Létrehozva: 2023.08.17.

Ne dobd ki a paradicsom héját, ha befőzöl, eszméletlen, mire jó

Befőzéskor rengeteg paradicsomhéj kerül a komposztra vagy a kukába, pedig kár kidobni, hiszen megfelelően előkészítve később sok mindenre felhasználhatod a konyhában. Mutatjuk, hogyan tudod eltenni télire!

Már javában érik a paradicsom a konyhakertekben, készül a sok paradicsomszósz, paradicsomlé. Rengeteg paradicsomhéj marad a passzírozás után, de érdemes ezt is hasznosítani, hiszen isteni paradicsomport készíthetsz belőle. Ez a fűszer egész télen eláll, és friss paradicsomízt ad a leveseknek, pörkölteknek. Mutatjuk, hogyan készítsd el!

Isteni finom fűszer készülhet a paradicsom héjából! Fotó: Ripost

Alaposan szárítsd ki

Ha nincs napsütés, a sütőben is száríthatod. Fotó: Ripost

A befőzés végén a paradicsompasszírozóból kikerült héjakat terítsd el sütőpapírral bélelt tálcán úgy, hogy minél vékonyabb rétegben legyen. Figyelj arra, hogy egyenletesen oszlasd el a pépet, hogy ne fülledjen be. Tedd ki a tűző napra a tálcákat, és három-négy napig szárítsd őket. Éjszakára vidd be a lakásba, mert a harmat miatt újra benedvesedhet. Reggel pedig folytasd a szárítást. 

Tedd a darálóba

Daráld minél finomabbra a kiszárított héjakat. Fotó: Ripost

Amikor már teljesen kiszáradt a paradicsomhéj, tedd turmixgépbe vagy kávédarálóba, és őröld por állagúra, finomra. Önmagában is tökéletes, de ízlés szerint keverhetsz hozzá őrölt, szárított zöldfűszereket (bazsalikomot, fokhagymaport például). Befőttes vagy csatos üvegben, hűvös, sötét helyen tárolva egész télen eláll. Sütéshez, főzéshez bármikor előveheted. 

Húsokra és zöldségekre is isteni

A nyár ízeit csempészi az életekbe ez a különleges fűszer. Fotó: Ripost

Szinte mindenhez illik a paradicsomhéjból készült por: szórhatsz belőle egy keveset a sült húsokra, megízesítheted vele a főzelékeket, leveseket és szószokat is, de tehetsz egy keveset a zöldségsalátára is. De akár kenyér- vagy pizzatésztába is belegyúrhatod, így igazán különleges lesz a végeredmény. Ha nemcsak piros, hanem sárga paradicsomból is készítesz port, látványos lesz a különféle színű fűszer a kamrapolcon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengeteg titkot őriznek a világ leghíresebb bunkerei - képek

origo.hu

Döbbenetes fordulat: az Egyesült Államok bevonulhat Ukrajnába

borsonline.hu

Erre nem számítottunk! Egymásra talált a Házasság első látásra két szereplője

mandiner.hu

Ezentúl bármikor, bárki mentőt hív ennek a szemétládának, kéretik nem kivonulni

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

mandiner.hu

Drága autókkal, csúcstechnológiával felszerelve mentek Debrecenbe Magyar Péter szekusai

origo.hu

Durván visszavágott Kecskés Enikő állításaira T. Danny

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

ripost.hu

Schobert Lara besokallt – reagált az őt ért támadásokra

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.baon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Nem várt helyre került a bodza, ilyen finomat még nem ettél

FAZÉK

3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet