Létrehozva: 2023.08.28.

Megbarnult a csalamádéd? Mutatjuk, mit rontottál el

Rengeteg munka elkészíteni, ezért is nagyon bosszantó, ha pár hónap múlva barnulni kezd. Több oka is lehet, amiért elveszti a színét a csalamádé; ezeket gyűjtöttük össze.

Itt az ideje, hogy elkészüljön télire a csalamádé, hiszen minden hozzávaló zöldségből most lehet olcsón, bőségesen beszerezni. Óriási munka elkészíteni, hiszen általában az ember több kiló zöldséget legyalul, darabol, órákig tart, mire elkészül a mű – ezért különösen fontos, hogy semmiféle hiba ne csússzon a gépezetbe, hiszen nemcsak az alapanyagok árát, de a drága idődet is bukhatod. A leggyakoribb hiba a csalamádé barnulása; a szép, nyári színű savanyúság akár már egy-két hónap alatt is elveszítheti a színeit, a zöldségek megbarnulnak, sokszor pedig meg is romlik az egész. Mutatjuk, leggyakrabban milyen hibák vezetnek a jelenséghez!

A csalamádét mindenki imádja! Fotó: mindmegette.hu

Túl zsenge volt a káposzta

A legtöbb háziasszony úgy tartja, hogy csalamádét kizárólag őszi káposztából érdemes készíteni, mert a nyáriban sokkal több a nedvesség, így hiába minden óvintézkedés, megpuhul, megbarnul. Igen, csakhogy mire az őszi káposzta beérik, már nem terem az uborka! Ezért, ha nagyon muszáj, lehet nyáron szedett káposztából is készíteni, de alaposan vedd szemügyre a kiszemelt darabot, mielőtt hazaviszed a piacról: legyen kemény, tömör, ne legyen zsenge.

Kimarad a borkén és a citromsav

Sokan nem szeretnek sem tartósítószert, sem borként, citromsavat tenni a csalamádéba, mert igyekeznek minél természetesebben eltenni ezt a savanyúságot. Csakhogy a klasszikus csalamádé ún. hidegen eltett savanyúság, ezért érdemes egy kis segítséget igénybe venni. Mind a borkén, mind a citromsav segít, hogy ne puhuljanak meg a zöldségek, és a barnulást is megakadályozzák. Van, aki mindkettőt tesz bele, van, aki csak az egyiket. Ha szeretnéd mindenmentesen készíteni, próbáld ki a fermentálást!

Nem elég a felöntőlé

Sokszor azért barnul meg a csalamádé, mert nem lepi el a felöntőlé a zöldségeket teljesen. Jó alaposan meg kell pakolni az üvegeket, és úgy felönteni, hogy egy szál káposzta, egy uborkaszelet csücske se lógjon ki! Ha kell, használj savanyúság leszorítót. Ha kilóg a zöldség a léből, oxidáció indul be, amitől megbarnulhat, később meg is romolhat a csalamádé.

Amikor ki kell dobni

A barnulás legtöbbször nem befolyásolja a csalamádé ízét, az állaga sem lesz mindig ehetetlenül puha, így nem kell azonnal a kukába dobni, amint elszíneződött. Ám vannak esetek, amikor nem csak a szín változik, hanem romlás indult be. Ha hártyát látsz a csalamádé tetején, vagy pezseg, esetleg kellemetlen az illata, akkor nem szabad megenni.

Csalamádé recept

Hozzávalók:

  • 1,5 kg káposzta
  • 1 kg zöld paradicsom
  • 1,5 kg TV paprika
  • 1 kg uborka
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • fél kg sárgarépa
  • 3 dl ecet
  • 40 dkg cukor
  • 7 dkg só
  • 1 ek mustármag
  • 1 tk koriander
  • 1 tk egész köményű
  • 1 ek feketebors
  • 3db babérlevél
  • 1 mk nátrium-benzoát
  • 1 kávéskanál borkén

Elkészítés:

Szeleteld vagy gyaluld vékonyra a megtisztított zöldségeket, tedd őket egy nagy fazékba. Add hozzá a fűszereket, a sót, a cukrot, a nátrium-benzoátot, a citromsavat, és jó alaposan keverd össze az egészet. A babérlevelet érdemes apróbb darabokra törni. A keveréket hagyd állni 12 órát; várd meg, hogy levet eresszen. Tisztára mosott befőttesüvegekbe töltsd be jó szorosan a zöldségeket, majd öntsd fel a mindet a levével. Ha nem lett elég a lé, felforralt majd visszahűtött sós vízzel pótolhatod. Zárd le az üvegeket celofánnal és egy tetővel jó szorosan, és máris elkészült a csalamádéd! 

 

origo.hu

Egyre kevesebb embert érdekel Magyar Péter országjárása

origo.hu

Oroszország halálos fenyegetést küldött

borsonline.hu

Ettől mindenki mosolyogva alszik el: tündércuki képet posztolt Hosszú Katinka a kislányáról

magyarnemzet.hu

Fordulópont Brüsszelben: Magyarország nyerhet Von der Leyen kapitális hibája után

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

hirtv.hu

Itt a magyarázat Magyar Péter minősíthetetlen viselkedésére + videó

origo.hu

A legkisebb bikinijében mutogatja elképesztő fogyását Jákob Zoltán elhagyott szeretője

mindmegette.hu

Túl sok az eper? Ezzel a módszerrel fagyasszuk le, hogy egész évben élvezhessük

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Feje tetejére áll a világ, de 4 csillagjegy számára fantasztikus időszak következik Európa főboszorkánya szerint

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

FAZÉK

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod

FAZÉK

Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak

FAZÉK

Ezt tedd tavasszal a palacsintába, ha isteni új ízekre vágysz