TESTFACTOR

Most végre kiderült, hogy mi a fontosabb az egészséghez: az alvás vagy az edzés

Nagy kérdés, mi legyen, ha későn feküdtél le, és hajnalban kell kelned ahhoz, hogy beférjen napodba a sport. Vajon jót teszel magaddal, ha így is elmész az edzésre? Vagy jobb lenne, ha inkább testedre hallgatnál és visszaaludnál?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az egészséges életmódhoz ideális esetben a rendszeres edzés és az elegendő alvás is hozzátartozik – természetesen az egészséges étrend mellett. A legjobb lenne, ha nem kellene választanod közülük, mivel akármelyiket is hagyod ki, a másikban sem leszel teljes értékű.

Ha túlságosan későn fekszel le, felborul az alvás-ébrenlét ciklusát szabályozó úgynevezett cirkadián ritmus, és akkor mész edzeni, amikor a szervezeted számára még éjszaka van, és aludni szeretne. Sajnos így nem lesz olyan hatékony az edzésed, mert az izomsejtek is akkor teljesítenek és regenerálódnak jobban, amikor a szervezeted nappalt érez.

Az elegendő alvás az edzés közbeni sérülések veszélyét is csökkenti. Az alváshiány viszont rontja az immunrendszer teljesítményét, ha pedig megbetegszel, akkor aligha tudsz sportolni. A kevés alvás hízáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz – például akár szívbetegségekhez és cukorbetegséghez is - vezethet, épp azokhoz a bajokhoz, amelyeket a sport segít elkerülni.

A másik oldalról viszont a rendszeres edzés pihentetőbb alváshoz segít hozzá – legalábbis, ha nem közvetlenül lefekvés után pörgeted fel magad vele.

Vagyis a legjobb, ha nem kell választanod az egészséges életmód két alappillére között, hiszen egymást támogatják, az étrendeddel együtt. Inkább feküdj le korábban, vagy találj másik időpontot az edzésre, esetleg alakítsd át teljesen a napirendedet, hogy minden beleférjen.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?