Létrehozva: 2023.03.15.

Március 15.: egész napos programokkal várják a családokat

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak ma, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából. Orbán Viktor miniszterelnök Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt mondja el ünnepi beszédét. A budai Várban és a Múzeumkertben egész napos programokkal várják a családokat.

A központi rendezvények reggel 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren a hagyományos zászlófelvonással.

Az Országházban nyílt napot tartanak: az érdeklődők ingyenesen megtekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, és a Szent Koronát.

Orbán Viktor miniszterelnök 15 órától Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt mondja el ünnepi beszédét, melyet Domonyi László, a város polgármesterének köszöntője és művészeti előadás előz meg.

Délelőtt fél tíztől a Nemzeti Múzeumhoz a huszárok ünnepi díszmenete tart, majd a Múzeumkertben díszünnepség veszi kezdetét, ahol Csák János kulturális és innovációs miniszter tart ünnepi beszédet, ezt követően múzeumi túra és társasjátékok várják a gyermekeket és felnőtteket.

A budai Várban a Várkapitányság programjai várják az érdeklődőket, előadások, kiállítások, zene, tánc és irodalom, történelmi séták és ingyenes családi programok, fegyverbemutató és lovas huszárok töltik meg a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palotanegyed helyszíneit. A legtöbb esemény ingyenes, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez. Regisztrálni a https://varkertbazar.hu/esemenyek/unnepi-csaladi-programok-marcius-15-en linkre kattintva lehet.

 

A Várkert Bazárban egész nap kézműves programokkal, interaktív játékokkal várják a családokat; 10 órától Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusa, a János Vitéz látható, 19 órától pedig Petőfi Sándor elbeszélő költeményének élőzenés táncos változatát lehet megtekinteni.

 

A fővárosi Duna-korzón a Magyarország 365 fotópályázat alkotásaiból kedden nyílt fotókiállítás képei április 10-ig, húsvét hétfőig láthatók a Pesti Vigadó és a Petőfi-szobor között.

A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére népszerű könnyűzenei előadók készítettek zenei feldolgozást egy-egy Petőfi-versből, a költő születésének bicentenáriuma alkalmából. A klipek már megtekinthetőek a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján: https://www.youtube.com/@kerteszimreintezet/featured

A Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című színházi előadás ezekből a dalokból és prózai szövegekből készül. A produkciót 17 órától láthatja a közönség a Hagyományok Házában. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött: [email protected]

A központi programok mellett országszerte tartanak különböző ünnepi rendezvényeket.

A határon túli magyarlakta településeken is számos megemlékezést tartanak a forradalom és szabadságharc ünnepén. Sepsiszentgyörgy főterén 16 órától ünnepi műsort rendeznek, melynek során Varga Judit igazságügyi miniszter is beszédet mond.

A kézdivásárhelyi ünnepi műsor díszvendégei Cseke Attila, a román kormány fejlesztési minisztere, valamint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár lesznek.

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjával 147 Kárpát-medencei középiskola mintegy 6500 diákja utazik a március 15-i nemzeti ünnepen legalább egy határ átlépésével egy másik iskolához közösen ünnepelni és emlékezni.

A nemzeti ünnephez kapcsolódó programok miatt szerdán több helyütt közúti korlátozásokra, és emiatt közösségi közlekedési változásokra kell készülni.

 

origo.hu

Újabb lépés a tragédia felé: a franciák átléptek egy átléphetetlennek hitt határt

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt Tallós Rita férje

mandiner.hu

Kiderült, hogy mi történt az iráni elnöki helikopter lezuhanása előtti pillanatokban

life.hu

Sziámi "pókikrek" születtek: három lábuk, négy karjuk és egy péniszük van

hirtv.hu

Videószimulációban mutatták be, hogy mi maradna Budapestből ha atomtámadás érné + videó

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

lakaskultura.hu

A mosógépet nem a vízkő teszi tönkre: durva, mi okozza a bajt

ripost.hu

Most jött: újabb vízi baleset történt, többen meghaltak és eltűntek

ripost.hu

Az UFO-vadász állítja, hogy aggasztóbb dolgot talált, mint az idegenek

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A történelem ismétli önmagát? A dollárbaloldal ismét háborúba sodorná Magyarországot

INSIDER

„Manipulatív, erőszakos, nárcisztikus” – Magyar Péterről kérdezték mesterséges intelligenciát

INSIDER

Nyugati katonai kiképzők Ukrajnába küldését fontolgatja a NATO

INSIDER

Kocsis Máté: sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett

INSIDER

"Veszélyre akar bennünket figyelmeztetni" – 22 éve vigyáz egy szellem Mónika családjára, az édesanya ledöbbent, ki lehet az

INSIDER

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

INSIDER

Szuperhősök mérték össze az erejüket a S.E.R.E.G. főhősével

INSIDER

"Már sosem tudjuk tőle megkérdezni, mi bántotta" – vonat elé lépett a 14 éves Eszter