Létrehozva: 2024.03.10.

Óriási tévedés a rántottával kapcsolatban: mit szólnak hozzá a franciák?

Rántottát mindenki többé-kevésbé rendszeresen készít, de ez nem jelenti azt, hogy jól! Mutatjuk, hogy az eredeti recept szerint hogyan kellene megsütni ezt az egyszerű, tápláló reggelit.

Sokan azt hiszik, a rántottát nem lehet elrontani, pedig hiába egyszerű és hétköznapi étel, az elkészítésének igenis megvannak a maga fortélyai! Ha ezeket a szabályokat betartod, isteni finom lesz ez a tojásos reggeli, ég és a föld a különbség.

Making,Scrambled,Eggs,In,A,Pan,Black
Nem mindegy, hogy készül reggel a tojásrántotta! Fotó: Maren Winter /  Shutterstock

1. Csak tojás, és más semmi!

Sokan tejet, vizet, netán natúr joghurtot adnak a rántottához, pedig ettől megváltozik az állaga, kiszárad, nem lesz krémes. Csakis jóféle, lehetőleg házi vagy tanyasi tojást használj, és legfeljebb egy teáskanál tejföllel dúsítsd.

2. Nem elég csak összekutyulni

Reggel mindenki siet, így érthető, ha a tojások felverése kimerül pár kavarásban a villával, pedig a tökéletes rántottához ennek is meg kell adni a módját: lehetőleg habverővel verd jó habosra, hogy teljesen elkeveredjen a fehérje a sárgájával.

3. Ne dolgozz előre

Logikusnak tűnhet, hogy előbb felverd a tojást, majd utána tedd oda a serpenyőt a zsiradékkal vagy baconnel, de érdemes inkább a legvégén felverni a tojást. Ugyanis ha állni hagyod, kiszállnak a felvert tojásból a légbuborékok, és kevésbé lesz laza a rántotta.

4. Fűszereket csak a végén adj hozzá

Sót, borsot mindenki tesz a rántottába, van, aki egy csipet pirospaprikával ízesíti, de mindegyikre igaz, hogy csak akkor érdemes a tojásokhoz adni, ha már tökéletesen felverted őket; ha együtt kevered a fűszerekkel, vizesedni kezd a tojás.

5. Válassz megfelelő méretű serpenyőt

Szép látvány, ahogy a tojás elterül a serpenyőben, ám ha kis adagot sütsz nagy felületen, ki fog száradni a rántottád. Inkább válassz kisebb serpenyőt, és kevergesd többször a rántottát!

6. Közepes lángon süsd

Ahhoz, hogy szaftos maradjon a rántotta, nem szabad magas hőmérsékleten sütni, inkább közepes, vagy annál eggyel alacsonyabb fokozaton készítsd, így lesz tökéletes.

7. Nem mindegy, merre kavarod

Villával tilos a rántottát keverni, mert a tapadásmentes serpenyőt felsértheti, ráadásul nem is tudsz vele olyan szépen dolgozni, mint szilikon spatulával vagy lapos fakanállal vagy műanyag kanállal. Ha a rántotta alja már megszilárdult, mindig a serpenyő széle felőle keverd, hiszen ott hamarabb megsül a tojás. 

 

origo.hu

Valóra vált a férfiak álma: a világ legszexisebb sportolónője ott lesz a párizsi olimpián

origo.hu

Zelenszkij üzent Magyarországnak

borsonline.hu

Intenzív osztályra került a magyar legenda, haladéktalanul megműtötték

mandiner.hu

Szalai Ádám nem hagyja magát, szembeszáll Szoboszlai Dominikkel

ripost.hu

Kőkemény kvíz: akár 160 is lehet az IQ-d, ha ebből 6-ot eltalálsz

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

Ezt tedd tavasszal a palacsintába, ha isteni új ízekre vágysz

FAZÉK

Nem várt helyre került a bodza, ilyen finomat még nem ettél

FAZÉK

3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek