Létrehozva: 2022.12.03.

Így lesz olcsó a szaloncukor: készítsd el otthon

Amit a boltban akcióban lehet venni, annak általában rossz a minősége, a jobb fajták pedig méregdrágák. Ezért sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy idén a szaloncukor házilag készüljön. Szerencsére minden változatra van tuti recept, mutatjuk!

Idén mindennek felment az ára, és ez sajnos elmondható erről a karácsonyi-adventi csemegéről is. Lemondani róla azonban nem kell, a szaloncukor házilag is elkészíthető – és sokkal finomabb is, mint amit a boltban lehet kapni! Mutatunk néhány alapváltozatra könnyű és gyors recepteket, hogy idén igazán különleges legyen ez az édesség. Ugyanis a szaloncukor házilag nem csupán bonyolult konyhai műveletekkel készíthető el, és cukrásznak sem kell hozzá lenned!

A szaloncukor házilag is könnyedén elkészíthető.
A szaloncukor házilag elkészítve sokszor még finomabb is, mint a bolti! Fotó: Pixabay.com


Karamellás

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 csom. vaníliás cukor
  • ¼ tk só
  • 1 dl zsíros tej
Caramel,Candies,Isolated,On,White,Background.
Önmagában is finom, de csokimázzal lesz az igazi! Fotó: nelea33 / Shutterstock

Elkészítés: 

  • A tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot tedd fel egy lábasban, és közepes lángon, időnként megkeverve főzd 40-50 percig. Sűrű, karamellszínű masszát fogsz kapni. 
  • Keverd bele a vajat, majd öntsd egy olajjal kikent formába (kb. 16x8 cm-es edénybe). Simítsd el a tetejét, várd meg, míg megdermed
  • Ha megszilárdult, vedd ki a formából, és vágd szaloncukor méretű kockákra (kb. 2x4 cm). Máris becsomagolhatod díszpapírba, de készíthetsz csokimázat is, amibe belemártod, majd hagyod megszáradni a karamellás szaloncukrokat.

 

Kókuszos

Hozzávalók:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg cukor
  • 2,8 dkg kókuszzsír
  • 2,4 dl kókusztej
Sokan nem tudnak ellenállni neki! Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Tedd a hozzávalókat egy keverőtálba, a kókuszzsírt melegítsd fel, és alaposan keverd össze a masszát. Formázz belőle szaloncukrokat, tedd őket tálcára, majd az egészet tedd a hűtőbe 3-4 óra hosszára.
  • Ha megdermedtek a szaloncukrok, készíts csokoládémázat, és mártsd bele őket. Ha a csoki kihűlt rajtuk, már lehet is őket csomagolni.

 

Málnás

Hozzávalók

  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek víz
  • 1 ek málnaszörp
A gyümölcsízű szaloncukor titka a jó szörp. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés: 

  • Tedd egy kisebb lábasba a porcukrot és a vizet, és kis lángon addig főzd, míg a cukor fel nem olvad. Egynemű, sűrű masszát kell kapj; ekkor mehet bele a málnaszörp. Főzd őket együtt 4-5 percig, majd öntsd a masszát egy nagyobb tálba, és folyamatosan kevergetve hűtsd ki.
  • Amikor már kézmelegre hűlt a massza, formázz belőle kézzel szaloncukrokat, és sorakoztasd őket egy tálcára. 
  • Ha teljesen megdermedtek, mehetnek is a csokimázba. Ezzel a recepttel bármilyen gyümölcsízű szaloncukrot készíthetsz, mindössze a megfelelő ízű szörpöt kell a masszához keverned.


Zselés

Hozzávalók:

  • 8 db gyümölcs (ízlés szerint)
  • cukor
  • 1 csomag zselatinpor
Pillanatok alatt elkészül a zselés szaloncukor alapja. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Facsard ki a gyümölcsöt, a levet keverd össze a cukorral. Melegítsd fel, szórd bele a zselatinport, majd sűrűsödésig keverd.
  • Öntsd a masszát egy magas falú edénybe 1,5-2 cm vastagságban, majd hagyd megdermedni. 
  • Kockázd fel, ha már szeletelhető, majd egyesével mártsd őket csokimázba.

 

Egyszerű csokimáz recept:

A legegyszerűbb az, ha tortabevonót gőz felett felolvasztasz, és abba mártod a szaloncukrokat, de kakaóporból is isteni, fényes mázat készíthetsz; ennek a receptjét hoztuk el.

Hozzávalók:

  • 10 dk porcukor
  • 3 ek kakaópor
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 1 ek tej
Woman,Making,Delicious,Chocolate,Cream,At,Wooden,Table,,Top,View
Minden azon múlik, hogyan sikerül a csokimáz. Fotó: New Africa / Shutterstock

Elkészítés: 

  • Vágd kisebb darabokra a vajat, tedd egy lábasba, öntsd rá a tejet, majd lassú tűzön olvaszd össze a cukorral és a kakaóval. Ha elolvadt az összes vaj, folyamatos keverés mellett melegítsd addig, míg a cukor már nem szemcsés. 
  • Mártsd bele a szaloncukrokat; gyorsan kell dolgozz, mert ez a máz hamar szilárdul, ezért érdemes melegen tartani. A mártogatás után tedd rácsra vagy szűrőbe a szaloncukrokat, míg a csoki megszilárdul.


 

Így csomagold:

Használhatsz selyempapírt, zsírpapírt, kimaradt karácsonyi csomagolópapírt is; de emellett szükséged lesz még szalagokra is. Arra figyelj, hogy bármibe is csomagolod, legyen elég hosszú a csomagolóanyag, hogy el tudd csavarni a két végét, és a saját készítésű szaloncukrod elnyerje a klasszikus formát.


 

 

 

origo.hu

Magyar Péter gazdasági vezetőjének bűntársai egy ismert politikus nevével is visszaéltek

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

borsonline.hu

Bejött az élet! Aurelio milliókat kaszálhatott, mióta kijött a börtönből

vg.hu

Az oroszok váratlan helyen leltek irdatlan nagy olajmezőkre, és még ebből is baj lehet

ripost.hu

Sokkot kapott a csillagász: UFO-t kapott lencsevégre a sarki fény helyett - Fotó

magyarnemzet.hu

Azonnali intézkedést rendelt el a Nébih, nagyon megbetegszik, ha ezt a táplálékkiegészítőt elfogyasztja

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

ripost.hu

Alaposan megváltozott a helyzete, kitálalt Szoboszlai Dominikról a kapitány

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Tényleg meg kell pucolni a spárgát? Most kiderül

FAZÉK

Slágergyanús cukkinirecept: tarol a scarpaccia

FAZÉK

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod

FAZÉK

Zseniális trükk kotyogós kávéfőzőhöz: új dimenzióját élvezheted így a kávézásnak