Létrehozva: 2023.03.15.

175 éve megszületett a modern parlamentáris Magyarország

Szabadságharc, forradalom, a sajtószabadság és függetlenség megalapozása, mindez az egyenlőség és a testvériség zászlaja alatt, egyetlen nap alatt. Ez történt 1848. március 15-én.

175 éve megemlékezünk arról, amit 1848-ban kiharcoltak a magyarok: március 15. a modern parlamentáris Magyarország születésnapja. De mi történt pontosan ezen a napon, mi előzte meg és mi lett a következménye? Emlékezzünk!

Pilvax kévéház, petőfi sándor, 1848, márciuis ifjak,  budapest,
A Pilvax kávéházban gyűltek össze a márciusi ifjak. Fotó: Bánkúti Sándor

Az előzmények

Magyarország a török kiűzése és a Rákóczi-szabadságharc elbukása után önállóan ugyan, de a Habsburg Monarchia részeként működött. 1847 novemberében összeült a rendi országgyűlés, ahol a reformpárti erők létrehozták az Ellenzéki Kört. Ennek tagjai egy független magyar bank felállítását, a honvédelmi rendszer átalakítását, jobbágyfelszabadítást, közteherviselést, népképviseleti parlamentet és magyar független felelős nemzeti kormányt akartak. De nemcsak Magyarországon indultak el változtatások, hanem Európa több országában. 1847. február 22-én kitört a párizsi forradalom, aminek hírére Kossuth Lajos március 3-án elmondott beszédében programszerűen felsorolta, mit akar a hazai ellenzék. 1848. március 13-án Bécsben is kitört a forradalom, ezt követően pedig március 15-én a pesti radikális forradalmi ifjúság vér nélkül érvényt szerzett a 12 pontnak.

Mi történt 1848. március 15-én?

Európa több országához hasonlóan Pest-Budán is kitört és itt vér nélkül győzött a forradalom a nemzeti szuverenitás és a polgári átalakulás jelszavaival: egyenlőség, szabadság, testvériség. Megszületett a modern parlamentáris Magyarország, és megkezdődött a szabadságharchoz vezető folyamat, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt.

Ezt érdemes tudni a 12 pontról és annak elfogadásáról

A „Pilvax-kör” – többek között Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál és Bulyovszky Gyula – március 14-én este elhatározta, hogy a bécsi forradalom nyomán cselekvésre szánja el magát. Március 15-én délelőtt mozgósították az egyetemi ifjúságot, felolvasták a 12 pontot, amelyet később Landerer és Heckenast nyomdájában a Nemzeti dallal együtt, cenzori engedély nélkül kinyomtattak. Ezt tartjuk a magyar sajtószabadság megszületésének, nem véletlen, hogy március 15-e a magyar sajtó napja is. Délután háromkor a Nemzeti Múzeumnál tartottak egy nagygyűlést, majd a tízezresre duzzadt tömeg a hajóhídon átvonult Budára, ahol hivatalosan is életbe léptették a 12 pontban foglalt követeléseket, és kiszabadították az állítólagos sajtóvétség miatt bebörtönzött Táncsics Mihály újságírót, akit a tömeg diadalmenetben vitt Pestre. Este a Nemzeti Színházban a betiltott Bánk Bán előadásával ünnepelték a forradalom győzelmét.

Március 15-én felvonják a Parlament előtt a nemzeti lobogót. Fotó: Bruzák Noémi

Mi történt március 15. után?

Másnap, március 16-án már Pest vármegye alispánja, Nyáry Pál, Rottenbiller Lipót, Pest városának alpolgármestere és mások a mozgalom élére álltak, ami így vált országos jelentőségűvé. Este a két testvérváros ki volt világítva, az utcákon hömpölygő tömeg pedig azt harsogta: „éljen a szabadság!”. Az ablakokba nemzeti színű lobogókat tettek ki. 

Kossuth és a magyar alsó- és felsőház küldöttsége már március 15-én Bécsbe indult, hogy elérje a felelős magyar kormány kinevezését, de a körülmények megváltozása miatt a delegáció immár Batthyány Lajos gróf azonnali miniszterelnöki kinevezését és István nádor teljhatalommal való felruházását követelte. V. Ferdinánd március 16-án fogadta a küldötteket, de az Államtanács a leirat Kossuth által készített tervezetéből kihagyta Batthyány nevét és a törvények feltétlen szentesítésének ígéretét. A válságos helyzetben István nádor, mint Magyarország teljhatalmú helytartója a király szóbeli beleegyezésével kinevezte miniszterelnökké Batthyányt, aki március 23-án nevezte meg kormánya tagjait. Létrejött tehát a független magyar kormány.

Kezdetét vette a szabadságharc

1848. március 15. dicsőséges idő kezdete volt. A forradalmat követő szabadságharcot azonban eltiporták a nagyhatalmak. A véres megtorlást követően azonban létrejött a kiegyezés, ami elhozta a polgári fejlődés lehetőségét a magyarok számára. Erről az időszakról kötetek sora született, most csak néhány lényeges pontban foglaljuk össze a forradalom és szabadságharc bukásáig vezető utat.

  • 1848. szeptember 11-én Jellasics horvát bán 35.000 fős seregével megtámadja a magyar kormányt. 1848. szeptember 29-én a jórészt újoncokból álló magyar sereg visszaveri a közel kétszeres túlerőben lévő horvátok támadását. Jellasics fegyverszünetet kér, amit visszavonulásra használ fel.
  • 1848 szeptemberében lemond a magyar kormány.
  • 1848. október 3-án a Habsburg uralkodó Jellasicsot teljhatalmú magyar királyi biztosává és a magyar fegyveres erők főparancsnokává nevezi ki.
  • 1848 decemberére az európai forradalmak többségét leverik.
  • 1849. április 2-án megkezdődik a tavaszi hadjárat, ami május 21-ig, a budai vár bevételéig tart.
  • 1849. június közepén orosz tábornokok vezetésével közel 200.000 fős orosz hadsereg tör Magyarországra, a Habsburgok kérésének megfelelően.
  • 1849. augusztus 13-án Görgei Artúr leteszi a fegyvert Világosnál az orosz tábornok csapatai előtt.
  • 1849. augusztus 17-én Damjanich átadja Aradot az oroszoknak, 26-án Munkács is megnyitja kapuit a cári csapatok előtt.
  • 1849. október 6-án Aradon kivégzik a magyar forradalom 12 tábornokát és egy ezredesét, az aradi vértanúkat. Ugyanezen a napon este 6-kor Pesten az Újépületnél sortűzzel kivégzik Batthyány Lajos első magyar miniszterelnököt is.

 

origo.hu

Verőcei hajótragédia: az egyik eltűnt fiatal egy hónapja lett az év tanulója

ripost.hu

Most jött: újabb vízi baleset történt, többen meghaltak és eltűntek

borsonline.hu

Most érkezett: megtalálhatták a verőcei horrorbalesetben eltűnt fiatalokat

mandiner.hu

Az ukrán haditengerészet megsemmisítette Oroszország utolsó cirkálórakétákkal felfegyverzett hadihajóját

ripost.hu

Te tudtad? Ez a sztár volt a tavaly elvált Meryl Streep nagy szerelme

vg.hu

Megtörte a csendet a verőcei hajóbaleset egyik áldozatának édesanyja

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

travelo.hu

Extra turbulencia miatt egy ember meghalt és sokan megsérültek a Singapore Airlines gépén

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A történelem ismétli önmagát? A dollárbaloldal ismét háborúba sodorná Magyarországot

INSIDER

„Manipulatív, erőszakos, nárcisztikus” – Magyar Péterről kérdezték mesterséges intelligenciát

INSIDER

Nyugati katonai kiképzők Ukrajnába küldését fontolgatja a NATO

INSIDER

Kocsis Máté: sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett

INSIDER

"Veszélyre akar bennünket figyelmeztetni" – 22 éve vigyáz egy szellem Mónika családjára, az édesanya ledöbbent, ki lehet az

INSIDER

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

INSIDER

Szuperhősök mérték össze az erejüket a S.E.R.E.G. főhősével

INSIDER

"Már sosem tudjuk tőle megkérdezni, mi bántotta" – vonat elé lépett a 14 éves Eszter