INSIDER

Szerző F. R.

Létrehozva: 2024.03.21.

A magyarok nem kérnek Macronék és Brüsszel háborús uszításából

Az ukrajnai konfliktus súlyosbodása és a nyugati vezetők katonai beavatkozással kapcsolatos nyilatkozatai széleskörű aggodalmat és békepárti hangokat váltanak ki az európai polgárok körében.

Emmanuel Macron francia elnök egy Párizsban megrendezett informális csúcstalálkozón a múlt hónapban először vetette fel a lehetőségét annak, hogy a jövőben nyugati csapatokat küldhetnek Ukrajnába, annak érdekében, hogy megakadályozzák Oroszország győzelmét az ukrajnai konfliktusban. Ez a kijelentés azonnali reakciókat váltott ki több országból és a NATO-ból is, melyek egyértelművé tették, hogy nem tervezik katonai erők Ukrajnába küldését. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke március 15-én a nemzeti ünnepi beszédében hangsúlyozta Magyarország béke iránti elkötelezettségét, emlékeztetve a múlt háborús tragédiáira. Közben Macron elnök már arról beszél, hogy milyen jó dolog, hogy atomfegyverekkel is rendelkeznek, felvetve ezzel az atomháború fenyegetését. Közben pedig további támogatókat szerez a háborúpárti álláspontjához, beleértve a cseh elnököt és a lengyel miniszterelnököt. Ezenkívül a balti államok és Finnország sem zárják ki a konfliktusba való belépés lehetőségét. A "Taurus-botrány" kapcsán kiderült, hogy az Egyesült Királyság szakértői segítséget nyújtanak az ukránoknak a brit cirkálórakéták Oroszország elleni csapásainak előkészítésében, bár a német kancellár megakadályozta a Taurus rakéták Ukrajnának történő átadását.

A francia elnök / Fotó:Origo

A magyarok felháborodtak Macron kijelentései miatt

Az ukrajnai konfliktus fokozódása és a nyugati vezetők katonai beavatkozást illető kijelentései egyre nagyobb aggodalmat váltanak ki Európa-szerte. A hétköznapi polgárok körében széleskörű az a vélemény, hogy a béke és párbeszéd előtérbe helyezése lenne a legmegfelelőbb megközelítés a helyzet kezelésére.

Az emberek hangját pedig minden európai vezetőnek illene figyelembe vennie. Megkérdeztük a főváros lakóit, mit gondolnak Macron háborúpárti kijelentéseiről:

Gyalázat, gyalázat, amit művelnek!

– fejezte ki mélységes felháborodását a jelenlegi politikai manőverekkel kapcsolatban Judit. Hangsúlyozta, hogy a világháborús uszítás nem játék, nem lehet felelőtlen kijelentéseket tenni.

Judit teljesen fel van háborodva a háborús uszítás miatt. / Fotó: Ripost

Piroska, egy békepárti fővárosi részletesebben is kifejtette nézeteit: 

Törekedjünk a békére, én mindig is békepárti voltam. Én azt gondolom, ha van eszük, akkor elfelejtik az atomháborút. A fegyverkezésnek sohasem lesz jó vége, mindig csak veszteséggel jár. A háború anyagilag, érzelmileg is tönkreteszi a családokat, az országokat, egy nemzedéket tesz tönkre, én nagyon ellene vagyok.

Dávid, aki az egészségügyben dolgozik, óvatosságra int:

Vannak azok a szituációk, amik szerintem megkívánnának nagyobb óvatosságot, mint amit most az EU-s vezetők mutatnak. Már felmerül a besorozás, meg ilyenek, ezek azért rémisztő dolgok. Így, fiatalként pedig főleg!

Dávid szerint az európai politikusoknak önmérsékletet kellene tanúsítaniuk a megnyilatkozásaik kapcsán. / Fotó: Ripost

Andrea szintén a békés megoldásokat támogatja: 

Én a háborús dolgokat abszolút nem szeretem. Békepárti vagyok. Egyébként Brüsszelben zűrzavar van, amit én nem értek.

Andrea békepárti / Fotó: Ripost

Például egy orosz-ukrán háborúhoz szerintem a francia elnöknek semmi köze nincs ilyen esetben, és nem is kéne beleszólnia

– mondta Barnabás, aki szerint elképzelhető, hogy súlyosbodik a háborús helyzet.

Barnabás szerint ez nem a franciák háborúja, ezért nem kellene beleszólnia Macronnak. / Fotó: Ripost

A szemünk előtt folyik a háború eszkalációja

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Donald Tusk lengyel miniszterelnök berlini találkozóján megállapodtak további fegyverbeszerzésekben Ukrajna számára. A találkozó után Macron a Le Parisien című lapnak nyilatkozva kijelentette: "lehet, hogy egy bizonyos ponton - nem akarom, nem én kezdeményezem - az orosz erőkkel szemben szükség lesz szárazföldi műveletekre, bármi legyen is az".

Macron hozzátette, hogy a Kelet és a Nyugat között álló atomarzenálok jelentős mértékben meghaladják a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák erejét. Közölte, ,,Franciaország rendelkezik nukleáris fegyverekkel, és fenntartja, megerősíti hivatásos hadseregét", majd hozzátette: 

Nem szabad hagynunk, hogy megfélemlítsenek bennünket, nem egy nagyhatalommal állunk szemben. Oroszország atomfegyverekkel rendelkező középhatalom, a GDP-je sokkal alacsonyabb, mint az európaiaké, alacsonyabb, mint Németországé vagy Franciaországé.

Ezzel Macron Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozatára utal, aki szerint bizonyos esetekben Moszkva nem habozik bevetni a nukleáris arzenált.

Ezek a megjegyzések tovább fokozzák a feszültséget az Ukrajnában zajló konfliktusban, és felvetik a nemzetközi biztonságpolitika kényes kérdéseit a nukleáris fegyverek és a hagyományos hadviselés területén. Macron álláspontja a Nyugat háborús pszichózisát tükrözi az ukrajnai helyzet kapcsán, miközben felhívja a figyelmet a nukleáris fenyegetés valóságára és komplexitására a jelenlegi geopolitikai helyzetben.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szerint Európa jelenleg a legkritikusabb helyzetben van az elmúlt két évben, és arra figyelmeztet, hogy a szárazföldi csapatok Ukrajnába küldése ellentétes lenne a NATO eddigi döntéseivel, és háború kiterjedésének veszélyét hozná magával.

Nézd meg, mit mondott a háborúval és az európai helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében: 
 


 

 

origo.hu

Így néz ki ma, 60 évesen a Váratlan utazás sztárja - fotó

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

borsonline.hu

Intenzív osztályra került a magyar legenda, haladéktalanul megműtötték

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

magyarnemzet.hu

Gulyás Gergely újabb részleteket osztott meg Magyar Péterrel közös múltjáról

origo.hu

Szégyellte magát Jákob Zoltán a Nagy Őben

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Jön a hidegfront: megbolondul az időjárás, ugrálni fog a hőmérő higanyszála

INSIDER

Brutális mészárlás: szex után végzett áldozatával a miskolci gyilkos

INSIDER

Menczer Tamás: Gyurcsány Ferenc háborúpárti politikus

INSIDER

Kölcsön adta az autóját a 4 gyermekes anya, 150 ezer forintja bánta