YESSS

Jön a tavasz, így keltsd életre a leandert

Tavasszal a leander ismét a kert dísze lesz. Ideje, hogy kiültesd, mutatjuk pontosan, mikor, mit kell tenned.

A leander csodaszép mediterrán növény, mely rosszul tűri a hideget, így télire melegebb helyre kell rakni. Tavasz elején, ahogy az éjszakai fagyok megszűnnek, ideje visszaszoktatni ezt a csodás bokrot a kertbe. Nem egyszerű feladat, de hálás lesz érte a leander.

Leander

Leander
Fotó: pixabay.com

Ez a csodás bokor felidézi a gyönyörű mediterrán vidéket. Hazánkban március végén, április elején tedd ki a kertbe, olyankor általában már teljesen megszűnnek a fagyos éjszakák. Szoktasd a növényt fokozatosan a friss levegőhöz, és a napfényhez. Tedd ki a kertbe egy félárnyékos helyre, majd egy hónap múlva találd meg a végleges helyét. Az sem baj, ha néha este még visszarakod a szobába, vagy garázsba, ne érje késői fagy, ne okozzon benne kárt. A hirtelen kapott napsütés is árthat az új hajtásoknak. Az első hónapban jobb, ha reggeli és késő délutáni napot kap a növényed. Legvégső helyére április végén rakd, addigra már hosszászokott a napsütéshez. Nyárra imádni fogja a tűző napot, olyankor az árnyékot már nem kedveli.

Öntözés

A leander rendszeres öntözést igényel, de időnként a szárazság sem árt meg neki. Amikor virágzik, óvd meg az esőtől, de később engedd, hogy a bőságes eső lemossa róla a port. Időnként bátran spricceld te is, hogy az atkáktól megóvd a növényedet. Kiültetésnél jól öntözd meg, hogy mihamarabb életre keljen. Amikor a végleges helyére kerül, elég ha reggelenként kap vizet. Nagy melegben, nyáron akár kétszer is tegyél rá vizet.

Ápolás

Amikor elnyílik a virág, vágd le szárastól, így újak fejlődnek. Ha rajta maradnak az elvirágzott bugák, akkor is virágozni fognak, de lassabban fejlődik.

Átültetés

A kicsi bokrokat évente, a nagyobbakat kétévente ültesd át. Maximum két mérettel nagyobb cserepet használj. A nagyon nagy leandereket elég 5 évente is átültetni. Használj lúgos, tápanyagban gazdag talajt. Vegyél hozzá B típusú vagy általános földet. A legnyagyobb növényeknél, elég, ha felszíni talajcserét alkalmazol. Viszont az ilyen óriás növényeknél érdemes gyökérmetszést is végezni. Fektesd óvatosan el a bokrot. Húzd le róla a cserepet. Szárítsd 2 napig. Késsel vagy fűrésszel vágd le róla a vastag, föld nélküli gyökeret. Ezzel 5-10 centivel is megkissebbítheted a gyökérzetet. Kezeddel lazítsd fel a megmaradt gyökereit, és friss földbe rakd bele egy ugyanakkora cserépbe.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?