Orbán Balázs Magyar Péternek: A futtatóid döntenek rólad!

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.08.

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

Viszonylag békés tiltakozások.

Palesztinpárti tüntetők egy csoportja tábort vert a németországi Bréma egyetemének egyik épületében – közölte szerdán a helyi rendőrség.

A tájékoztatás szerint nagyjából 25-30 ember gyűlt össze egy előre be nem jelentett megmozdulásra. A rendőrség a helyszínen van, a demonstráció egyelőre békésen zajlik.

Kedden a Lipcsei Egyetemen szállták meg tüntetők a legnagyobb előadótermet, amelyet a rendőrök végül estére kiürítettek. Palesztinpárti aktivisták a Berlini Szabadegyetemen is tábort vertek egy rövid időre, de a hatóságok hamar feloszlatták a megmozdulást.

A bolognai egyetem után a római és a nápolyi egyetemen is sátrat vertek a palesztinokért és Izrael ellen tüntető csoportok tagjai, miközben Torinóban többezres megmozdulás követelte, hogy szakítsák meg az izraeli oktatási intézményekkel való együttműködést kedden.

A torinói műszaki egyetemként ismert Politecnico hallgatói először az egyetem termeiben és folyosóin rendeztek demonstrációt, majd egy nem messzi irodaházhoz vonultak, ahol az egyetemi oktatói tanács ülése zajlott.

A fiatalok kezében tartott olasz és angol nyelvű transzparenseken a „Szabad Palesztina!”, „Állítsák le Rafah megszállását!”, „Ki Izraellel, ki a háborúval az egyetemekről!” feliratok szerepeltek.

A Politecnico hallgatói csoportjai áprilisban is több megmozdulást rendeztek. Azt akarják elérni, hogy a műszaki egyetem szakítsa meg együttműködését az izraeli felsőoktatási és kutatási intézményekkel. A diákok úgy vélik, nem kizárt, hogy a közreműködés katonai célokat is szolgálhat.

Az olaszországi egyetemeken tavaly október óta palesztinbarát demonstrációk zajlanak. Az Egyesült Államok egyetemein tüntető hallgatók példáját követve a bolognai egyetem diákjai voltak az elsők, akik az egyetemi városrész területén sátrakat állítottak fel hétfőn.

Az árkádokkal övezett téren vitabeszélgetések, koncertek zajlanak, a program szerint szerdán Patrick Zaki lesz a vendég. Az egyiptomi fiatalember, emberjogi aktivista, a bolognai egyetem hallgatója volt. 2020-ban hazájában nemzetbiztonság elleni tevékenységért letartóztatták, 2023-ban három évre ítélték, majd azonnali elnöki kegyelemben részesült.

A közel-keleti konfliktus kezdete óta Zaki a palesztinbarát olasz csoportok egyik jelképes szószólójává vált.

Kedden a La Sapienza római egyetem campusán és a II. Frigyesről elnevezett nápolyi egyetem egyik udvarán is sátrakat állítottak fel.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a Terrorizmus ellenes stratégiai elemzőközpont (Casa) legutolsó ülésén elmondta, hogy a tárca adatai szerint a Hamász palesztin terrorszervezet októberi Izrael ellenes támadása óta Olaszországban közel 1400 tüntetést tartottak a közel-keleti konfliktus miatt: közülük több mint 1100-at a palesztin nép mellett.

Diego Parente, a Casa elnöke hangoztatta, hogy az egyetemeken már „gyökeret vert” palesztinbarát csoportok mögött palesztin szervezetek és parlamenten kívüli politikai formációk állnak.

Hozzátette: egyre gyakoribb, hogy a gimnáziumok hallgatói önkormányzataiba is „beszivárognak”, kiskorúakat „toborozva” a tüntetésekre.

Diego Parente elmondta, a nyugati fiatalok által rendezett palesztinbarát megmozdulásokból hiányzik a vallási indíttatás, sokkal erősebb a szélsőséges, kormányellenes tüntetési vágy, amely nem számít kevésbé veszélyesnek, mivel dzsihadista tartalommal vegyül.

Hollandiában kedd reggel a rohamrendőrség vetett véget az Amszterdami Egyetem (UvA) campusán zajló palesztinbarát tüntetésnek, a hatóságok 125 embert tartóztattak le.

Hétfőn az UvA campusát palesztinpárti diákok foglalták el, felszólítva az egyetem vezetőségét, hogy szakítsa meg kapcsolatait az izraeli felsőoktatási intézményekkel a Gázai övezetben zajló háború miatt. A tiltakozók sátrat vertek az egyetem udvarán, eltorlaszolták az épület bejáratát és kiáltványt adtak ki, amelyben azt követelték, hogy az oktatási intézmény hozza nyilvánosságra az izraeli tudományos intézetekkel és vállalkozásokkal fenntartott kapcsolatait, és szakítsa meg az együttműködést azokkal az intézményekkel, amelyek kapcsolatba hozhatók a palesztin területeken elkövetett erőszakkal.

A demonstrációhoz további két amszterdami egyetem diákjai is csatlakoztak.

Az egyetem kedd este többször is felszólította a tüntetőket, hogy távozzanak, de kevesen tettek eleget a felszólításnak. A rohamrendőrök hajnali 3 órakor érkeztek a helyszínre. A rendőrségi jelentések szerint a tüntetők petárdákkal dobálták meg őket.

A rendőrség közleményében azt írta, hogy a tüntetés kockázatos volt, „részben a barikádok miatt, amelyek megakadályozták, hogy a mentőszolgálatok bejussanak a helyszínre. Vészhelyzet esetén maguk az aktivisták is a helyszínen rekedhettek volna”.

Sok tüntető még kedd reggel is őrizetben volt. A rendőrség néhányukat az azonosításuk után szabadon engedte. Ők továbbra is gyanúsítottak maradnak az ügyben. Azok, akiknek a személyazonossága még nem ismert, továbbra is őrizetben maradnak.

Az UvA kedden közzétette honlapján azoknak az izraeli intézményeknek a listáját, amelyekkel együttműködésben áll; három izraeli egyetemmel folytat diákcsereprogramot, a Tel-Aviv-i Egyetemmel, a Jeruzsálemi Héber Egyetemmel és a Ben Gurion Egyetemmel. Az UvA kutatói nyolc olyan európai kutatási projektben is részt vesznek, amelyekben izraeli kutatók vagy vállalatok is partnerek.

„Az UvA semmilyen körülmények között nem kíván hozzájárulni a hadviseléshez, és nem veszünk részt a katonai oktatás területén zajló csereprogramokban sem” – írta az egyetem.

Robbert Dijkgraaf ügyvivő oktatási miniszter a X-en felhívta a figyelmet: az egyetemek a vita és a párbeszéd elsődleges helyszínei, elégedetlenség kifejezése megengedett, de ezt úgy kell tenni, hogy mindenki számára biztonságos legyen.

A szomszédos Belgiumban hétfőn a flandriai Genti Egyetem diákjainak egy csoportja, mintegy száz hallgató hétfő reggel elfoglalta az oktatási intézmény campusát, és felszólította az igazgatótanácsot, hogy szakítsa meg a kapcsolatokat Izraellel, valamint vállaljon erőteljesebb kötelezettségeket a zöld átállás mellett. A tiltakozók a tervek szerint szerdán fejezik be akciójukat.

Sorra számolják fel a palesztinpárti megmozdulásokat az amerikai hatóságok. A tüntetéshullám miatt az elmúlt hetekben 46 egyetemen kellett beavatkozniuk a rendőröknek. A tiltakozásokon megjelenő antiszemitizmus ellen azonban egyre gyakrabban szólalnak fel a zsidó hallgatók és a támogatóik is.

Szabad Palesztinát követeltek az amerikai New York Egyetem hallgatói pénteken. A tüntetők azonban ezúttal nemcsak a gázai harcok ellen tiltakoztak, azt is

nehezményezték, hogy rendőrség feloszlatta a kampusz területén felállított sátortáborukat

– számolt be az M1 Híradója.

A New York-i hatóságok az elmúlt napokban négy egyetemre vonultak ki a palesztinpárti demonstrációk miatt. Azonban ahogy felszámolnak egy megmozdulást, egy másik egyetemen máris egy új kezdődik.

Az Egyesült Államokban április közepe óta csaknem 50 felsőoktatási intézményben mintegy 2400 embert vett őrizetbe a rendőrség.

Szerintem a diákoknak joguk van tiltakozni az első alkotmánymódosítás értelmében, és úgy gondolom, hogy véget kell vetnünk a gázai népirtásnak. Szerintem ez az igazán szomorú és tragikus. És ez nem igazolható. Szóval szembe kell szállnunk ezekkel az elnyomó rendszerekkel, hogy felszabadíthassuk Gázát és minden elnyomott népet – mondta egy diák a Los Angeles-i egyetemen, ahol a hatóságok felszámolták a tüntetéseket, miután összecsaptak a palesztinpárti és az izraelpárti demonstrálók.

„Szerintem a diákoknak joguk van tiltakozni az első alkotmánymódosítás értelmében, és úgy gondolom, hogy véget kell vetnünk a gázai népirtásnak” – mondta egy diák a Los Angeles-i egyetemen, ahol a hatóságok felszámolták a tüntetéseket, miután

összecsaptak a palesztinpárti és az Izrael-párti demonstrálók.

Egyre gyakrabban szerveznek ugyanis ellendemonstrációkat a hallgatók, miután több intézmény távoktatásra állt át, vagy tanszünetet vezetett be a zsidó diákok biztonsága érdekében. Az ellentüntetéseken elsősorban a palesztinpárti tiltakozásokon gyakori antiszemitizmust nehezményezik.

Svájcba és Belgiumba is elért

Nagyon megnehezíti a helyzetet, hogy ezeket kijelentéseket sajnos védi a szólásszabadság. És a veszélyes retorika, amit ezekben a táborokban hallani lehet,

minden cionista halálára szólít fel.

Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a cionizmusellenesség egyértelműen antiszemitizmus – fogalmazott a Kalifornia Egyetem egy zsidó diákja.

A palesztinpárti tüntetések kapcsán a szólásszabadság határairól is vita folyik – erről beszélt Erdélyi Rezső Krisztián az M1-en.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint az amerikai tüntetők számára nem egyértelmű, hogy meddig van joguk kimondani azt, amit gondolnak, és honnantól sértik mások méltóságát.

Az egyetemi tüntetéshullám már Európát is elérte, a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézeténél két hete táboroznak le újra és újra a palesztinpárti tüntetők. A múlt héten a svájci Lausanne egyetemén tartottak épületfoglalást a hallgatók. A belgumi Gentben pedig a diákszervezetek hirdettek hasonló demonstrációt.

origo.hu

Titkos katonai kísérleti telep robbant fel, rengetegen haltak meg

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

life.hu

A Bridgerton család: ezzel a gyönyörűséges modellel alkot egy párt a sorozat szívtiprója

magyarnemzet.hu

Megtalálhatták az iráni elnököt, miután kényszerleszállást hajtott végre az őt szállító helikopter + videó

metropol.hu

Most érkezett: elhunyt az Operettszínház színművésze

mandiner.hu

Friss fejlemények: az orvosok szerint „a csodának köszönhető”, hogy Fico még életben van

ripost.hu

Kiderült Katalin és Vilmos titka, kitálalt a komornyik

mindmegette.hu

Meztelencsigák a kertben – ezzel a házi csodaszerrel pillanatok alatt megszabadulhatsz tőlük

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

ripost.hu

Te ismered a Rubik-kocka titkát? Lerántjuk a leplet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Magyar Péter EP-jelöltje agymosottnak nevezte a magyarokat

POLITIK

Megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

POLITIK

Európa főboszorkányának jóslata, Fico merénylője, és a kapuvári kiterjesztett öngyilkosság......

POLITIK

Zelenszkij csalódott Amerikában