Létrehozva: 2024.03.02.

Óriási hiba, amit a krumpli főzésekor a legtöbb nő elkövet

Krumplit főzni a világ legegyszerűbb dolga, és mindenki tudja, hogyan kell csinálni; de mégis van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy tökéletes legyen.

Legyen szó akár egy tört krumpliról, akár salátáról, kicsit mindig más lesz a főtt krumpli íze, és ez nem véletlen van így. A krumplifőzés egyike azoknak a konyhai műveleteknek, amiket nagyon nehéz elrontani, mégis van pár dolog, amit sokszor még a legrutinosabb háziasszonyok is rosszul csinálnak. Mutatjuk, mik ezek!

Woman,Adding,Potato,To,Cooking,Pot,In,Kitchen
Nagy hiba, ha forró vízbe tesszük a krumplit! Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

Mindig ugyanúgy főzzük

Alapból az ember csak felteszi sós, hideg vízben főni a meghámozott burgonyát, és 10-15 perc főzés után kész is van. Ám nagy hiba mindig ugyanígy készíteni, hiszen nagyon nem mindegy, mihez kell a főtt krumpli! Míg egy krumplipüréhez érdemes jól szétfőzni, addig egy rakott krumplihoz már érdemes inkább csak félig megfőzni, és akkor sem érdemes túl sokáig forralni, ha salátát készítünk belőle. 

Nem válogatunk a fajtákban

Sokan nem foglalkoznak azzal, hogy melyik burgonyafajta mire való, egyszerűen csak kiválasztják a legszebb darabokat a boltban, és megfőzik. Pedig érdemes figyelni a héj színét és a krumpli alakját, hiszen például a magasabb keményítőtartalmú, sárga héjú burgonyák kevésbé főnek szét, így salátának és rakott krumplinak ezek az ideálisak; míg a barna héjú, közepes keményítőtartalmú burgonyákból lesz a legfinomabb paprikás krumpli és burgonyapüré. 

Túl sok vizet használunk

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk a krumpliból, vagyis minél jobban megőrizze az ízét a főzés során, bőven elegendő, ha csak annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen csak ellepi. A krumplit mindig hideg, sós vízben kell főzni, és ha felforrt, takaréklángra kell kapcsolni, hogy lassan főjön. Így 10-15 perc alatt el is készül.

Sokáig hagyjuk ázni

Rossz szokás, mégis sokan csinálják, hogy a vízben hagyják a krumplit, ne hűljön ki, míg elkészül a főétel, például a rántott hús. Így azonban kiáznak az ízanyagok, és kevésbé lesz finom a főtt krumpli; érdemes azonnal leszűrni, ahogy elkészült, a melegen tartást pedig jól hőszigetelő edényben megoldani.

 

origo.hu

Szoboszlai Dominik csere volt, hatalmas potyagólt kapott a világbajnok

origo.hu

Kiadta a parancsot Putyin, véres bosszú jön

borsonline.hu

Ettől mindenki mosolyogva alszik el: tündércuki képet posztolt Hosszú Katinka a kislányáról

hirtv.hu

Megcsappanni látszik a Magyar Péter-turné közönsége

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

magyarnemzet.hu

Lehet egy tippje, tíz ukrán menekültből mennyi dolgozik Németországban

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

mindmegette.hu

Mostantól akár félmilliós büntetést is kaphat, aki a strandon sörözik

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Dubajban és New Yorkban is sztár a 14 éves Sávolt Karolina

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

FAZÉK

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod

FAZÉK

Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak

FAZÉK

Ezt tedd tavasszal a palacsintába, ha isteni új ízekre vágysz