Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.04.
Módosítva: 2024.02.04.

Ez a nagyi igazi titka: így lesz tökéletes a farsangi fánkod!

Nem telhet el úgy a farsang, hogy legalább egyszer ne süssünk fánkot. Az elkészítése nem nagy ördöngösség, csupán néhány apró trükköt kell betartani!

1. Könnyen megfázik

A kelt tészták érzékenyek a hidegre, így fontos, hogy a kelesztés és sütés során biztosítsuk a konyha egyenletes melegét, és ne érje huzat vagy hideg levegő. Ügyeljünk arra, hogy a hozzávalók is szobahőmérsékletűek legyenek, tehát érdemes ezeket időben kivenni a hűtőből.

Mardi,Gras,King,Cake,Doughnuts,Or,Donuts,,Masquerade,Festival,Carnival
Nem telhet el úgy a farsang, hogy ne süssünk fánkot Fotó: Julia Metkalova / Shutterstock.com

2. Szitáljuk át alaposan!

A tészta akkor lesz könnyű és rugalmas, ha a lisztet alaposan átszitáljuk, így elég levegő kerül a liszt szemcséi közé. Ne sajnáljuk az időt a dagasztásra sem. Egészen addig kell dolgozni, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától.

3. Pár csepp is elég bele

Ne felejtsünk kevés rumot keverni a tésztába. Amellett, hogy finom aromát kölcsönöz a fánknak, az alkohol segít megelőzni, hogy a tészta sütés közben túl sok zsiradékot szívjon magába.

4. Csak laza mozdulatokkal

Miután begyúrtuk a tésztát, hagyjuk legalább egy órán át meleg helyen kelni. Takarjuk le egy konyharuhával, hogy a teteje ne száradjon ki. Amikor duplájára kelt, lisztezett deszkán nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Óvatosan dolgozzunk a sodrófával, ne nyomjuk rá erősen a tésztára, mert így kiszorítjuk belőle a levegőt.

5. Felejtsük el a poharat

Sokan ott rontják el, hogy pohárral szaggatják ki a megkelt tésztát. Fontos, hogy mindig fánkszaggatót használjuk, mivel ez szépen, egyenletesen vágja el a tésztát, míg a pohár csak lenyomja a szélét, így sütés után nem lesz szép szalagos a formája.

6. Hagyjunk erre elég időt

Miután kiszaggattuk a fánkokat, takarjuk le, majd kelesszük újra 20-30 percig. Ne hagyjuk ki ezt a lépést, hagyjunk elég időt a kelesztésre, különben a fánkok laposak lesznek.

7. Legyen magas fala

Úgy számoljunk, hogy a fánkok sütés közben akár duplájára is nőhetnek, ezért olyan magasfalú edényt vagy serpenyőt válasszunk a sütéshez, amiben kényelmesen elférnek majd.

8. Ügyeljünk a hőmérsékletre

Fontos, hogy az olaj megfelelően forró legyen. Ha nem várjuk meg, hogy felmelegedjen, akkor a tészta megszívja magát zsiradékkal, de az sem jó, ha túl forró, mert akkor könnyen megég a külseje, miközben a belseje nyers marad. Csippentsünk kevés maradék tésztát az olajba; ha lebeg a tetején, és serceg az olaj körülötte, akkor megfelelő az olaj hőmérséklete.

9. Fedő alatt süssük 

Mielőtt beletennénk az olajba a fánkokat, rázzuk le róluk a felesleges lisztet, hogy a sütés során ne égjen rá. Ezután kissé nyomjuk be a tészták közepét, majd tegyük a forró olajba úgy, hogy az kerüljön felülre, ami a deszkát érintette. Fedjük le a lábast, és amikor aranyszínűre sültek, fordítsuk meg, majd folytassuk a sütést fedő nélkül.

10. Sokszor keveset

Egyszerre csak kevés fánkot süssünk, mert könnyen lehűthetik az olajat. Amint aranysárgára sültek, szűrőkanállal emeljük ki az edényből, majd konyhai papírtörlőre téve csepegtessük le róluk a zsiradékot. A forró fánkokat ne halmozzuk egymásra, mert összeesnek.

 

origo.hu

Jürgen Klopp döbbenetes dolgot mondott, Szoboszlait is érinti

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

borsonline.hu

Emlékszel még az elragadó Rosalindára? Úgy megváltozott, alig lehet ráismerni 25 évvel a sorozat után

vg.hu

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be és nem lesz bennük eladó

ripost.hu

Szívrohamot kapott a magyar kézilabdázó, híreket kaptunk az állapotáról

origo.hu

Poloska Péter a Mónika show-ban! - itt vannak a legújabb Magyar Péter-mémek

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

„Minden művész álma” - Hatalmas megtiszteltetésben részesült a Korda-házaspár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak

FAZÉK

Ezt tedd tavasszal a palacsintába, ha isteni új ízekre vágysz

FAZÉK

Nem várt helyre került a bodza, ilyen finomat még nem ettél

FAZÉK

3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz