MAMAKLUB

Vigyázz a gyerekre a strandon: ezt az 5 dolgot ne engedd neki!

A strand jó móka, de veszélyes üzem. Épp ezért be kell tartanod, és a gyerekekkel is be kell tartatnod a legfontosabb szabályokat. Mutatjuk, mi az, amit véletlenül se engedj meg nekik.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Már egy fél méteres víz is veszélyes lehet

Sajnos minden évben előfordul néhány tragédia, amikor kisgyermek fullad különféle vizekbe. A legtöbb baleset a családi medencékben történik: egy pici gyerek alig fél méteres vízbe is bele tud fulladni. A gyerekek csak akkor mehetnek be a medencébe, ha egy felnőtt a közelben van, és figyeli őket. Ha egyedül maradnak, és baj történik, lehet, hogy nem kapnak időben segítséget. Így jobb, ha csak akkor mennek úszni, ha szem előtt vannak. Ezt a szigorú szabályt többször is el kell mondani nekik. Hat éven aluli, illetve 12 évnél fiatalabb, úszni nem tudó gyermeket soha ne engedjünk egyedül vízbe. Ha fürdőzünk, gondoskodjunk megfelelő felszerelésről: a karúszó, mentőmellény, úszógumi jó szolgálatot tehet, de felnőtt felügyelete nélkül teljes biztonságot nem ad. Csónakba, vizi biciklire csak mentőmellénnyel engedjük a gyerekeket!

Nincs lökdösődés, eszetlen ugrálás

A vízbe lökni egymást nagyon vicces, de nagyon veszélyes is. Aki ugyanis nem számít rá, hogy a vízbe fog esni, azt súlyos baleset is érheti, például alaposan beverheti a fejét, vagy akár veszélyes mennyiségű vizet is nyelhet. De veszélyes lehet az is, ha kicsi vízbe ugrik a gyerek fejest, ez nyakcsigolya sérüléshez vezethet. Legyünk óvatosak: győződjünk meg a víz mélységéről és arról, hogy nincs-e a vízben valamilyen akadály (pl. kő, cölöp) mely balesetet okozhat.

Ne menjen mezítláb

Gyakori balesetet okoznak a vízben található éles tárgyak: üvegszilánk, kagyló, éles kő megvághatja a lábat. A tengeren fürdőzők emellett találkozhatnak tengeri sünnel, korallal is, ami szintén kellemetlen és veszélyes lehet. Természetes vizekben ezért adjunk vízi szandált a gyermekre, ezzel megelőzhetjük a baleseteket.

Legyen terv az eltűnésre

A zsúfolt strandokon a sok gyerek között egy szempillantás alatt szem elől téveszthetjük a sajátunkat. Magyarázzuk el a nagyobbaknak, hogy ha nem találnak minket, akkor ne essenek pánikba, ne induljanak a víz felé, hanem kérjen segítséget: a legtöbb strandon van hangosbemondó, mely jó szolgálatot tehet.

Nem pisilhet a medencébe

Igenis számít az a kevés vizelet is, és az sem mentség, hogy kicsi a gyerek, és nem akar kijönni a vízből. A vízbe pisilés nem csak gusztustalan, és fertőzésveszélyes, hanem kifejezetten ártalmas is. A medence vizében levő klór és a vizeletben levő nitrogén ugyanis együtt egy a könnygázhoz hasonló, veszélyes vegyületté alakul. Jobb ezt nem kockáztatni.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?