INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.05.02.
Módosítva: 2024.05.02.

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

A harmadik éve tartó ukrajnai háború napról napra növeli az atomháború kockázatát. Kemény mondatok hangzottak el egy Krímet ért rakétacsapás után.

Európa és a NATO egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közvetlenül is belesodródjon az ukrajnai háborúba. Elég arra utalni, hogy Emmanuel Macron francia elnök nem tartja kizártnak nyugati csapatok Ukrajnába küldését, Lengyelország bejelentette, hogy kész amerikai nukleáris fegyvereket befogadni területére, majd legújabban Macron egy lapinterjúban arról beszélt, hogy szerinte csak egy európai atomarzenállal lehet elrettenteni Oroszországot egy esetleges, Európát sújtó csapástól.

A háború gőzerővel folytatódik / Fotó: AFP

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Kijevben kijelentette: nőni fognak az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállítmányok. Joe Biden elnök múlt szerdán a mintegy 60 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt háborús segélycsomag aláírásakor közölte, hogy Amerika azonnal szállítani fogja a rendkívül szükséges fegyvereket.

A háború tehát gőzerővel folytatódik. Az ukrán csapatok a fronton területeket veszítenek, az oroszok az energetikai, logisztikai célpontjaikat támadják a levegőből. Ukrajna pedig a korszerű nyugati cirkálórakétákkal és rakétákkal orosz olajfinomítók, katonai repülőterek, a fekete-tengeri flotta elleni támadásokkal igyekszik visszavágni.

Ez utóbbihoz kapcsolódik az a hír, hogy keddre virradóra az ukrán fegyveresek rakétacsapást mértek amerikai ATACMS rakétákkal a Krím-félszigetre. Korábban a New York Times arról számolt be, hogy a Pentagon elismerte: Ukrajna képes lesz a közelmúltban leszállított, nagyobb hatótávolságú ATACMS rakétákkal csapást mérni a Krím-félszigetre a „nyomás növelése érdekében." Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának képviselője pedig a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy „szuverén ukrán területnek” tekinti a Krím félszigetet, amelyen belül az ukrán fegyveres erők használhatják az ATACMS hadműveleti-taktikai rakétákat.

És akkor visszatértünk 2014-hez, amikor Oroszország megszállta a Krím-félszigetet. Oroszország azóta a maga részéről többször világossá tette: a Krím orosz terület, Dmitrij Medvegyev  korábbi elnök és miniszterelnök pedig közölte, hogy egy esetleges Krím-félsziget elleni támadás a konfliktus eszkalációját jelenti, és az ilyen támadások „elkerülhetetlen megtorlással” járnak, bármilyen fegyvert használva.

Hétfőn a Newsweek arról számolt be, hogy az orosz állami tévében Dmitrij Kiszeljov azt mondta, „ha a NATO csapatokat küld Ukrajnába, hogy legyőzzék Oroszországot, akkor az atomfegyverek az Egyesült Államok döntéshozó központjait és kilövőhelyeit találják el, Franciaországot egy pillanat alatt lefegyverzik, és – elnézést kérek minden írtől, de - a Brit-szigetek víz alá kerülnek."


Kiszeljov hozzátette: "Ha a NATO-országok bevetik erőiket Ukrajnában, hogy elkerüljék az Oroszországgal szembeni stratégiai vereséget, akkor eljön az a pillanat, amelyről Putyin beszélt: "Miért van szükségünk egy világra, ha Oroszország nincs benne?" Ebben az esetben mindenhova elküldjük a Sarmat, a Yars és az Avangard rakétákat” – fogalmazott Kiszeljov.

Persze mondhatjuk, hogy csupán szájkarate zajlik a két egymásnak feszülő nukleáris nagyhatalom között. A meggyőződéses háborúpárti lengyel külügyminiszter,  Radoslaw Sikorski a Bildnek adott interjúban arra utalt, hogy az Egyesült Államok nagyon határozottan közölte Oroszországgal: ha felrobbantanak egy atombombát, Amerika hagyományos haderejét felhasználva megsemmisít minden orosz célpontot Ukrajna megszállt területein.

Szerencsére hallani józanabb hangokat is. A volt budapesti amerikai nagykövet, David Cornstein az M1-nek adott interjúban arra szólított fel, hogy tárgyalóasztalhoz kell ültetni a feleket, véget kell vetni az orosz–ukrán háborúnak. Úgy fogalmazott: a világ egy puskaporos hordó, és egy véletlen baleset is nukleáris háborúhoz vezethet. Az pedig katasztrófa lenne. A volt diplomata hangsúlyozta: a republikánusok elnökjelöltjének, Donald Trumpnak határozott álláspontja az, hogy megválasztása esetén már másnap véget érhetne az orosz–ukrán háború, a béke elérésében pedig a magyar miniszterelnöknek és kormányának is fontos szerepe lenne.

A közvélemény elvárása is világos: a magyarok 86 százaléka ellenzi, hogy az európai országok katonái vagy NATO-katonák harcoljanak Ukrajnában – ez derül ki a Századvég márciusi közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek háromnegyede (75 százaléka) úgy gondolja, hogy a fegyveres konfliktusban nagyhatalmak (az USA és Oroszország) gazdasági és katonai érdekei ütköznek, valamint azért nincs béke, mivel egyik fél sem hajlandó engedni.
Akkor: hogyan tovább?

Orbán Viktor: Háború helyett békét akarunk. Ez a választás tétje. Mi a béke pártján állunk!

A jelenlegi helyzetet Orbán Viktor a Fidesz-kampánynyitón úgy értékelte: "egy lépésre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába: ez egy háborús örvény. Brüsszel a tűzzel játszik - amit művel, az istenkísértés."

 

origo.hu

A Next Top Model Hungary szereplője meztelensége miatt magyarázkodik

ripost.hu

Alaposan megváltozott a helyzete, kitálalt Szoboszlai Dominikról a kapitány

borsonline.hu

Harry és Meghan újabb botrányba keveredett, Károly és Vilmos soha nem látott dühre fakadt

magyarnemzet.hu

Azonnali intézkedést rendelt el a Nébih, nagyon megbetegszik, ha ezt a táplálékkiegészítőt elfogyasztja

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

magyarnemzet.hu

Csődöt jelentett, és az összes üzletét bezárja a magyarok egyik kedvenc ruhamárkája

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

lakaskultura.hu

Az angol lakberendezési stílus 5 fontos szabálya, amit vétek figyelmen kívül hagyni

ripost.hu

Így gondozd az uborkát, ontani fogja a termést nyáron

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

ripost.hu

Sokkot kapott a csillagász: UFO-t kapott lencsevégre a sarki fény helyett - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

INSIDER

Orbán Viktor a Kossuth rádióban: Fontos bejelentéseket tett a kormányfő

INSIDER

Döbbenetes: a sokat látott zsarukat is megrázta, amit egy pécsi panelban találtak

INSIDER

Hátborzongató részletek derültek ki a kapuvári tragédia kapcsán - Videó

INSIDER

Másodfokú riasztás lépett életbe: ezeket a vármegyéket érinti