POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.16.

A Fidesz szavazói kitartanak, nem pártolnak el

A Nézőpont Intézet friss felmérése.

A kormánypártok szavazói az elmúlt egy év fejleményei után sem pártolnak át az ellenzékhez, azok nem ártottak annyit – szögezte le a Nézőpont Intézet vezetője. Mráz Ágoston Sámuel aláhúzta: a Tisza-jelenség a 2018-as Jobbik táborából építkezik, a lemorzsolódott Jobbikosokból és Momentumosokból áll össze az új baloldali párt szavazótábora. Szerinte azok elégedetlenek, akik régen is elégedetlenek voltak.

 

null

Fotó: Sóki Tamás

A Fidesz 48 százalékkal nyeri meg az EP-választást, és van egy választóréteg, amely elégedetlen az ellenzéki kínálattal, és most meglátta az új Vona Gábort Magyar Péterben – húzta alá a 444-nek a Nézőpont Intézet vezetője, számolt be a Mandiner.

Mráz Ágoston Sámuel elmondta, a legújabb kutatásuk alapján a legvalószínűbb EP-listás eredmény: Fidesz 48, Tisza 21, DK 12, Kutyapárt 7, Mi Hazánk 5, a Momentum pedig 1 százalékot érhet el. Rámutatott, „a városi legendákkal szemben a Fidesz nincs rossz állapotban: a 48 százalék egy százalékkal magasabb is, mint amit előzőleg mértünk.” 

„Az összérték így is kevesebb, mint amihez hozzászokhattak az EP-választásokon – 2009 óta mindig 50 felett volt a Fidesz –, de armageddonnak ezt azért nem nevezném”

– jegyezte meg.

Az intézet vezetője a lemorzsolódott Jobbikosokban és Momentumosokban látja a Tisza Párt szavazóit. Szerinte „azok elégedetlenek, akik régen is elégedetlenek voltak. A Tisza-jelenség a 2018-as Jobbik táborából építkezik.” Szavai szerint van egy terjedelmes, Vona Gábor politikai exitje után magára maradt választóréteg, amely elégedetlen az ellenzéki kínálattal, és most meglátta az új Vona Gábort Magyar Péterben. Ezt egészítette ki azzal, hogy

hozzájuk csapódnak a csalódott momentumosok, akik az elmúlt két évben azt látták, hogy a pártjuk képtelen előrelépni.

„Kicsit a karakterben is látok hasonlóságokat: más irányból, de Vona és Fekete-Győr András egyaránt új Orbán Viktorként próbálta megformálni magát a nyilvánosságban.” Végül megjegyezte: „Magyar is ezt a terméket árulja most.” Mráz Ágoston Sámuel szerint a Fidesz szavazói az elmúlt egy év fejleményei után sem pártolnak át az ellenzékhez, mert azok nem ártottak annyit: 

„Nem mondom, hogy nem ártott: volt bizonytalanság és orientációs válság a szavazótáborban. De olyan éles az elválasztó vonal a fideszesek és nem fideszesek között, hogy ettől nem fognak tömegek átpártolni a kormánypárttól az ellenzékhez. Legfeljebb meginognak.”

Mint mondta: „a kérdés továbbra is az, ami volt 2022-ben, hogy az emberek Orbán Viktort akarják-e miniszterelnöknek, illetve politikai vezetőnek, vagy valaki mást. A törzsszavazókat nehéz megingatni ebben a kérdésben.” Szerinte fontos az irány, ami alapján jelenleg „a háború és a béke kérdését teszi a kampány központjába a kormány.”

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, A Nézőpont Intézet vezetője az önkormányzati választásokról is elmondta a véleményét. Szerinte több fővárosi kerületben és vidéki városban nyerhetnek ismét a kormánypártok a baloldal torzsalkodásai következtében. Mráz Ágoston Sámuel szerint a Várnegyedben a Fidesz lett az esélyes a V. Naszályi Márta körül kialakult konfliktusok miatt, és a baloldal bukhatja Ferencvárost is, mivel két polgármesterjelöltet indítanak, akik egymástól vehetik el a szavazatokat. 

Több fővárosi kerületben és vidéki városban nyerhetnek ismét a kormánypártok a baloldal torzsalkodásai következtében – mutatott rá Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Závecz Tibor, a Závecz Research igazgatója egy rendezvényen. A Nézőpont vezetője szerint a Várnegyedben a Fidesz lett az esélyes a V. Naszályi Márta körül kialakult konfliktusok miatt, és a baloldal bukhatja Ferencvárost is, mivel két polgármesterjelöltet indítanak, akik egymástól vehetik el a szavazatokat. A Závecz Research igazgatója szerint szintén a Fidesz önkormányzati választásokon 2024-ben történő győzelméhez vezethet a Miskolcon jelenleg regnáló baloldal megosztottsága.

 

null

A Fidesz az önkormányzati választásokon 2024-ben több helyen is visszaveheti a városvezetést a baloldal acsarkodása miatt június 9-e után – állapította meg Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Závecz Tibor, a Závecz Research igazgatója a Reaktor konferencia extra: választások éve című rendezvényen. Závecz Tibor kijelentette: néhány héttel ezelőtt úgy érezte, hogy a fővárosi kerületekben nagyjából ugyanaz ismétlődhet meg, mint 2019-ben, de két városrészre érdemes odafigyelni. Az egyik az I. kerület, ahol a mai napig rendezetlen konfliktusok veszik körül V. Naszályi Márta párbeszédes polgármestert, ezeknek köszönhetően a kormányoldalnak jó esélye van visszanyerni a kerületet Böröcz László vezetésével. A másik a VIII. kerület, ahol Pikó András jelenlegi polgármester nem aratott nagy győzelmet 2019-ben, a politikailag megosztott kerület visszavétele pedig presztízskérdés Kocsis Máténak, ám Józsefvárosban feltehetően nem fog változni a helyzet – vélekedett.

Meglepő lenne, ha Böröcz Lászlóval az élen a Fidesz az önkormányzati választásokon 2024-ben nem venné vissza az I. kerületet (Fotó: Böröcz László a Hír Tv adásában)
Meglepő lenne, ha Böröcz Lászlóval az élen a Fidesz az önkormányzati választásokon 2024-ben nem venné vissza az I. kerületet (Fotó: Böröcz László a Hír Tv adásában)

 

Hol veheti vissza az irányítást a Fidesz a 2024-es önkormányzati választásokon? 

A Závecz Research igazgatója ezek mellett kiemelte még a IX. kerületet, ahol annak a pártcsoportosulásnak a képviselői, amelynek listáját Karácsony Gergely főpolgármester vezeti a fővárosban, külön indultak el. Itt ugyanis az történt, hogy a DK–MSZP–PM-összefogás a volt SZDSZ-es Gegesy Ferencet jelölte a Ferencvárost vezető posztra a jelenlegi baloldali polgármester, Baranyi Krisztina ellenében, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt fővárosi listájának az élére került. 

Könnyen lehet, hogy ezzel megosztják az ellenzéki szavazatokat, és a kormánypárti jelölt befuthat nevető harmadikként. 

Emellett összetűzések állnak fenn a XII. kerületben is, ahol a DK és a Kutyapárt feszül egymásnak, így ott nagyobb az esély arra, hogy a fideszes Fonti Krisztina legyen a befutó – mutatott rá Závecz Tibor.

Arra is kitért, hogy a vidéki városok közül Miskolcon történhetnek érdekes dolgok. A borsodi megyeszékhelyen a jelenlegi baloldali polgármester ellen egy orvost indít jelöltként a Gyurcsány-párt, a városra pedig mindig jellemző volt, hogy politikai szempontból vegyes osztatú, ezért nehéz lesz az ellenzéknek megtartania, és a Fidesz most nagyobb eséllyel vetheti magát a küzdelembe. Miskolcon kívül Győrre érdemes még figyelni, ahol sok a jelölt, és ezért nehezebben kalkulálható, hogyan fog alakulni a város vezetése.

 

Fokmérő I. kerület

Mráz Ágoston Sámuel szerint is Böröcz László az esélyes az I. kerületben, amit a kormánypártnak hoznia kellene. Ezt erősíti, hogy egy időközi választáson a fideszes jelölt már megnyerte a körzetét két évvel ezelőtt. Ez a kerület a budapesti erőviszonyok nagyon izgalmas fokmérője lesz – tette hozzá az intézetvezető. 

Baranyi Krisztináról szólva emlékeztetett: Magyar Péter szóba hozta vele kapcsolatban, hogy a férje a Diákhitel Központ felügyelőbizottsági elnökeként dolgozott, ennek ellenére Magyar nem kérdőjelezte meg Baranyi pozícióját. 

Ellentmondásosnak tartotta azt is, hogy Karácsony mindig elmondja, mennyire jóban van Baranyival, ugyanakkor a kerület másik baloldali jelöltje, aki ellene indul, Karácsony képével kampányol, így a főpolgármester lényegében mindkét jelöltet támogatja. Hozzáfűzte: Karácsony a jogi értelemben független jelöltnek számító Pikó András mellett is elkötelezetten kampányol, ami egy koalíciószervezési taktikának tekinthető, hiszen úgy tűnik, hogy a Karácsony mögött álló Gyurcsányék támogatása kevésnek bizonyulhat az új közgyűlésben a megváltozott választási rendszer miatt. 

A vidéki választási helyzetre térve az intézetvezető arról beszélt, hogy a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhelyen furcsa lélektani helyzet állt elő, így ott bármi megtörténhet. Závecz Tiborral egyetértésben Győrre hívta fel a figyelmet, amely az országos sajtó érdeklődésének középpontjába került, mivel a baloldali sajtónak tetszik az, hogy a volt fideszes Borkai Zsolt a kormánypárti polgármester kihívójává lépett elő. Az elemző szerint 

Borkainak nincs elég támogatottsága, és bár megosztja a Fidesz-tábort, legyőzni nem tudja Dézsi Csaba András jelenlegi polgármestert. 

Mráz Ágoston Sámuel sokkal veszélyesebbnek tartja a győri baloldalt, mert szoros eredményt értek el a megismételt polgármester-választáson 2020 januárjában. Ennek ellenére úgy vélte, hogy a jelenlegi városvezető tudja majd folytatni a munkáját.

Egymásra indítások

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, Ferencvárosban kilenc baloldali képviselő beállt Gegesy Ferenc mögé. Egyikük tájékoztatása szerint tárgyalást kezdeményeztek Baranyi Krisztinával, aki nem reagált a megkeresésükre, hanem egy saját magáról elnevezett egyesület színeiben indult a választáson. Ezenkívül a baloldal a Hegyvidéken sem bírt megállapodni: Gyurcsányék embere nem fogadta el a helyi előválasztás eredményét, és ráindította jelöltjeit a kutyapártos önkormányzati képviselőjelöltekre.

A viccpárt a jelenleg DK-s dominanciájú Várnegyedben, Óbudán, Újpesten, valamint Erzsébetvárosban is önálló polgármesterjelöltet állít, dacára annak, hogy a Gyurcsány–Dobrev tandem azt kérte, ne tegyék, hiszen ezek a kerületek jelenleg ellenzéki vezetésűek. 

 

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

borsonline.hu

„A fogyasztóvédelemhez fogok fordulni” – nagy bajban lehet Kulcsár Edina és G.w.M

mandiner.hu

Putyinék szerint Magyarország példátlan nyomás alatt áll – az okát is elmondták

ripost.hu

Pénzhoroszkóp: ennek a 3 csillagjegynek nyár végére brutálisan tele lesz a tárcája

mandiner.hu

Új áruházlánc készül betörni a magyar piacra? Mindenkit letarolhatnak

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

mindmegette.hu

Minden háztartásban ott vannak, és titkon zabálják az áramot: szabadulj meg a fantomfogyasztóktól!

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

ripost.hu

Tömegkarambol a 7-es főúton, zajlik a mentés

ripost.hu

Ez most jól jön, Szoboszlai óriási előnybe került a Liverpool edzőjénél

ripost.hu

Ugrik a Porsche, új autót kap Gulácsi Péter és Orbán Willi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Orbán Viktor: Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

POLITIK

Deutsch Tamás: Újabb világháborút jelent, ha Európa harcoló félként belesodródik a háborúba

POLITIK

Merényletet tervezett Zelenszkij két ezredese.

POLITIK

Európai katonákkal akarják pótolni az ukránok veszteségeit