POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.01.

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

Így látja az ENSZ-főtitkár.

António Guterres ENSZ-főtitkár kedden ismételten felszólította Izraelt és a radikális iszlamista Hamászt tűzszüneti megállapodás megkötésére, amelynek hiányában szerinte a közel-keleti helyzet exponenciális elmérgesedése fenyeget.

„A gázai övezeti lakosok, az izraeli túszok és családjaik, valamint a térség és az egész világ érdekében hangsúlyozottan arra biztatom Izrael kormányát és a Hamász vezetését, hogy most jussanak egyezségre” – mondta Guterres New Yorkban. E nélkül a háború „a Gázai övezetben és az egész térségben is hatványozottan elmérgesedhet”.

A portugál politikus egyben hangsúlyozta, hogy a palesztinok lakta övezet déli szegletében található Rafah elleni esetleges izraeli támadás „elviselhetetlen eszkalációt” jelentene.

A városban több mint egymillió civil keresett menedéket a harcok elől.

Kairóban jelenleg közvetett tárgyalások folynak a konfliktus szereplői között újabb fegyvernyugvásról, valamint a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok szabadon engedéséről izraeli börtönökben raboskodó palesztin foglyokért cserébe.

Guterres egyben megjegyezte, hogy fokozatos előrelépések történtek „a teljesen megelőzhető, emberi tevékenységből fakadó” éhínség megelőzése végett a Gázai övezet északi részén.

Kiemelte ugyanakkor, hogy további segítségre van szükség.

Felszólította Izraelt, hogy tartsa be korábbi ígéretét azzal, hogy megnyit még két átkelőt, amelyeken keresztül Jordániából, illetve az asdodi kikötőn keresztül beáramolhatnak a humanitárius segélyek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatások szétosztásának egyik akadálya, hogy nem szavatolt a munkások és civilek biztonsága.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az Hamász iszlamista terrorszervezeten múlik a tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kiszabadításáért folyó tűzszüneti tárgyalások sikere.

„Eltökélt szándékunk, hogy elérjük a tűzszünetet, amely hazahozza az elraboltakat. Ha nem születik megállapodás, annak csak a Hamász lesz az oka” – mondta Blinken szerda reggel, izraeli látogatásának első állomásán, a Jichák Hercog államelnöknél tett látogatásán.

„Terítékre került egy ajánlat, nincs ok a késlekedésre, a kifogásokra. Eljött az idő. Már régen itt az ideje, hogy hazaküldjék a családjukhoz a túszokat” 

– tette hozzá.

„Noha szüntelen elszántsággal dolgozunk az elraboltakat hazahozó tűzszünet elérésén, a gázai emberekre is figyelnünk kell, akik a Hamász okozta kereszttűzben szenvednek. Ezért mindent elkövetünk, hogy megkapják a szükséges segítséget: ételt, gyógyszert, vizet, menedéket. Gondolunk rájuk, és teszünk értük” – hangsúlyozta.

Hercog találkozójukon köszönetet mondott az amerikai külügyminiszternek támogatásáért.

„Az elraboltak azonnali visszatérését szeretnénk, ez legyen az első a nemzetközi közösség számára”

 mondta.

Blinken felkereste Tel-Avivban a szállodájánál az elraboltak tüntető családtagjait. „Nem nyugszunk, amíg nem találkoznak szeretteitekkel” – ígérte nekik.

Szerda reggel több tucat aktivista és rokon tiltakozott a hotel előtt. „Hasonlóképpen összes izraeli látogatásomhoz, ezúttal is találkoztam az elhurcoltak családtagjaival. Mondtam nekik, hogy erőfeszítéseink középpontjában áll szeretteik visszajuttatása. Nem pihenünk meg, amíg vissza nem tér mindenki, nők, férfiak, katonák, civilek és idősek” – hangsúlyozta nekik az amerikai külügyminiszter.

Eközben komoly felháborodást kavartak a telepeseket támogató, jobboldali Becalel Szmotrics pénzügyminiszter elnökségével működő Vallásos Cionisták párt parlamenti képviselőnőjének, Orit Sztroknak a katonai rádióban szerda reggel elhangzott szavai.

„Katonák százezrei harcoltak, nincs létjogosultsága olyan kormánynak, amely ezt a kukába dobja, hogy megmentsen huszonkét vagy harminchárom embert”

– nyilatkozta Sztrok és közölte, hogy szerinte „beteges, borzalmas és szörnyű” a jelenleg a Hamásszal készülő megállapodás.

„Nem életképes az az ország, amelynek vezetői megfeledkeztek értékeiről és az élet szentségéről, amelyre épült. Követeljük a miniszterelnöktől és a kabinettől, hogy ne szavakkal, hanem tettekkel bizonyítsák be, hogy elsőbbséget élvez minden túsz, élő és halott, és már a jelenlegi megállapodásban hazajuttatja őket” – válaszolta az elhurcoltak családjainak központja szerda reggel Sztroknak és a kormánynak.

„Aki megment egy lelket, az olyan, mintha egy egész világot mentette volna meg”

– idézték a Misna nevű zsidó szent szöveget a vallásos képviselőnőnek.

Egyiptomban bejelentették, hogy egy izraeli delegáció három órás látogatást tett Kairóban, amelyen a túszokról tárgyaltak. Az Al-Arabi Al-Dzsadid című katari lap közlése szerint kézhez kapták a Hamász változtatásait, melyeket a legutóbbi, minden eddiginél engedékenyebbnek mondott izraeli indítványra tettek, hogy azokat később előterjesszék Izraelben a hadikabinet ülésén.

Joe Biden amerikai elnök felszólította Katar és Egyiptom vezetőit, hogy a gázai tűzszünetről szóló tárgyalások részeként „tegyenek meg mindent” a Hamász túszainak szabadon bocsátása érdekében – közölte hétfőn a Fehér Ház.

Washington, Doha és Kairó hónapok óta közvetít, hogy fegyverszünet szülessen a palesztin területen, amelyet a Hamász szélsőséges szervezet október 7-i véres támadása óta Izrael könyörtelenül bombáz és teljesen ostromol.

Egyiptom, Katar és a Hamász képviselői hétfőn Kairóban találkoztak, és a palesztin mozgalom várhatóan választ ad a túszok szabadon bocsátásával egybekötött második gázai tűzszüneti javaslatra.

Az amerikai elnök Tamím bin Hamad ál-Száni sejkkel katari emírrel és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is megbeszélést folytatott „a jelenleg napirenden lévő megállapodásról” – közölte a Fehér Ház két, szinte azonos tartalmú közleményben.

Biden sürgette a két, az Egyesült Államokhoz igen közel álló arab vezetőt, hogy „tegyenek meg mindent a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása érdekében, mivel ez az egyetlen akadálya az azonnali tűzszünetnek”.

Egy Hamászhoz közeli forrás az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy

a palesztin mozgalom küldöttsége Kairóból Dohába utazott, ahol a politikai irodája található, és hogy hamarosan válasz születik a kérdésben.

Rijádban az amerikai diplomácia vezetője, Antony Blinken hétfőn azt mondta, hogy „reméli”, hogy a Hamász kedvezően fog reagálni Izrael „rendkívül nagylelkű” ajánlatára.

Ez „40 napos tűzszünetet”, valamint „több ezer palesztin fogoly szabadon bocsátását tartalmazza a túszok szabadon bocsátásáért cserébe” – mondta a brit diplomácia vezetője, David Cameron, aki szintén a szaúdi fővárosban tartózkodott. A háború kezdete óta egyetlen egyhetes tűzszünetet vezettek be november végén.

Számos humanitárius szervezet rosszallása ellenére Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt állítja, eltökélt szándéka támadást indítani a Gázai övezet déli részén fekvő, túlzsúfolt Rafah városa ellen, amely a kitelepítettek hatalmas táborává vált, ahol csaknem másfél millió palesztin él katasztrofális higiéniai körülmények között.

Ugyanakkor a gázai övezeti humanitárius helyzet számottevő javulását tapasztalta az Egyesült Államok az utóbbi hetekben – jelentette ki  Rijádban az amerikai külügyminiszter, aki mindazonáltal felszólította Izraelt, hogy tegyen lépéseket a helyzet további javítása érdekében, és ismét óva intette attól, hogy szárazföldi támadást indítson az övezet déli határán fekvő Rafah ellen, ahol nagyon sok palesztin menekült van.

Az Öböl-menti Arab Országok Együttműködési Tanácsa (GCC) külügyminisztereinek találkozóján részt vevő Antony Blinken leszögezte: az új gázai átkelők megnyitása, az övezetbe küldött segélyek növekvő mennyisége, valamint az Egyesült Államok által a gázai partoknál megépítendő úszó dokk terve mind a humanitárius válság enyhülését jelzik.

Kiemelte azonban, hogy

a helyzet enyhítésének és a válságot lezáró, átfogó, hosszú távú megoldás elérésének leghatékonyabb módja a tűzszünet.

Az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti tűzszüneti és túszcsere-megállapodásról szóló kairói közvetett tárgyalásokról – amelyeknek egy újabb fordulója kezdődött el hétfőn – azt mondta: Izrael „rendkívül nagylelkű ajánlatot” tett a Hamásznak. Kifejezte abbéli reményét, hogy a feleknek végre sikerül megegyezniük.

„A Hamásznak döntenie kell, méghozzá gyorsan. Remélem, jó döntést hoz” – fogalmazott.

Blinken ismét óva intette Izraelt az Egyiptommal határos Rafah elleni szárazföldi offenzívától, aláhúzva, hogy Izrael nem tett közzé olyan tervet, amelynek része volna az ott élő több mint 1,5 millió civil megóvása.

Hozzátette:

Washington minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a Gázai övezeti háború ne terjedjen tovább.

Iránra kitérve az amerikai miniszter felszólította a Perzsa-öböl államait, hogy összefogva lépjenek fel „a teheráni rezsim jelentette fenyegetés ellen”.

Blinken külön tárgyalt szaúd-arábiai partnerével, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal. Blinken a maga részéről a szaúdi-izraeli kapcsolatok normalizálását szorgalmazta elsősorban, amelyen elmondása szerint Rijád és Washington egy kettejük közötti újabb biztonsági megállapodás megkötésével „komolyan dolgozott” az utóbbi egy hónapban.

Szaúd-Arábia korábban amerikai közvetítéssel folytatott tárgyalásokat Izraellel a két ország kapcsolatainak normalizálása céljából, de Izrael a Hamász elleni háborúja miatt bejelentette, hogy szünetelteti a tárgyalásokat.

A mostani Blinken hetedik látogatása a Közel-Keleten a gázai háború kirobbanása óta.

origo.hu

Friss információk érkeztek Fico műtétjéről

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

metropol.hu

Ekkor érkezik az égszakadás, erre jobb felkészülni

mandiner.hu

Hoppá: Somos András visszatért az ATV képernyőjére

ripost.hu

Az egész ország citromsárgába borul, az összes megyére figyelmeztetést adtak ki

hirtv.hu

Ezt mondta a merénylő Robert Ficónak, mielőtt meghíúzta a ravaszt + videó

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 16.: a Vízöntő elemében van, a Rák menjen a saját feje után

ripost.hu

Alaposan megváltozott a helyzete, kitálalt Szoboszlai Dominikról a kapitány

ripost.hu

"Mennem kell" - családja jelentette be a tragikus hírt, elhunyt a magyar újságíró

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Kartellezésért büntették 16 millióra a Tisza Párt jelöltjét

POLITIK

Nem fogadunk be illegális migránsokat

POLITIK

Újabb hatalmas fegyverszállítmányok Ukrajnának

POLITIK

A békepárti álláspontot a választásokon tudjuk megvédeni.