INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.01.30.

Óriási vita robbant ki: te is betiltanád az okostelefonokat 16 év alatt?

Megkérdeztük olvasóinkat, mit szólnának, ha betiltanák 16 év alatt az okostelefonok és a közösségi média használatát. Az ötlet Angliában merült fel egy fiatal lány tragédiájával kapcsolatban, aki a feltételezések szerint öngyilkos lett, miután online csúfolták.

Egy brit parlamenti képviselő betiltaná az okostelefonok és a közösségi média használatát a 16 éven aluli fiatalok számára – írja a SkyNews. A témát az Egyesült Királyság konzervatív képviselője, Miriam Cates vetette fel egy sajnálatos tragédia, a 14 éves Mia Janin halála kapcsán. A 14 éves angol lány ugyanis feltételezhetően öngyilkos lett, miután a közösségi médiában zaklatták és gúnyolták. A felvetésnek nagy híre ment. Mi is megkérdeztük olvasóinkat, hogy ők mit gondolnak az ötletről.

A képviselő azt mondta, hogy 2010 óta „jelentősen romlott” a tizenévesek mentális egészségi állapota  Fotó: Pixabay

A gyerekek védelmében...

Az ébresztő beállításától kezdve, a kapcsolattartáson át a fényképezésig szinte mindenre használjuk okostelefonunkat. Van, aki ezen keres rá fontos információkra, tárolja rajta a személyes adatait, jegyzeteit, de sokaknak ma már a munkához és az iskolához is elengedhetetlen eszköz a mobiltelefon. Képzeljük csak el mi lenne, ha megtiltanák számunkra, hogy használjuk őket. Ez az ötlet merült most fel a brit parlamentben, kifejezetten a 16 éven aluli korosztályt érintve.

Miriam Cates, konzervatív képviselő ugyanis azt javasolta, hogy a 16 éven aluliaknak a mentális egészségük érdekében tiltsák meg az okostelefonok és a szociális média használatát. 

2010 óta ugyanis jelentősen romlott a tizenévesek mentális egészségi állapota, az öngyilkossági kísérletek száma, és a pornófüggőség pedig megnőtt körükben, ezért itt az ideje megfontolni a közösségi média és talán még az okostelefonok betiltását is a 16 év alattiak körében

 – fogalmazott a képviselő. 

Miriam Cates képviselő a 14 éves Mia Janin esete kapcsán vetette fel a témát, aki a feltételezések szerint öngyilkos lett. Édesapja, Mariano Janin úgy véli, hogy 10. osztályos lányát a többi diák online zaklatta. Az egyik diák el is mondta a vizsgálat során, hogy Mia egyik tiktok-posztját megosztották egy snapchat-csoportban, amelyet az iskola fiú tanulói hoztak létre és ott kigúnyolták őt – írja a SkyNews. A felvetés ezeket az online csúfolódásokat és zaklatásokat próbálná megfékezni a fiatalok körében. 

Rishi Sunak miniszterelnök szerint az online biztonságról szóló törvényük megvédi a gyermekeket  Fotó: Pixabay ( A kép illusztráció!) 

„Jó lenne itt is! Jó ötlet!"

A felvetéssel kapcsolatban megkérdeztük olvasóinkat is, hogy mit szólnak az ötlethez. Egy részük egyetért a brit képviselővel, szerintük nem lenne rossz ötlet hazánkban sem betiltani a telefonok használatát 16 év alatt.

Helyes. Irány a szabadba szórakozni! Télen is

– írta egyik olvasónk, kifejezve, hogy miképpen szórakoztak a gyerekek a mobiltelefon előtti időkben. 
„Jó ötlet! Az internet világa nagyon rossz irányba tereli a gyerekeket"– kommentelte egy másik hozzászóló, helyeselve a brit felvetést.

Van benne igazság, jó ötlet

– véleményezte egy másik olvasónk a kérdést felvető posztunk alatt. A kérdés persze csak az, hogy mennyi ideig bírnák tinédzsereink az okostelefon nélküli életet, pláne, ha a javaslat megvalósulásával a közösségi médiától is el lennének tiltva. 

"Esélytelen, kivitelezhetetlen..."

Okos gondolat nagyon, csak talán már kivitelezhetetlen, de megérne egy próbát! Lehet, hogy a szülők jobban felháborodnának mint a gyerekek..." – írta egy másik olvasónk. 

"Esélytelen!"

"Itt már az oviban is van" - írták mások.

"Te le tudnád tenni a telódat? Mert ha nem, a gyerektől se vedd el" - mondta más.

"Ebből hamarabb lenne forradalom, mint a kenyéráremelésből, teló nélkül már nincs tinédzser, aki egy napig is létezni tudna" - vélekedik egy apuka.

A brit miniszterelnök is reagált

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak szerint Cates asszony teljesen jogosan hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen hatással van a gyermekeinkre az, ami online történik. Az online biztonságról szóló törvényünk egyaránt foglalkozik az online bűncselekményekkel, és megvédi a gyermekeket az olyan káros vagy nem megfelelő tartalmaktól, mint a zaklatás vagy az önkárosítás népszerűsítése, a pornográfiához való hozzáférés, valamint az étkezési zavaroknak való kitettség" – mondta a kormányfő, aki annál azért óvatosabb politikus, hogy a telefonok betiltása mellett kardoskodna...

Ha támogatásra van szüksége, vagy egy ismerőse szorul segítségre, hívja a segélyvonalat: 116-123. Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékes vonalról is hívható, mindegyikről ingyenes.
 

 

 

origo.hu

Oroszország világháborús üzenetet küldött a briteknek

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

borsonline.hu

"A legjobb dolog, hogy így élünk!" – Megmutatta ritkán látható családját Till Attila

magyarnemzet.hu

Gulyás Gergely újabb részleteket osztott meg Magyar Péterrel közös múltjáról

metropol.hu

Házasság első látásra: Andris a tenyerén hordozza Petrát – Itt a bizonyíték

mandiner.hu

A szomszédban a magyar haderőn gúnyolódnak, pedig valójában aggódniuk kellene

origo.hu

Szégyellte magát Jákob Zoltán a Nagy Őben

mindmegette.hu

Rosszul teszed, ha így eszed a tükörtojást! A szakértő elmondja, hogyan illene

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Bejelentették az új, lecsökkentett üzemanyagárakat - mától érvényes

INSIDER

Jön a hidegfront: megbolondul az időjárás, ugrálni fog a hőmérő higanyszála

INSIDER

Brutális mészárlás: szex után végzett áldozatával a miskolci gyilkos

INSIDER

Menczer Tamás: Gyurcsány Ferenc háborúpárti politikus