Létrehozva: 2023.12.25.

5 gyógyító titkos házi csodaszer, hogy ne az ünnepek alatt dőlj ki

Ha nem akarunk kidőlni az ünnepek alatt, akkor készüljünk fel különleges házi praktikákkal, amelyeket azonnal bevethetünk, amint az első tüneteink megjelennek!

Csodálatos a természet, ugyanis minden bajunkra megteremti a legtökéletesebb gyógyírt. Ha megismerjük, melyik gyógynövény mire jó, akkor hamar megszabadulhatunk minden nyavalyától, így erősen, egészségesen tölthetjük el az ünnepeket. A Fanny magazin szedte össze a legtutibb csodaszereket.

1. Köhögésre, reumára: fenyőrügy szirup

Ennek alapanyaga nem mint, mint a fenyő friss hajtásvége. Ebből kell tavasszal begyűjtenünk egy jókora adagot, de legyünk óvatosak, mert nem minden fenyőféle rügyét szabad felhasználni, a tiszafa például mérgező. A lucfenyő és az erdei fenyő, a jegenyefenyő, a vörösfenyő, az ezüstfenyő hajtásait azonban biztonsággal fogyaszthatjuk. A 3- és a 7-cm-es hosszúságú zsenge rügyek a legalkalmasabbak a gyűjtésre. 

fenyőgyöngy szirup
Köhögésre nincs is jobb! Fotó: Baráth Ildikó

Az ebből készült főzetet kiválóan alkalmazhatjuk légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás kezelésére, emellett reumás fájdalmak enyhítésére és a szervezet általános erősítésére is. A benne található illóolaj fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő és gyulladáscsökkentő hatású. Hurutos köhögés esetén étkezések előtt együnk belőle egy teáskanállal. Langyos teába is tehetjük, de forróba nem, mert akkor elveszíti jótékony tulajdonságait. Ha megfáztunk, köhögünk vagy sajognak az ízületeink, akkor naponta háromszor, étkezések előtt kapjunk be egy-egy teáskanálnyi szirupot. Vízzel felengedve szörpként is kortyolgatjuk, úgy is nagyon finom és hatásos. 

* Mi kell hozzá?

1 kg kristálycukor

4 marék fenyőrügy

esetleg 1/2 dl víz

* Így készítsük:

Egy tiszta befőttes üveg aljára szórjunk 2 ujjnyi cukrot, ezután tegyünk rá egy sor fenyőrügyet. Kicsit nyomkodjuk meg, majd jöhet az újabb sor cukor, aztán rügy, ezt ismételjük addig, amíg meg nem telik az üvegünk. Pár nap múlva a fenyőhajtások elveszítik élénk színüket, egyúttal a cukor a fenyő nedvességtartalmában feloldódik és szirupossá válik. Zárjuk le, és tegyük meleg helyre. Ha 2-3 nap elteltével nem oldódna fel a cukor maradéktalanul, önthetünk hozzá egy kevés felforralt, majd visszahűtött vizet. 2-3 hét után, amikor a rügyek kifakultak, szűrjük le, és lezárva, hűvös helyen tároljuk.

2. Felfázásra, hólyaghurutra: csodatea keverék, aranyvesszőfűvel

Ha a megfelelő gyógynövényekből teát készítünk, és azt naponta megisszuk, akkor a kezdeti panaszokat csillapíthatjuk, akár meg is szüntethetjük. Ez a teakeverék gyulladáscsökkentő, antibakteriális, fájdalomcsillapító és húgyúti tisztító összetevőket tartalmaz. Szerencsés esetben pár nap alatt teljes javulás érhető el. Ha ez mégsem következne be, vagy súlyosbodnának a panaszok, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

* Mi kell hozzá?

2 evőkanál aranyvesszőfű

1 evőkanál körömvirág

1 evőkanál csalánlevél

1/2 evőkanál diólevél

1/2 evőkanál cickafarkfű

* Így készítsük: 

A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd tegyük egy befőttes üvegbe. Amikor szükségét érezzük, akkor egy evőkanálnyi teakeveréket rakjunk bele 3 dl forró vízbe, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le és kortyolgassuk el, amíg még meleg. 

3. Alvászavarra, fülfájásra: meggymagpárna

A meggymag jó hőtartó képessége miatt hűtve és melegítve is használható, így elsősorban a hideg és a meleg természetes fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatását használhatjuk ki a segítségével. Különleges hatásokkal bír: csökkenti a gyulladást és a fájdalmat ezért bevethetjük fej, fül, has, fogfájás esetén, de még a szorongás és stressz csökkentésére is kiválóan alkalmas, ha a felmelegített párnában lévő magokat morzsolgatjuk. Amikor szükségünk van rá, akkor melegítsük fel a sütőben 40-50 fokon, és tegyük a sajgó testrészünkre. Fél órán át tökéletesen tartja a hőt, és a kis magocskák tökéletesen idomulnak bármelyik testrészünkhöz. Alvászavar esetén a melegsége mellett masszírozó hatása is nyugtatóan hat ránk. Hideg téli éjszakákon még ágymelegítőként is használhatjuk.

* Mi kell hozzá?

Párnahuzat – ezt megvehetjük készen is, de akár mi magunk is megvarrhatjuk

Annyi meggymag, amennyi megtölt egy általunk választott párnahuzatot

* Így készítsük:

A meggymagokat mossuk meg alaposan, majd szárítsuk ki – akár sütőben – alacsony hőfokon. Töltsük meg vele a huzatot, varrjuk össze és már kész is.

4. Emésztésre, köhögésre, gyulladásra, ízületekre: gyömbérkrém

A gyömbér nagyon jól felfűti a szervezetet, emellett rendkívül magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, gyulladáscsökkentő és baktériumölő, immunerősítő, csökkenti a köhögést és torokfájást, gyógyítja az ízületeket, javítja az emésztést, csökkenti a hányingert, és még bizonyos vírusfajták ellen is képes felvenni a harcot. Kiváló hatásait fokozhatjuk, ha megbolondítjuk néhány finomsággal.

A gyömbér is igazi csodaszer, mindig legyen otthon!  Fotó: Pixabay.com

* Mi kell hozzá?

Egy jó nagy darab friss gömbér

3 dl méz

1 teáskanál fahéj

1 citrom kifacsart leve

1 teáskanál kurkuma

* Így készítsük: Reszeljünk le vagy botmixerrel pépesítsünk össze a gyömbért, keverjünk hozzá mézet – a legjobb a hárs erre a célra – egy citrom kifacsart levét – az sem baj, ha a húsa is belekerül, csak a mag ne – a fahéjat, kurkumát. A keverékünket tegyük bele egy befőttesüvegbe, és naponta többször kanalazzunk belőle.

5. Emésztésre, puffadásra, refluxra: almaecet

Az almaecet egy valóságos csodaszer, ezért itt az ideje, hogy mindannyian elkészítsük! Felgyorsítja az emésztést, segíti a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, a legjobb szer reflux kezelésére, csökkenti a puffadást, javítja a vércukorszintet, csökkenti a koleszterint és erősíti az immunrendszert.

* Mi kell hozzá?

1 kg alma, a héja és a csutkája is

1 liter víz

10 dkg cukor 

1-2 szelet kovászos kenyér

befőttesüveg, vászonanyag

* Így készítsük:

Az almát vágjuk fel kisebb darabokra. A szépséghibás, jégvert almákat nyugodtan használhatjuk almaecet készítésére, viszont a romlott, penészes almákat nem. Az alma héja, magháza is mehet bele, sőt ha csak ezekből készítjük, az is tökéletes lesz.

Egy széles szájú befőttesüveget töltsünk félig az almával. Literenként 10 dkg cukrot oldjunk fel meleg vízben, majd öntsük rá a gyümölcsre úgy, hogy az ellepje, a tetejére tegyünk 1 szelet kenyeret. Vászonruhával kössük le, és tegyük az üveget meleg helyre 10 napra és 1-2 naponta keverjük meg. A keverés fontos, mivel az alma fel fog jönni az üveg tetejére, és így elkerülhető a penészesedése. Amikor az etanolos erjedés lezajlott, az alma leülepszik az üveg aljára. Ekkor szűrjük le a levet, és töltsük bele egy elmosott üvegbe. 

OTTHONKA

Nagyanyáink téli fűszere: valóságos csodaszer lapul a konyhádban

Mutatjuk, milyen sokféle jótékony hatása van!

OTTHONKA

Nagyanyáink téli fűszere: valóságos csodaszer lapul a konyhádban

Mutatjuk, milyen sokféle jótékony hatása van!


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

travelo.hu

Terjedelmes kígyó tévedt a népszerű bicikliútra

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?