nemrég elfogadott amerikai fegyvertámogatás miatt abban reménykedik, hogy csapataik képesek lesznek stabilizálni a helyzetet.

origo.hu

Már az apokalipszis fenyeget: az atomfegyverekhez nyúltak az oroszok

ripost.hu

Verőcei hajóbaleset: „Nem tudjuk felfogni” - megszólalt a gyászoló nagymama

mindmegette.hu

Eltűnhetnek a kovászos kenyerek a hazai boltokból, hatalmas változás jöhet a piacon

magyarnemzet.hu

Elárulta a szakértő, miért nem vette észre a verőcei katasztrófát a szállodahajó

ripost.hu

Szinte napra pontosan egy év után megismétlődött Suhajda Szilárd tragédiája

hirtv.hu

Gyanúsítottként hallgatták ki a szállodahajó kapitányát + videó

ripost.hu

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

lakaskultura.hu

A mosógépet nem a vízkő teszi tönkre: durva, mi okozza a bajt

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

Most jött: újabb vízi baleset történt, többen meghaltak és eltűntek

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

Rengeteg rendőr és mentő lepte el a budapesti pláza környékét, nagy a baj

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Álhírek a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban

POLITIK

Mitől fut össze a nyál Soros szájában?

POLITIK

Oroszország űrfegyvert lőtt fel a múlt héten?

POLITIK

Válaszcsapással fenyegetik a franciákat az oroszok