YESSS

Készíts tökéletes kovászt, így lesz isteni a kenyér

Ha elfogyott a boltban az élesztő, de szeretnél otthon kenyeret sütni, akkor készíts magadnak kovászt otthon. Mutatjuk, mit kell tenni.

A kovászos kenyerek nagyon jó hatással vannak az emberi szervezetre, cukor és élesztő nélkül lesz kenyerünk, péksüteményünk. Elkerülhetjük a felpuffadást, nem lesz a kenyerünkben adalékanyag, és minden nagyon fontos az egészségünk szempontjából. Igaz a kovásszal készült péksütemények lassabban készülnek el, de a hosszabb folyamatnak köszönhetően egészségesebb finomságot süthetünk ennek az egyszerű alapanyagnak a segítségével. A kovászt összedobhatjuk sima lisztből is, de teljes kiőrlésű rozsliszt a legalkalmasabb hozzá.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: pixabay

Hozzávalók:

  • liszt
  • víz

Így készítsük el:

Így készítsük el:

  1. Egy nagyobb befőttes üvegbe tegyünk 30 g lisztet és 30 g vizet, keverjük össze annyira, hogy ne maradjanak benne csomók. Zárjuk le az üveget és hagyjuk pihenni 24 órán keresztül. Ne csavarjuk a tetőt rá nagyon szorosan, hogy a kovász levegőzhessen. Az erjedési folyamatoz a 24-27 fok a legideálisabb.
  2. Másnap reggel tegyünk ismét 30 g lisztet és 30 g vizet a befőttesüvegbe, keverjük össze, majd hagyjuk állni 12 órán át.
  3. A 12 óra leteltével az üvegben lévő kovász nagy részét vegyük ki és csak 30 g-ot hagyjunk benne, a többit dobjuk ki és tegyünk hozzá 60 g lisztet és 60 g vizet.
  4. Innentől kezdve minden reggel és este 12 órás eltéréssel hajtsuk végre az etetéseket. Mindig 30 g-ot hagyjunk az előző keverésből az üvegben és 60 g liszttel és ugyanannyi vízzel etessük.
  5. Folytassuk ezt 6-7 napon keresztül. Már a 3. naptól kezdve kis buborékokat láthatunk a kovászban.
  6. A 7. nap után lesz tökéletes a vad- vagy anyakovászunk, melyet a kenyér sütéshez már remekül fel tudunk használni.

Fotó: pixabay

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?