FAZÉK

Szerző WB

Létrehozva: 2024.05.12.

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod

Nyílik a bodza! A hazánkban is őshonos növény sokkal több mindenre felhasználható, mint hinnéd. Legtöbbször limonádé vagy szörp készül belőle, de tudtad, hogy ízesíthetsz vele akár tortát, fánkot is?

Szerző WB

Epres-bodzás kocka

Hozzávalók (4 személyre):

A piskótához:

  • 3 db tojás
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. liszt

Az epres krémhez:

  • 200 g eper
  • 200 ml tejszín
  • 80 g porcukor
  • 4 lap zselatin
  • 1 csomag vaníliás cukor

A bodzás krémhez:

  • 200 ml házi vagy 100 ml készen kapható bodzaszörp
  • 200 ml görög joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 lap zselatin
  • 100 ml tejszín
  • 2 ek. porcukor
  • fél citrom héja

 

Elkészítés:

1. Az egész tojásokat a cukorral keverjük egy habverővel, öt percig maximális fokozaton. Amikor már megnőtt a térfogata, és teljesen kivilágosodott, fakanállal forgassuk bele a lisztet. Öntsük közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 10-15 percig 180 fokos sütőben. Borítsuk rácsra, húzzuk le a papírt, teljesen hűtsük ki.

2. Az epret tisztítsuk meg és turmixoljuk össze. A tejszínből verjünk habot a porcukorral és egy csomag vaníliás cukorral. A négy zselatinlapot áztassuk be, majd nyomkodjuk ki, és kevés forró vízben oldjuk fel. Jól dolgozzuk el az epres masszával, végül forgassuk bele a tejszínhabot is.

3. A kihűlt piskótát tegyük vissza a tepsibe, öntsük rá az epres habot, és dermesszük ki hideg helyen.

4. A házi bodzaszörpöt forraljuk fel hűtsük ki. A bodzás krémhez keverjük össze a bodzaszörpöt a citrom reszelt héjával, a joghurttal és a vaníliás cukorral. Verjük habbá a tejszínt a porcukorral. A zselatint áztassuk be, nyomkodjuk ki, forró vízben oldjuk fel, keverjük hozzá a bodzás joghurtoz, végül dolgozzuk bele a tejszínhabot is. Simítsuk rá a már megszilárdult rózsaszín hab tetejére, és ezt is dermesszük ki. Tálaljuk kockára vágva, eperrel, citromszeletekkel díszítve.

 

 

Sörtésztás bodzavirág

Hozzávalók (4 személyre):

  • 12-16 nagyobb bodzavirág
  • 2 tojás
  • 200 g liszt
  • 200 ml sör
  • 1 csipet só
  • 1 ek. cukor
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a tálaláshoz

 

1. Keverjük habosra az egész tojásokat, majd csomómentesen dolgozzuk el benne a lisztet, a sót, a cukrot és a sört. Sűrű palacsintatésztát kell kapnunk – ha szükséges, hígítsuk kis vízzel.

2. Forrósítsunk bő olajat. A lerázott virágokat mártsuk a masszába, és a forró olajban süssük aranyszínűre. Hintsük meg fahéjas porcukorral, és tálaljuk azonnal.

 

Bodzás-epres joghurtos panna cotta

Hozzávalók (4 személyre):

  • pár darab babapiskóta

Az epres réteghez:

  • 300 g eper
  • 1-2 ek. cukor
  • 1 ek. citromlé
  • 6 lap zselatin
  • A bodzás réteghez:
  • 300 ml sűrű görög joghurt
  • 400 ml tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g porcukor
  • 2-4 ek. sűrű bodzaszörp
  • 1 kezeletlen citrom
  • 8 lap zselatin

Az összeállításhoz:

  • 1 ek. bodzaszörp
  • 100 ml tej

 

Elkészítés:

1. Egy hosszúkás, szögletes sütőformát béleljünk ki átlátszó fóliával úgy, hogy minél kevésbé legyen ráncos az oldala. 

2. Először az epres réteget készítsük el. Pár szép epret tegyünk félre, a többit főzzük fel 200 ml vízben, közben ízesítsük cukorral és citromlével. A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe. Az epervelőt törjük át szitán. Oldjuk fel benne a kifacsart zselatint. Öntsük bele az előkészített formába úgy, hogy 3-4 mm magas legyen. A félretett epret szeleteljük fel, és ha kezd dermedni az eperzselé, rakjuk rá sorban. 

3. A fehér, bodzás réteghez áztassuk be a zselatinlapokat hideg vízbe. Keverjük ki a joghurtot a vaníliás cukorral, a porcukorral, a citrom reszelt héjával, kifacsart levével. Melegítsük fel a szörpöt, oldjuk fel benne a kifacsart zselatint. A tejszínből verjünk habot, óvatosan, hogy ne törjük meg, elvegyítjük a joghurtos alapkrémben. Végül hőkiegyenlítéssel oszlassuk el a joghurtos habban a bodzaszörpös zselatint. Öntsük rá a megdermedt epres rétegre, az eperszeletek tetejére.

4. Pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Ha már megszilárdult, akkor a babapiskótákat mártsuk meg a bodzaszörppel megmelegített tejben, és szép sorban rakjuk rá a krém tetejére. Hűtsük még pár órát, hogy biztosan megszilárduljon a közepe is. Tálalás előtt óvatosan fordítsuk át egy tálra. A tetejét díszítsük friss eperrel és bodzavirággal.

Fotó: Nemeth Andras Peter 

Bodzavirágkrémes égetett fánk 

Hozzávalók (4 személyre):

A tésztához:

  • 200 ml víz
  • 50 g vaj
  • 50 g zsír
  • 1 csipet só
  • 200 g liszt
  • 5 tojás

A krémhez: 

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 150 ml bodzaszörp
  • 150 ml tej
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. cukor
  • 80 g puha vaj
  • 100 ml tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • 150 g fehér csoki
  • bodzavirág
  • apró fehér cukrok

 

1. Először az égetett tésztát készítsük el. Egy fazékban forraljuk fel a vizet a sóval és a kétféle zsiradékkal. Folyamatos keverés mellett öntsük bele a lisztet, és kevergetve főzzük nagyon sűrűre. Vegyük le a tűzről, és egyesével dolgozzuk bele az egész tojásokat (célszerű elektromos habverőt használni hozzá).

2. Egy nagy tepsibe terítsünk sütőpapírt. Egy habzsák vagy egy evőkanál segítségével kis kupacokat rakjunk a tésztából, jó messzire egymástól, mert nagyon meg fognak nőni. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. Tíz perc múlva vegyük le a hőfokot 180-ra, és süssük még körülbelül negyedórán át. Ha kész tegyük rácsra, hűtsük ki.

3. A krémhez először főzzük meg a vaníliás pudingport a tej és a bodzaszörp keverékében, keverjük hozzá a citromlevet, a vaníliás cukrot és az egy evőkanál cukrot. A tejszínből verjünk habot. A kihűlt pudinghoz keverjük hozzá a kihabosított vajat és a tejszínhabot. Töltsük csillagcsőrös habzsákba.

4. A hideg fánkokat vágjuk el keresztbe, és töltsük  bele a krémet.

5. A fehér csokit olvasszuk meg, és vonjuk be vele a levágott kalapokat, mindegyikre tegyünk egy-egy fürtöcske bodzavirágot, szórjunk rá apró fehér cukrot. Ha megdermedt a csoki, nyomjuk a hab tetejébe a kalapkát.

Fotó: Bela Bankuti

Epres-bodzás torta

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 3 db tojás
  • 3 csapott evőkanál liszt
  • 3 csapott evőkanál cukor

A közös krémalaphoz:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 200 ml joghurt
  • 150 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Az epres krémhez:

  • fél adag fehér krém
  • 300 g epervelő
  • 10 g porzselatin

A bodzás krémhez:

  • fél adag fehér krém
  • fél kezeletlen citrom
  • 100 ml házi bodzaszörp
  • 15 g porzselatin

A tetejére:

  • 1 kis csokor bodzavirág
  • 1-2 ág menta

Elkészítés:

1. Elektromos habverővel maximális fokozaton verjük halványsárga krémmé az egész tojásokat a cukorral (4-5 perc). Vegyítsük bele a lisztet. Egy nagy (24-26 cm átmérőjű), kerek tortaforma aljába szabjunk papírt, öntsük bele a piskótamasszát, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg. Utána borítsuk rácsra, és hagyjuk teljesen lehűlni.

2. Közben készítsük el a krémeket. A közös alaphoz keverjük ki a mascarponét a joghurttal, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd dolgozzuk bele a habbá vert tejszínt. Osszuk kétfelé, az egyik felét rakjuk be a hűtőbe. A másik feléhez adjuk hozzá az epervelőt.

3. A porzselatint áztassuk be egy kevés hideg vízbe, majd melegítsük forrásig. Hőkiegyenlítéssel oszlassuk el az epres krémben. 

4. A piskótalap köré állítsunk tortagyűrűt. Öntsük rá az epres krémet, és tegyük a hűtőszekrénybe dermedni legalább két órára.

5. A bodzaszörpbe keverjük bele a zselatint, hagyjuk állni. Vegyük elő a hűtőszekrényből a félretett krémet, reszeljük bele a citrom héját, facsarjuk bele a levét. A zselatinos bodzaszörpöt melegítsük forrásig. Hőkiegyenlítéssel dolgozzuk bele a citromos krémbe. Öntsük rá az epres rétegre, és ismét rakjuk a hűtőszekrénybe pár órára. 

Tálalás előtt díszítsük a tetejét bodzavirággal és mentalevelekkel.

Fotó: Bela Bankuti

(recept/fotó: Vidék íze archívum)

 

 

 

 

 

 

 

 

origo.hu

Így meztelenkedtek a legdögösebb magyar bombázók a kommunizmus reklámjaiban - fotók

ripost.hu

Rengeteg rendőr és mentő lepte el a budapesti pláza környékét, nagy a baj

mindmegette.hu

Eltűnhetnek a kovászos kenyerek a hazai boltokból, hatalmas változás jöhet a piacon

hirtv.hu

Friss híreket közöltek Robert Fico állapotáról

ripost.hu

Innen nincs visszaút: Ben Affleck szerint a házassága J-LO-val csupán egy lázálom volt

mandiner.hu

Öveket becsatolni: Magyar Péter hazánkat a nyugati médiában mószeroló segítője szerint ő Johann Strauss világhírű zeneszerző ükunokája

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

mindmegette.hu

8 csodálatos cseresznyés recept, amit idén nyáron el kell készítened

ripost.hu

Szívükhöz kaptak a rossz hírtől, aggódnak a szurkolók Szoboszlai miatt

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Ilyen finomat még nem ettél: Így készül a citromos spárgás-csirkés penne

FAZÉK

Felejtsd el a vajkrémet, ettől lesz mennyei a keksztekercs

FAZÉK

Megújult a tojásrántotta, ilyen finomat még nem ettél!

FAZÉK

Tarol a hűtős lángos, ilyen finomat rég ettél!