Létrehozva: 2024.03.25.

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

A jó rizs pergős, puha, nem tapad össze. Bármilyen egyszerűnek is tűnik elkészíteni, kezdőknek és gyakorlottaknak egyaránt beletörhet a bicskája. Mutatjuk, mik a leggyakoribb hibák!

A rizs rendkívül sokoldalú, gyorsan elkészíthető köret, amit szinte mindenki szeret. Sokszor azonban az ember inkább valami mást főz a húshoz, mert fél a kudarctól. Ez nem véletlen van így, hiszen tökéletes rizst főzni egyáltalán nem egyszerű. A legtöbbször ezt a kilenc hibát követik el az emberek.

Woman,Cooking,Rice,On,Stove,In,Kitchen
A fedőt csak a levégén szabad levenni! Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

1. Rossz lábost választasz

Bizony, nem mindegy, hogy melyik lábost veszed elő a konyhaszekrényből, hiszen a vékony falú edényekben pillanatok alatt leég a rizs. Érdemes jó vastag falút választani, mert ezekben jobb a hőeloszlás.

2. A fedőnek is passzolnia kell

Alapból ha egy lábost a saját fedőjével használsz, ez nem lehet probléma, de előfordulhat, hogy olyan kerül rá, ami nem illeszkedik tökéletesen. Ilyenkor távozik az edényből a gőz, így nem fog tökéletesen megpuhulni a rizs.

3. Nem szabad emelgetni a fedelet

A rizs akkor lesz tökéletes, ha „zárt rendszerben” készül, vagyis tilos a főzési idő során akár egyszer is megemelni a fedőt. Egyrészt ezzel csökken a hőmérséklete a főzővíznek, így egyenetlenül fő meg a rizs, másrészt pedig elillannak a gőzök az edényből.

4. Nem mosod meg a rizst

Sokan kihagyják ezt a műveletet, pedig nagyon fontos, hiszen az öblítés során eltávolítod a poros keményítőt a rizsszemekről, és ennek köszönhetően kevésbé lesz nyúlós, ragacsos.

5. Sok vagy kevés a víz

Egy bögre rizshez két bögre vízzel érdemes számolni, így lesz tökéletes a végeredmény; ha ettől eltérsz, vagy nem fő meg rendesen, vagy szétázik a rizs. 

6. Egyből tálalod

Miután tíz percet főzted a kis lángon, fedő alatt a rizst, és levetted a tűzhelyről, érdemes még tíz percet hagyni fedő alatt állni, hiszen ez alatt egyenletesen eloszlik a nedvesség, és a forró gőzben tovább puhulnak a rizsszemek.

7. Minden fajta rizst ugyanúgy főzöl

Rengetegféle rizst lehet kapni, és szinte mindegyiknek más főzési idő, más mennyiségű víz kell; érdemes utánanézni, hogy milyen fajtával dolgozol, és annak megfelelően bánni vele. 

8. Túl erős lángon főzöd

Ha túl nagy a hő, a víz még a fedő alatt főzött rizs alól is gyorsan elpárolog, a rizs pedig égni kezd a lábas alján. Miután felforrt a víz, vedd a lehető legalacsonyabbra a lángot, úgy készítsd el a rizst.

9. Nem sózod meg

Rossz taktika, ha nem teszel sót főzés előtt a rizshez, így ugyanis ízetlen lesz, és ezen nem sokat segít az utólagos sózás. Legalább egy csipettel tegyél a főzővízbe, hogy segítsen kiemelni a rizs ízét.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

vg.hu

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk