tóth gabi
Mindenhol nyílik a bodza, de csodás ízét csak rövid ideig élvezhetjük, mert hamar vége a szezonnak. Most használd ki a lehetőséget, és a friss virágból készítsd el ezeket az egyszerű finomságokat.
Mindenhol nyílik a bodza, de csodás ízét csak rövid ideig élvezhetjük, mert hamar vége a szezonnak. Most használjuk ki a lehetőséget, és a friss virágból készítsünk egyszerű, mégis ízletes finomságokat.
A fekete bodza még a szmogos városi levegőt is jól tűri, de előnyösebb egy erdei kirándulás során gyűjteni, hogy a tiszta és illatos virágból készíthessünk mennyei, gyógyító finomságokat magunknak.
Kevesen tudják, de ebből az egyszerű, tavaszi virágból nem csak ízletes szörpöt lehet készíteni. A bodza ugyanis számtalan gyógyhatással rendelkezik: csökkenti a reumatikus fájdalmakat, a fülgyulladást, csillapítja a lázat és a köhögést, enyhíti a meghűléses betegségek tüneteit is. Szárítva és frissen is frissen is érdemes kipróbálni.
Megfázás ellen is kiváló
Keverjünk össze egy-egy adag friss bodza-, és hársfavirágot egy kevés borsmenta levéllel. Két evőkanál teakeveréket forrázzunk le 3 dl vízzel és hagyjuk állni, letakarva 10 percig. A bodza édes zamatának köszönhetően a gyógyteánk nem is kíván további édesítést, azonban gyógyító hatását fokozhatjuk egy kevés méz hozzáadásával.
Mire használhatjuk még?
- A bodzavirágból készült teát gyakran alkalmazzák herpesz ellen is. Belsőleg fogyasztva segít a szervezetnek a herpesz legyőzésében, és külsőleg alkalmazva is hatásos lehet.
- A tavaszi fáradtság leküzdésében is segítségünkre lehet a bodza, hiszen a bene rejlő C-vitamin erősíti az immunrendszerünket, de B-vitamint, magnéziumot és vasat is tartalmaz.
5 szuper recept
A bodza virágait cukorral és citrommal vízbe áztatva hűsítő italt készíthetünk, melyet izgalmasabbá tehetünk egy kevés citromfű-, vagy mentalevéllel.
A kuglóf tésztájába keverjünk 4 evőkanál lecsipkedett bodzavirágot, így süssük ki. Ha már kihűlt a kuglóf, a tetejét forró fondant-al (1 citrom kifacsart leve 3 ek. porcukorral felforralva) csorgassuk végig, a máz hamar köt. Díszítésként hintsük meg bodzavirággal.
A bodzavirágot mártsuk sűrű palacsintatésztába, és süsd ki kevés vajon. Porcukorral és eperlekvárral isteni! Hagyjunk egy kis szárat a bodzán, így könnyebb belemártani a tésztába a bodzafejeket.
A zselé készítéséhez szükségünk lesz egy adag bodzalére, amit forraljunk össze étkezési zselatinnal, cukorral és citromsavval. Amikor a zselé felforrt, főzhetünk bele citromkarikákat, eper szeleteket, levendula virágját. A levendulával bánjunk csínján, nagyon erős aromájú növény. A kihűlt zselét kanalazhatjuk friss gyümölcs mellé, vagy felhasználhatjuk torta díszítésére is.
Készítsünk főzés nélküli vaníliapudingot úgy, hogy az előírt mennyiségű cukrot tömény bodzaszörppel helyettesítsük. A krémhez annyival kevesebb tejet adjunk, amennyi a szörpöt öntöttünk bele. Fokozhatjuk az íz hatást, ha gyümölccsel párosítjuk a bodzás pohárkrémet. Igazán stílusos megoldás az idény gyümölcseiből szemezgetni. Epervelő, eperlekvár, rebarbara tökéletes választás!