Azt gondoltad, a répatorta receptjén már nem lehet újítani? Dehogynem! A kreatív szakácsok újítása: idén húsvétkor a répatorta pohárban érkezik!
A répatorta a húsvét hagyományos, finom süteménye – alig van olyan család, ahol ilyentájt ne kerülne az asztalra ez a finomság. De ha az idei ünnepen valamit újítanál rajta, akkor próbáld ki ezt a zseniális ötletet: a répatorta krémmel rétegezve pohárba kerül, hogy még különlegesebb legyen! Így a tésztát a tiramisuhoz hasonlóan finoman átitatja a krém, ez pedig elképesztő ízharmóniát eredményez.
A répatorta pohárkrém elkészítése nem sokban különbözik a hagyományos répatorta sütésétől, a trükk a tálalásában és az összeállításában van. Ráadásul akkor is megmentheted vele a süteményt, ha az valamiért nem sikerült szépre: összeesett, beleragadt a formába, vagy más okból nem lett tökéletes. Ilyenkor egy percig se bánkódj, a tökéletlenre sikerült répatorta különleges desszertté alakulhat. Lássuk máris a receptet!
Répatorta pohárkrém
A klasszikus répatorta pohárkrémként tálalva még finomabb! Fotó: Pixabay.com
Hozzávalók:
3 bögre reszelt répa
2 bögre liszt
2 bögre barna cukor
4 tojás
1 bögre étolaj
0,5 kg mascarpone vagy más krémsajt
0,5 liter tej
1 csomag vaníliás pudingpor
1 teáskanál sütőpor
¾ teáskanál szódabikarbóna
¾ teáskanál só
2 teáskanál vaníliakivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
2 bögre durvára vágott dió, mogyoró vagy más olajos mag
2 teáskanál őrölt fahéj
Fél teáskanál őrölt szerecsendió
Negyed teáskanál szegfűbors
Vaj vagy olaj a sütőforma kikenéséhez
Így készítsd el:
Az elrontott sütit is megmentheted ezzel a módszerrel! Fotó: Pixabay.com
Melegítsd elő a sütőt 190 Celsius-fokra. Vajazz vagy olajozz ki két tortaformát.
Keverd össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, a fahéjjal, a szerecsendióval és a szegfűborssal.
Egy nagyobb tálban robotgéppel keverd simára a tojást a barna cukorral és az olajjal. Lassan, kanalanként add hozzá a lisztes keveréket, és keverd addig, amíg sima tészta nem lesz belőle. Végül forgasd bele a répát is.
A tésztát oszd el a két tortaformában, majd süsd 25-30 percig, tűpróbáig. Hagyd 5 percig hűlni, ezután borítsd ki a tortaformából, és tedd rácsra, hogy teljesen kihűljön.
Közben keverd krémesre a krémsajtot, a vaníliakivonatot vagy a vaníliás cukrot és a porcukrot. A vaníliapudingot készítsd el a fél liter tejjel a pudingpor zacskóján levő instrukciók szerint, és hagyd hűlni. Ha kihűlt, keverd sima krémmé a cukros krémsajttal.
Kanalazd a krém egyharmadát egy nagyobb tál aljára, és simítsd el egy kanál domború oldalával. Szórd meg a durvára vágott dió vagy mogyoró egyharmadával. A répatorta következő rétege a süteményből legyen: az egyik tortalapot egészben is ráteheted a krémre, de akár kockákra is felvághatod, és így terítheted szét a krém tetején. Jöhet a krém második harmada, majd a dióé, és még egy tortalap. A tetejére a krém harmadik harmada kerüljön, a dió harmadik harmadával megszórva. Azonnal tálalhatod, ne ázzon el teljesen a tészta. A tetejét friss eperszeletekkel is díszítheted
Az egy nagy tál helyett poharakba is eloszthatod a krémet, a diót és a kockákra vágott tésztát, a rétegezés sorrendje ekkor is ugyanez legyen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.