Létrehozva: 2024.04.15.

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

Némelyik hagyma annyira csíp szeletelés, sütés közben, hogy nem lehet tőle megmaradni a konyhában. Sok házi praktika létezik a hatás enyhítésére, de mutatunk egyet, ami mindig, mindenkinek beválik!

A magyar konyhában gyakori alapanyag a vöröshagyma, így mindenkinek megvan az élmény, amikor szeletelés közben ablakot kell nyitni, vagy ki kell szaladni a konyhából megmosni a szemét. Rengeteg praktikát osztanak meg egymással az asszonyok, hogyan lehet a szemcsípést megúszni, például, hogy áztasd hideg vízbe a hagymákat, vagy vegyél egy korty vizet a szádba – de ezek vagy működnek, vagy nem, hiszen vannak igencsak mérges hagymák, amik minden próbálkozás ellenére megríkatnak főzés közben. 

Young,Beautiful,Hispanic,Woman,Cutting,Onion,Crying,At,The,Kitchen
Némelyik hagyma kegyetlenül tud csípni Fotó: Krakenimages.com /  Shutterstock

De miért csíp?

A hagymában nagy mennyiségben találhatók kénvegyületek, melyeket azért termel a növény, hogy ne egyék meg az állatok – és egyébként ezeknek is köszönheti a gyógyhatását. Ha megvágod a hagymát, a növényt alkotó sejtekből enzimek szabadulnak fel, melyek reakcióba lépnek a kénnel, és egy olyan gáz halmazállapotú vegyületet alkotnak, ami a levegőben szállva irritálja a szemet – ezért jönnek a könnyek. Vízzel érintkezve a vegyület felbomlik ugyan, de mivel vágás közben szabadul fel, ezért nem sokat ér, ha az egész hagymákat áztatod szeletelés előtt.

Nem víz, tűz kell ellene!

Többen tapasztalták már, hogy a hagymából kiszabaduló vegyületeket semlegesíti a nyílt láng – vagyis ha hagymaszeletelés közben begyújtod az egyik gázrózsát, akkor megúszod könnyek nélkül. Ezt a módszert kipróbálhatod akkor is, ha elektromos tűzhelyet használsz; egyszerűen csak gyújts egy gyertyát a hagymaszeleteléshez. Minél nagyobb a tűz, annál hatásosabb a módszer, de természetesen első a biztonság! Egyetlen gyertya is elegendő, ha elég közel teszed a vágódeszkához; persze arra figyelj, hogy szeletelés közben ne borítsd fel. Hogy miért működik a módszer, arra több magyarázat is lehetséges, az egyik, hogy a tűz semlegesíti, elégeti a hagymából kiszabaduló ként még azelőtt, hogy eljutna a szemedig. Egy másik elmélet szerint az égés miatt kevesebb oxigén kerül a levegőbe, így a szembe is. Bármi is az oka, a lényeg, hogy érdemes tenni vele egy próbát, ha nem akarsz legközelebb könnyek között szeletelni!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

metropol.hu

Váratlan esemény történt, Schumacher óriási esélyt kapott

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje