KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.24.
Módosítva: 2024.05.24.

Észtország felől akar támadni egy francia alakulat

A frontvonalakon áthatolni képes speciális egység.

Észtországba készül, onnan pedig háborús feszültség esetén behatolna Oroszországba egy speciális francia alakulat. A hírrel már az orosz sajtó is foglalkozott- írja a hirado.hu.

Speciális képességekkel rendelkező, a frontvonalakon áthatolni képes francia alakulat készül fel észtországi bevetésre – hangzott el az RTL médiacsoport tulajdonában levő rádió május 17-én sugárzott riportjában.

Az alakulat nem titkolt célja, hogy háborús feszültség esetén diverzáns csoportként átszivárogjon az Észtország és Oroszország között kialakult fronton, és az orosz oldalon felderítéseket végezzen.

A meg nem nevezett helyszínen felkészülő alakulat egyelőre nincs Észtország területén.

„Észtország a NATO tagja, amely fenyegetve érzi magát Oroszország ukrajnai hadműveletei miatt. Franciaország jelenleg 14 ezer NATO-katonával részt vesz egy észtországi gyakorlaton” – hangzott el a riportban. A rádióadás szerint az észtországi francia jelenlét célja az, „hogy megmutassák Oroszországnak: egy invázió nem lenne jó ötlet”.

Mit visz a páncélos?

A francia hadsereg „kihasználja az alkalmat, hogy élesben próbálja ki egy vadonatúj egység képességeit” – értesülhetünk az RTL rádió híroldalán közzétett hanganyagból. Hozzáteszik: az alakulat tevékenysége nagyon hasznos lenne Ukrajna számára.

A FRANC nevű egység feladata, hogy

az ellenséges vonalakon észrevétlenül átjutva hírszerzést végezzen és lövészárkokat foglaljon el

– hangzik el a riportban. A rádió munkatársa megszólaltja az alakulattól Quentin törzsőrmestert, aki a beszélgetés közben kinyitja páncélozott járművének ajtaját. „Hátul két drón van, és több gépkarabély mellett mesterlövészek is ülnek” – számol be a riporter.

Ellenséges lövészárokban

„Be fogunk szivárogni, megpróbálunk közel kerülni az ellenséges vonalakhoz, sőt túl is jutunk rajtuk. Onnan két megoldásunk lesz a hírszerzés szempontjából. Bevethetjük a drónokat, vagy csinálhatjuk a régi módszerrel is, a szemünkkel láthatunk egy kicsit a környékből” – magyarázta a törzsőrmester. Quentin nyilatkozatából az is kiderül:

a kiképzés helyszíne „nagyon hasonlít ahhoz, amit Ukrajnában és a nagy keleti síkságokon találunk”.

A FRANC egység katonái órákat tölthetnek el egy bokorban rejtőzködve, álcázó terepfelszerelésben. A megfelelő pillanatban elő tudják venni a táskájukban rejtőző drónt, majd azt üzembe helyezve „azonnali visszajelzést kapunk a kameráról. Tényleg közvetlenül láthatjuk a szárazföldi csapatokat két-háromszáz méteres magasságból. Nagyon jól láthatjuk őket” – fogalmazott Quentin törzsőrmester.

Ha felküldik a kémdrónt

Az alakulat, amelyet a riporter ultrakemény katonákból álló kísérleti egységként mutat be, emellett megtalálhatja az ellenséges lövészárokba való behatolási pontot és elfoglalhatja azt. Így az ellenség frontvonalának hátába is kerülhetnek.

A drónok segítségével pedig irányítani tudják az újabb lövészárkokat elfoglaló bajtársaikat.

A FRANC kötelékében szolgáló Quentin törzsőrmester és emberei tehát valós körülmények között gyakorolnak, és kijelentik: „készen állnak az észt szövetségesek védelmére” – derül ki az RTL rádió riportjából.

Ismertté vált, hogy Franciaország egy Ukrajna számára nagyon hasznos kémcsoportot készít elő – számolt be az Izvesztyija. A kormányközeli orosz napilap részletesen ismerteti a kereskedelmi rádió riportját. Az orosz lap kiemeli:

 a FRANC egység vadonatúj és kísérleti jellegű,

feladatai közé tartozik a rohamcsapatok koordinálása is.

Az Izvesztyija emlékeztet: a lapnak Alekszej Meshkov párizsi orosz nagykövet április 27-én azt nyilatkozta, hogy

a francia reguláris hadsereg katonái hosszabb ideje részt vesznek a harcokban

az ukrán fegyveres erők oldalán, és „közülük korábban már likvidáltak 370 ilyen zsoldost”.

Figyelemre méltó körülmény, hogy

nem messze az észt–orosz határtól fekszik Pszkov jelentős légibázisnak számító katonai reptere.

A repülőteret 2023 augusztusában súlyos dróntámadás érte. Egy határon átszivárogni képes diverzáns csoport képes lehet egy ilyen csapás megismétlésére. A FRANC csoport éppen ezekkel a képességekkel rendelkezik.

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Mike Turner és több képviselőtársa levélben szólította fel Lloyd Austin védelmi minisztert, hogy engedélyezze Ukrajna fegyverhasználatát oroszországi célpontok ellen.

DOD Secretary Austin Hosts Ukraine Defense Contact Group Meeting
Lloyd Austin védelmi minisztert Ukrajna további támogatására szólították fel a képviselők - Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images

Ukrán szövetségeseink engedélyt kérnek bizonyos, az Egyesült Államok által biztosított fegyverek használatára az orosz és az orosz ellenőrzés alatt álló területeken belüli stratégiai célpontok elleni műveletek végrehajtására

– áll a felhívásban.

A képviselők arra is felhívták a figyelmet, hogy tavaly a Biden-adminisztráció jóváhagyta az F-16-os vadászrepülőgépek átadását Ukrajnának, és 2024 végéig vállalta 12 pilóta kiképzését. A 12 ukrán pilóta azonban nem lesz elegendő, ezért e téren előnyben kell részesíteni az ukránokat a többi külföldi országgal szemben.
Végezetül a képviselők azt javasolták, hogy az Egyesült Államok az ukrán légvédelem megerősítésére további 7 Patriot üteget küldjön Kijev számára.

Nyugaton az utóbbi időben egyre többet beszélnek az ukrán konfliktusba való közvetlen beavatkozásról. Korábban Emmanuel Macron francia elnök bejelentette francia katonák esetleges Ukrajnába küldését, David Cameron brit külügyminiszter pedig elfogadhatónak nevezte az ukrán fegyveres erők brit rakéták orosz területre irányuló csapásait. Később Grant Shapps, a brit védelmi minisztérium vezetője elismerte, hogy Kijev valóban engedélyt kapott Londontól arra, hogy brit fegyvereket használjon a Krím megtámadására, mivel a félszigetet Ukrajna területének tekinti. A Kreml a feszültség példátlan eszkalációjának nevezte a történteket, amely különös figyelmet és intézkedéseket igényelnek, beleértve a napokban kezdett taktikai atomfegyverekkel kezdett orosz hadgyakorlatot.
 

 

origo.hu

A németek ellen élete meccsére készül Szoboszlai Dominik

ripost.hu

Kétperces helyesírási teszt: mennyit találsz el?

borsonline.hu

Pénz üti a markukat: ez a négy csillagjegy garantáltan meg fog gazdagodni

mandiner.hu

Bayer Zsolt teljesen kiakadt: szerinte ezért „ócska, aljas, undorító, szar alak” Magyar Péter

ripost.hu

Megbízhatsz bennük: ennek a négy csillagjegynek a legtisztábbak a szándékai

magyarnemzet.hu

Őrjöngenek a dühtől a németek a magyarok elleni bíróküldés miatt

ripost.hu

Dühöngenek a Tesco dolgozói: ez a vásárlói szokás mindenkit az őrületbe kerget

mindmegette.hu

Hidratál, és fényvédőként is alkalmazható a nyár legnépszerűbb gyógynövénye

ripost.hu

Most jött a szörnyű hír: kisiklott egy vonat Magyarországon, zajlik a mentés

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

„Áram- vagy vízellátás nélkül maradhatunk” - Háborúra készítik fel a dánokat

KÜLFÖLD

Kiszivárgott részletek: háttéralkuk dönthetik el Európa jövőjét

KÜLFÖLD

Nógrádi György: a katasztrófa szélére sodródott a világ

KÜLFÖLD

Forró események következnek az ukrán fronton, bedurvul a háború

KÜLFÖLD

„Nyolc napig lélegeztetőgépen volt” – Legyőzte a rákot a 7 éves kislány, most tüdőbetegséggel küzd

KÜLFÖLD

Zokogva tört össze az anya, 10 éves lányát nem tudta felébreszteni

KÜLFÖLD

„Nem voltunk hajlandók véget vetni a reménynek a kisfiunk számára”

KÜLFÖLD

Nem kegyelmez az időjárás: már öt életet követelt a hőség