MAMAKLUB

Vakációriadó! Erről kell most beszélni minden gyerekkel

Kitört a nyári iskolai szünet. Neked dolgoznod kell, míg a gyerek egyedül van. Otthon és a szabadban is rengeteg veszély fenyegeti. Ha megtanítod, hogyan vigyázzon magára, nyár végén élményekkel feltöltődve mehet ismét suliba

Egy gyerek számára a vakáció a gondtalan időtöltést jelenti. Élvezi a szabadságot, a kint tartózkodást, ám sajnos ilyenkor rengeteg iskolás sokat van egyedül. Hosszabb-rövidebb időre kikerülnek a szülői felügyelet alól. Ez számos veszélyhelyzetet hord magában. Készítsd fel a gyermeket, mire ügyeljen. Játékosan eljátszva a szituációkat, gyakoroljátok, hogyan viselkedjen.

Egyedül otthon

Figyelmeztesd rá, hogy soha ne nyisson ajtót senkinek, főleg ne idegen embereknek.

Internet

Hívd fel a figyelmét, milyen veszélyei vannak az internetes kapcsolatteremtésnek is.

 

Állítsd be a biztonsági hálót. Ha a gyereked ezen a területen jobb, mint te, kérj mástól segítséget.

Személyi irat

Ha a gyerek nélküled megy el otthonról, mindig legyen nála valamilyen papír, ami utal a kilétére és az elérhetőségedre.

Mobiltelefon

Az utcán ne vegye elő a készülékét, ne kezdeményezzen beszélgetést (ha nem muszáj). Megbeszélt időpontokban rendszeresen hívd fel.

Értékek

Ne legyen nála sok pénz. Ne mutogassa a pénztárcát, kulcsot. Ez utóbbit ne hordja a nyakában.

Technikai vívmányok

Hívd segítségül a technika vívmányait. Lásd el GPS-szel vagy nyomkövetővel a gyerek mobilját. Vannak már pánikgombbal ellátott készülékek is. A gyerek azonnal jelezhet, ha bajban van.

Gyerek barátai

A gyerek barátainak a szüleitől kérd el a telefonszámukat, és te is add meg nekik a tiedet. Így baj esetén értesíthetitek egymást. Mindig ellenőrizd, kihez megy.

Nyaralás a nagyszülőknél

Az új helyen is ismerkedjen meg a veszélyhelyzetekkel. Ha például kert is van a nagyinál, lehet, hogy egy kút vagy mély gödör az, amit kerülni kell.

A fára mászás remek mulatság. Tanítsd meg, meddig biztonságos felmenni, mely ágak bírják meg a súlyát, és hová ne lépjen.

Bandázás

A kiskamaszok nem szívesen vannak egyedül.

A valahová tartozás érdekében előfordulhat, hogy valamilyen bandához csapódnak. Ott megkínálják őket droggal, alkohollal, rávehetik bolti lopásokra. Érdemes lenne néhány szülőnek összefogni, és felváltva vigyázni az összes gyerekre. Találjatok ki okos, hasznos programokat. Így a gyerekek nem csak élményszerűen, de biztonságban tölthetik el a szünidőt.

Fesztiválok

Jegyet csak hivatalos helyről vásároljon. Idegentől ne fogadjon el italt, a saját poharára vigyázzon. Táskája, pénze, telefonja legyen szem előtt. Hazafelé a barátokkal együtt induljon. Még jobb, ha egy felnőtt is van velük. A sötét, elhagyott helyeket kerüljék.

Kerékpározás

Tanítsd meg a gyereknek a közlekedési szabályokat. Menjetek el egy közlekedési parkba, ismerkedjetek meg a közlekedési táblákkal. Tudatosítsd vele a veszélyes helyzeteket.

Állatok

Beszéljetek róla, hogyan viselkedjen az utcán szembe jövő kutyával, mások macskáival. Fontos megkérdezni a gazdától, hogy meg lehet-e simogatni. Nem mindegyik állat barátkozó.

Öltözet biciklizéshez, gördeszkázáshoz

Viseljen bukósisakot, könyök-és térdvédőt. Ha fürdőruha helyett felvesz egy pólót, eleséskor máris kisebb lesz a sérülés.

A zárt cipő biztonságosabb, mintha mezítláb van, vagy papucsot, nyitott szandált visel.

Idegenek

Ne álljon szóba idegenekkel. Se információkérésre, se más ürügyre ne reagáljon. Ne bízzon ismeretlenekben, autóba pláne ne szálljon be. Ha veszélyt érez, sikítson vagy kiabáljon. Ha van a közelben rendőr vagy polgárőr, kérjen segítséget.

Fürdés

Csak a kijelölt helyen fürödjön, vagy ott, ahol nincs tiltva. Fürdés előtt vizezze be a testét, tarkóját. Ha nem tud úszni, csak a vállmagasságig érő vízbe mehet.  Partról, vízibicikliről vízbe ugrani vagy fejest ugrani veszélyes. Magyarázd el neki, miért. A gumimatracon ne aludjon el. Viharjelzésnél hagyja el a tavat. Alkoholos állapotban soha ne menjen a vízbe.

Közlekedés egyedül

Az úton átkelni csak a zebrán biztonságos, de még ott is óvatosnak kell lennie. A fényjelzéssel ellátott vasúti átkelőhelyen csak akkor induljon el, ha a lámpa zöldet mutat. Nagyon veszélyes a busz mögül kiszaladni! Ezeket a helyzeteket is gyakoroljátok.

Trambulin

Népszerű időtöltés a trambulinon ugrálás.

Szerencsére egyre több helyen hozzá lehet jutni. Sajnos, ha gyakorlatlan vagy figyelmetlen a gyerek, végtag- vagy komoly fejsérülés is bekövetkezhet.

Hidratáltság

A gyerek úgy beleéli magát a játékba, hogy elfelejt inni. Gyakran kínáld meg vízzel.

Ha kimozdulsz valahová, mindig vigyél elegendő folyadékot magatoknak. A fejfájást is megelőzheted ezzel.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?