MAMAKLUB

Megkérdeztük az anyukákat: mennyi zsebpénz jár ma egy gyereknek

Minden gyerek életében elérkezik az a pillanat, amikor úgy érzi, szüksége van egy kis saját pénzre. De vajon mennyi legyen ez az összeg, és hogyan vezessük rá a kicsiket az ésszerû gazdálkodásra? Vajon jár zsebpénz a háztartási munkáért? Megkérdeztük a legilletékesebbeket, az anyukákat.
  • Szerző: Ripost

“A zsebpénz nálunk nincs feladatokhoz kötve, a rendrakás és az ágyazás magától értetődő. Egy hétre pedig egyelőre 2-300 forintot érzek reálisnak, a lányom ezt is általában félreteszi valamilyen nagyobb játékra.” (Kati, a 7 éves Maja anyukája)

“A házimunka a családi munkamegosztás része, a zsebpénz ettől független dolog. A 7 éves fiamnak havonta körülbelül 1000 forintot adok, 9 éves bátyja havi 2000 forintot kap. (Csilla, a 9 éves Marci és a 7 éves Olivér anyukája)

“Mindenkinek megvannak a maga feladatai a ház körül, de senki nem kap érte külön pénzt – ahogy mi sem, úgy a gyerek sem. Márti most lett elég nagy a zsebpénzhez, korábban mi vettük meg neki, amire szüksége volt. Most tervezzük az első zsebpénzt, ami nem lesz nagy, havi körülbelül 1000 forintot szánunk erre. Szeretnénk megtanítani neki, hogy egy részét tegye félre a malacperselybe, más részét költse el, és egy-kétszáz forintot jótékony célra is fordíthat belőle – ezt az összeget mi is kiegészítjük majd.” (Juli, a 7 éves Márti anyukája)

“Az ikrek még csak 5 évesek, így kisebb feladataik vannak, például az, hogy elpakolják a játékaikat maguk után, megetessék a macskát, vagy ne húzzák az időt lefekvéskor. A zsebpénzük nem függ a feladatoktól, havi 1000 forint körül van, ezt viszont általában félreteszik.” (Rita, az 5 éves Emma és Misi anyukája)

“A fiúk nem kapnak külön zsebpénzt, mivel azonban mindketten versenyszerűen sportolnak, a férjem néha ad nekik 1000-2000 forintot egy-egy kiemelkedőbb sporteredményért.” (Kriszta, a 8 éves Laci és a 7 éves Norbi anyukája)

“A házimunkáért általában 200 forint jár, így sokkal szívesebben segít a fiam a ház körül. És persze gyűlik a játékravaló...” (Éva, a 8 éves Sanya anyukája)

Mit mondanak a pszichológusok?

A legtöbb szakértő egyébként nem javasolja, hogy a házimunkáért a szülő fizessen a gyereknek, ugyanis jobb, ha azt szokja meg, hogy mindenkinek megvannak a kötelező otthoni feladatai. A zsebpénzt a legtöbben akkor kezdik adni a gyereknek, ha már ismeri az alapvető számfogalmakat – ilyenkor általában már az osztálytársak is kapnak egy kis pénzt, így a gyerek részéről is sokszor merül fel az igény a külön pénzre. Jó, ha nemcsak a pénzt adjuk oda, hanem felelősen gazdálkodni is tanítgatjuk általa a gyereket: rá kell jönnie például, hogy a havi összeget felesleges apróságokra is költheti, de ezek hamar elveszítik élvezeti értéküket. Ha viszont félretesz a pénzből, és összegyűjti valamilyen nagyobb dolog, például egy bicikli árát, ennek tovább fog örülni, mint a sok, apró vacaknak. Egy tavalyi felmérés szerint egyébként a szülők általában 7-10 éves kor körül kezdenek zsebpénzt adni a gyereknek, a 7-14 évesek egyszerre 500-1000 forintból, a 15 éven felüliek 2-5000 forintból gazdálkodhatnak. Ám csak minden második szülő beszél 18 éven aluli gyerekeivel legalább alkalomszerűen a pénzügyekről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?