Mindenki szereti a cukkinit, te sem bírsz betelni vele. A magját majd akkor vesd el, amikor elmúlt a fagyveszély, és a talaj hőmérséklete tartósan 21-27 fok körül lesz. Ha korábban szeretnéd szüretelni, akkor vesd fólia alá. Napos helyet válassz neki. A szerves anyagokkal dús, jó vízelvezetésű földet szereti.
A munkához kedvcsinálónak 5 csodás receptet mutatunk, melyet cukkiniből, az ínyenc olaszok kedvenc zöldségéből készíthetsz el.
CUKKINIS PALACSINTA
Hozzávalók:
45dkg cukkini, reszelve
1tk só
1csésze szemes kukorica (mirelit vagy konzerv)
4 nagy tojás, felverve
½ tk szárított bazsalikom
½ tk szárított oregánó
¼ tk fokhagymapor
kóser só és frissen őrölt feketebors az ízesítéshez
½ csésze reszelt cheddar sajt
¾ csésze fehérliszt
2ek olívaolaj
Elkészítés:
Halmozd a reszelt cukkinit egy tésztaszűrőbe, és állítsd a mosogató tálcára. Finoman keverd össze a sóval, és hagyd állni 10 percig, hogy jól átjárja. Nyomd ki belőle a nedvességet. Egy tiszta konyharuha vagy egy sajtszűrő muszlin segítségével jól szárítsd ki.
Egy nagy tálban keverd össze a cukkinit, kukoricát, tojásokat, bazsalikomot, oregánót, fokhagymaport. Ízesítsd kóser sóval és őrölt fekete borssal. Végül keverd bele a sajtot.
Egy nagy serpenyőben hevíts közepes-erős fokozaton olívaolajat. A tésztából evőkanállal merj adagokat a forró olajba, és egy spatulával lapítsd le. Süsd aranybarnára az egyik oldalát (kb.2 perc), majd megfordítva süsd meg a másikat is (1-2 perc).
Frissen fogyasztva a legfinomabb.
CUKKINI ROPOGÓS
Ezek a tepsiben sütött cukkini rudacskák ropogósak, ízesek, nagyon egészségesek és ellenállhatatlanul finomak. Amikor a gorgonzolás joghurtba mártogatva szádba veszed, egészen rabja leszel ennek a könnyen elkészíthető kis rágcsának.
Előkészítés: 15 perc, sütés: 15 perc.
Hozzávalók 4 adaghoz:
Cukkini ropogós:
2 közepes cukkini
1 csésze (50g) zsemlemorzsa
¼ csésze reszelt parmezán sajt
½ tk só
½ tk füstölt pirospaprika
¼ tk őrölt fekete bors
2 nagy tojás, felverve
½ csésze (60g) finomliszt
Szósz:
½ csésze (120g) görög joghurt
¼ csésze (50g) gorgonzola sajt
¼ csésze (60g) majonéz light
2ej metélőhagyma, elmetélve
Elkészítés:
Melegítsd be a sütőt 220 fokra. Hosszában vágd ketté a cukkinit, majd vagdosd kb.13 mm széles és 10 cm hosszú rudacskákra. Nem kell meghámozni, csak kóstold meg a héját, nehogy keserű legyen.
Egy közepes tálban keverd össze a zsemlemorzsát, parmezánt, sót, paprikát, borsot. Egy másikba kerüljenek a tojások, a harmadikba pedig a liszt.
Panírozd be kis adagokban a cukkinit először a lisztbe, utána a tojásba, majd az ízesített zsemlemorzsába mártva. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, fektesd bele a bundázott cukkinikat, és told a sütőbe 15-20 percre. Süsd aranybarnára és ropogósra.
Egy konyhai robotban keverd simára a joghurtot, gorgonzolát, majonézt, metélőhagymát. Ízesítsd őrölt borssal.
A sütőből kivéve, még melegen mártogasd az isteni szószba.
CUKKINIS SUSHI
Hozzávalók:
2 közepes cukkini
12dkg sajtkrém, szobahőmérsékletű
1tk Sriracha (csípős chili) szósz
1tk citromlé
1 csésze rákhús, hosszú szeletekre vágva
½ répa, gyufaszálakra vágva
½ avokádó, kockára vágva
½ uborka, gyufaszálakra vágva
1tk pirított szezámmag
Elkészítés:
Egy zöldséghámozó segítségével mindkét cukkinit vágd vékony, hosszú szeletekre. Fektesd őket egy konyhai papírtörlővel bélelt tálcára.
Egy közepes tálban keverd össze a sajtkrémet, sriracha szószt, citromlevet.
Egy cukkiniszeletet fektess- feléd vízszintesen - egy vágódeszkára. Kend meg vékonyan a sajtkrémmel, majd halmozz a bal oldalra egy csipetnyit a rákból, répából, avokádóból, uborkából.
A bal oldalról kiindulva tekerd össze a sushit, majd folytasd a műveletet a többi cukkiniszelettel. Tálaláshoz hintsd meg szezámmaggal.
GLUTÉNMENTES TÖLTÖTT CUKKINI
Gyorsan és könnyen elkészíthető fogás vacsorára. Előkészítés: 15 perc, sütési idő: 30 perc.
Hozzávalók:
4 nagy cukkini, hosszában kettévágva, belseje kivájva, félretéve
35dkg sovány, darált marhahús
½ csésze paprika darabolva (piros, zöld, sárga, tetszés szerinti összeállításban)
½ csésze vöröshagyma, kockára vágva
1/3 csésze víz
1ek taco fűszerkeverék
½ csésze cheddar sajt, reszelve
½ csésze mascarpone vagy sajtkrém
¼ csésze vágott petrezselyemzöld
½ csésze mozzarella sajt, reszelve
1 zöldhagyma, vékonyra vágva
Elkészítés:
Egy serpenyőben, kevés olajon pirítsd meg a marhahúst, paprikát, vöröshagymát. Később, amikor már kivájtad a cukkini közepét, azt is add hozzá.
Ízesítsd a taco fűszerkeverékkel, öntsd hozzá a vizet. Keverd össze, és kis lángon párold még pár percig, míg az ízek össze nem érnek.
Egy nagy tálban jól keverd össze a párolt marhahúst, cheddart, mascarpone-t, petrezselymet.
A tölteléket kanállal adagold a kivájt cukkinikra.
Told a 205 Celsius fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Kóstold meg. Ha a cukkini még nem sült át, adj neki még 10 percet.
Vedd ki, szórd meg mozzarellával, és told vissza a sütőbe. Zárd el a hőt. 3-5 perc alatt megolvad rajta a sajt. Tálaláskor szórd meg a vágott zöldhagymával.
CUKKINI BROWNI
Omlósan puha, házi készítésű és titokban nagyon egészséges recept.
Vegán, gluténmentes, gabonamentes, tehát liszt nélküli, paleo, keto, azaz beleillik az összes ma divatos irányzatba. Elkészítés: 20 perc.
Hozzávalók 20-24 kockához:
½ csésze (100g) reszelt cukkini
1/3 csésze (80g) almaszósz vagy növényi joghurt (pl. kókuszjoghurt)
1 csésze + 2ek víz (270g)
2tk vanília kivonat
3ek (18g) lenmag
½ csésze + 2ek (115g) növényi vagy kókuszolaj
¾ csésze (65g) kakaópor
1 csésze (135g) kókuszliszt
½ tk só
½ tk sütőpor
¾ csésze cukor (vagy 150g xylitol, azaz nyírfacukor a cukormentes változathoz)
1/16 tk stevia vagy 2ek extra cukor
½ csésze apró csokoládé chips (opcionális)
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki sütőpapírral egy 22x33cm-es tepsit. Egy nagy tálban keverd össze a 6 első hozzávalót, és hagyd állni 5 percig.
Egy másik tálban alaposan keverd össze a maradék hozzávalót. Most öntsd a folyékony hozzávalókat a szárazakhoz, elegyítsd tökéletesen, majd öntsd az előkészített tepsibe.
Egy másik, tepsi méretű sütőpapír segítségével jól nyomd le, és simítsd el szépen a tésztát.
Told a sütőbe 19-20 percre, majd egy spatulával vagy egy másik sütőpapírral erőteljesen nyomtasd le.
Nem baj, ha még ne sült meg teljesen, tedd éjszakára a hűtőbe, ott majd megszilárdul.
A szeletelésével várj további 15 percet, a fogyasztásával pedig még 1 teljes napot! Megéri, mert kétszer olyan finom lesz!
Tipp
Ha műanyag késsel vágod, kevésbé morzsálódik.