Létrehozva: 2023.10.01.

Brit védelmi miniszter: katonákat küldhetünk Ukrajnába

Nagyívű javaslatokkal állt elő Grant Shapps brit védelmi miniszter: hadiipari gyártóközpontot telepítene Ukrajnába, és elképzelhetőnek tartja, hogy ukrán katonák Ukrajna területén is részesülhessenek brit kiképzésben.

A brit védelmi miniszter szerint megfontolandó az a lehetőség, hogy brit katonákat küldjenek Ukrajnába a helyi fegyveres erők kiképzése érdekében. Grant Shapps a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva nem zárta ki azt sem, hogy a brit haditengerészet szerepet kaphat a Fekete-tenger nemzetközi vizein közlekedő teherhajók védelmében. A javaslatok azután születtek, hogy Shapps a múlt héten Kijevbe látogatott, és kijelentette: Nagy-Britannia növeli a háborús erőfeszítések melletti elköteleződését.

A tárcavezető kijelentései hatalmas médiafigyelmet kaptak, hiszen hivatalosan eddig egyetlen NATO-tagország sem küldött katonákat Ukrajnában. Rishi Sunak brit miniszterelnök azonban Shapps véleményére reagálva leszögezte: London mindaddig nem küldi a katonáit Ukrajnába, amíg a konfliktus folyamatban van.

 Grant Shapp brit védelmi miniszter szerint jó ötlet lenne katonákat küldeni Ukrajnába

Így zajlik most az ukrán katonák kiképzése

Nagy-Britannia az ukrajnai háború kezdete után széles körű kiképzési programot kezdett több tízezer ukrán katona számára. Tavaly tízezer ukrán katona részesült harckészségfejlesztő képzésben brit támaszpontokon, és az idei nagy-britanniai kiképzési programban további húszezer ukrán katona vesz részt. A brit védelmi minisztérium emellett külön képzési programokat indított azoknak a harceszközöknek a működtetésére, amelyeket Nagy-Britannia adományozott Ukrajnának.

Ezek a kiképzési programok nagy-britanniai területen folynak. Shapps ugyanakkor a The Sunday Telegraphnak adott interjúban elmondta: az elmúlt napokban Sir Patrick Sanders tábornokkal, a brit fegyveres erők vezérkari főnökével és más magas beosztású katonai vezetőkkel tárgyalt arról, hogy a brit katonai szakértők által végzett kiképzési tevékenységet „Ukrajnához közelebbi területekre, sőt akár Ukrajnába is” át lehetne helyezni.

A brit védelmi miniszter szerint ennek helyszíneként Ukrajna nyugati térségei jöhetnének szóba. Shapps hozzátette: a nyugat-ukrajnai országrészben a brit kiképzők mellett a védelmi ipar nagyvállalatai is gyártóközpontokat hozhatnának létre. A miniszter megemlítette ezek között a BAE Systems nevű, földi, légi és tengeri fegyverrendszereket gyártó brit céget, amely a legnagyobb európai hadiipari konglomerátum.

A tárcavezető hangsúlyozta ugyanakkor: szeretné, ha más brit nagyvállalatok is gyártást telepítenének Ukrajnába.

Felvonulnának a Fekete-tengerre

A brit védelmi tárca vezetője részletek nélküli utalást tett arra is, hogy a brit királyi haditengerészet szerepet kaphat a Fekete-tenger nemzetközi vizein ukrán exportgabonát szállító hajók védelmében. Úgy fogalmazott: fontos annak megakadályozása, hogy „alapértelmezett helyzetté” váljon a nemzetközi szállítmányozás tilalma ezeken a vizeken. Ukrajna jövőbeni brit katonai támogatásáról szólva Grant Shapps kijelentette: Nagy-Britannia, amelynek védelmi költségvetése és a NATO tevékenységéhez nyújtott hozzájárulása a legnagyobb egész Európában, nagyon jó helyzetben van annak elősegítéséhez, hogy Ukrajna „megfelelő formába kerüljön” a jövőbeni NATO-csatlakozáshoz.

Shapps korábban támogatta Liz Truss volt brit miniszterelnök azon célját, hogy a brit védelmi költségvetés elérje a hazai össztermék (GDP) éves értékének 3 százalékát. Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnök kormánya azonban – Jeremy Hunt pénzügyminiszter kezdeményezésére – 2,5 százalékra módosította ezt a célt.

Arra a kérdésre, hogy védelmi miniszterként kitart-e a 3 százalékos katonai kiadási arányt célzó álláspontja mellett, Grant Shapps kitérően úgy fogalmazott: az igazán fontos feladat annak megértése, hogy „a szabadság nincs ingyen, meg kell fizetni az árát”. 

Hozzátette: a jelenlegi 2,5 százalékra emelt GDP-arányos védelmi kiadási célt „kiindulópontnak” tekinti, és örül, hogy a védelmi költségvetés így is „a megfelelő irányban halad”.

A háborús körülmények ellenére kétnapos hadiipari szakvásárt rendeztek Kijevben szeptember 27-28-án, amelyre ellátogatott Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter és Armin Papperger, a német Rheinmetall AG vezérigazgatója is. A Politico beszámolója szerint Berlin és Párizs „megnyitotta az utat a fegyvergyártás előtt Ukrajnában”. Mindeközben vészjósló adatok érkeznek a fronton elszenvedett magas ukrán emberveszteségekről.

A kijevi hadiipari rendezvény résztvevői sürgették a Nyugat védelmi ipari magánszektorát, hogy Kijevvel „partnerséget” kiépítve kezdjenek hadiipari beruházásokba.

Mintegy húsz francia hadiipari cég vezetője kísérte el Sébastien Lecornut a kijevi fegyverkiállításra és vásárra – teszi hozzá a La Croix című francia lap.

Új német-francia hadiipari verseny

A nyugati országok fegyverkészletei lassan kiapadnak, s ez is indokolja azt a lépést, hogy francia és német védelmi cégek helyi üzleteket hoznak létre Ukrajnában a fegyverek karbantartására. Ez az első lépés a fegyvergyártás felé – szögezi le a Politico.

Több lap korábban beszámolt arról, hogy a német Rheinmetall vegyes vállalatot hozott létre az ukrán Ukroboronprom állami konszernnel páncélozott harckocsik gyártására. A brüsszeli lap a kijevi vásár kapcsán felidézi: a Rheinmetall vezérigazgatója, Armin Papperger kifejezte azon szándékát, hogy a vállalat

következő generációs Panther harckocsiját Ukrajnában gyártják – évente akár 400 darabot.

Bár még csak prototípus, az új harckocsi a vállalat Leopard 2 típusú harckocsijának utódja lenne.

Augusztusban

Svédország bejelentette, hogy CV90-es harcjárművek, 40 milliméteres löveggel felszerelt csapatszállítók gyártását kezdi meg Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij elnök nemrégiben az Egyesült Államokban tett látogatása során a légvédelmi rendszerek ukrajnai gyártására irányuló együttműködésről is tárgyalt.

Franciaország sem akar lemaradni: a Sébastien Lecornu kíséretében érkezett Arqus csoport egy műhelyt hozott létre Kijev mellett a Párizs által adományozott VAB páncélozott járművek javítására. A Vistory pedig két 3D-s nyomtatóüzemet hoz létre a pótalkatrészek gyártására.

A küldöttség tagja még a Nexter, a Caesar fegyverek gyártója, valamint

a Delair, amely lövésálló felderítő drónokat gyárt, olyan felszereléseket, amelyeket az ukrán hadsereg már használ

– számol be a francia lap.

Nagyobb biztonság: 80 százalékos halálozás

Miközben a kijevi fegyvervásárról szóló lapok

„Ukrajna nagyobb biztonságát” emelik ki az esemény kapcsán,

a hónapokig késlekedő, majd igen csekély eredményeket felmutatni képes, eredetileg „tavaszinak” emlegetett ukrán ellentámadás súlyos emberveszteségeket jelent az egykori szovjet tagállam számára.

Az ABC News amerikai hírtelevízió augusztusban két amerikai állampolgárságú zsoldossal készített interjút, akik az ukrán hadsereg egyik különleges alakulatához csatlakoztak. Mindketten megsérültek a kelet-ukrajnai hadművelet során. Elmondták, hogy az egység küldetése az volt, hogy ellenőrzésük alá vonjanak egy falut Donyeck közelében, amelyet 2014 óta egy helyi orosz milícia tart ellenőrzése alatt.

Az egyik férfi, egy texasi, volt amerikai katona, beszámolt: egy „tucatnyi” emberből álló egysége 85 százalékos veszteséget szenvedett. Az egység tagjainak negyven százaléka olyan súlyosan megsérült, hogy harcképtelenné váltak – mondta.

A kijevi hadiipari vásár napjaiban egy ukrajnai nagyváros, Poltava internetes lapja az új regrutákat toborzó Vitalij Berezsnij alezredest idézve arról számolt be, hogy

„abból a száz emberből, akik tavaly ősszel csatlakoztak a (harcoló) egységekhez, mára 10–20 maradt életben,

a többiek elestek, megsebesültek vagy megrokkantak”.

A The New York Times becslései szerint a háború ukrán áldozatainak száma mostanra meghaladta az 500 ezer főt.

A német Rheinmetall vegyes vállalatot hozott létre az ukrán Ukroboronprom állami konszernnel tankok gyártására és karbantartására Ukrajnában – idézte a Handelsblatt német gazdasági lap korábban a német vállalat vezérigazgatóját.

„A vonatkozó szerződések megszülettek” – mondta Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója. A vállalatvezető hozzátette, hogy az együttműködés az ukrajnai páncélozott járművek karbantartására és javítására vonatkozik, és ezzel párhuzamosan megkezdik harckocsik építésének az előkészületeit is.

A Rheinmetall 51 százalékos többségi részesedéssel rendelkezik a vegyes vállalkozásban, és a német cég adja a menedzsmentet is.

A Handelsblatt azt írta: a Rheinmetall arra számít, hogy a következő napokban két további, lőszer és légvédelmi rendszerek gyártásával foglalkozó vegyes vállalat létrehozásáról is születhet szerződés.

 

origo.hu

Orbán Viktor: Nem fogunk hadba vonulni Ukrajnáért, nincs ott keresni valónk!

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

borsonline.hu

Mintha egyenesen Zámbó Jimmyt hallanánk: A Király hangszínén énekel a 19 éves magyar tehetség

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 829. napja – Dél-Korea szerint nagy a baj, Oroszország illegálisan szerzett fegyvereket vethet be Ukrajnában

ripost.hu

Ledöbbentek a rajongók: elképesztő dolog derült ki Michael Jacksonról

hirtv.hu

A Tankcsapdától idézett Orbán Viktor a Békemeneten + videó

ripost.hu

"Mi már áradunk!" - ennyien vannak vonulnak a Békemeneten

lakaskultura.hu

Látványos megújulás Törökvészen: így készült el a napfényes tetőtéri lakás

ripost.hu

Fájdalmas bejelentést tett Jennifer Lopez

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

ripost.hu

A kép, amely mindent elmond a Békemenetről

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

5 évig szenvedett: Szexrabszolgaként tartottak fogva egy 12 éves lányt

KÜLFÖLD

5 konkrét terv, amivel a Nyugat háborúba sodorhatja Európát

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Rémisztő kijelentést tett Macron párttársa, kockáztatják a totális háborút

KÜLFÖLD

Sosem foghatta a kezébe: csupán órákkal lánya születése előtt halt meg a fiatal édesapa

KÜLFÖLD

Az anya sikolya rázta fel a csendet: halálra marcangolta 6 hetes kisfiát a család imádott huskyja

KÜLFÖLD

Dobta 37 éves pasiját a 83 éves nagymama: "csak egy csatornapatkány"

KÜLFÖLD

"Azt követelte az anyósom az esküvőnkön: a fia válasszon köztem és közte, és ő az anyját választotta"