RETRO RÁDIÓ

Ellenállhatatlan húsvéti finomság a répamuffin

Ellenállhatatlan húsvéti finomság a répamuffin
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2017. 04. 15. 14:00

A húsvéti asztalra való, tündéri marcipánrépával díszített desszert. Ellenállhatatlan! Az íze a híres macaronra emlékeztet.

Egyszemélyes kis húsvéti répatortácskák, sajtkrém kalappal, pekándióval. A marcipánrépák a tetején mindenkit levesznek a lábukról.

Előkészítés: 30 perc. Sütés idő: 20 perc.

HOZZÁVALÓK 12 muffinhoz:

Muffin:

  • 1 ¼ csésze (178g) finomliszt
  • ½ tk. étkezési szódabikarbóna
  • ½ tk. sütőpor
  • ¼ tk. só
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/8 tk. őrölt szerecsendió
  • 1 ½ csésze (195 g) finomra reszelt sárgarépa (kb. 4 közepes répából)
  • 2/3 csésze (140 g) kristálycukor
  • 1/3 csésze (78 g) világosbarna cukor
  • 2 nagy tojás
  • ¼ csésze (64 g) édesítés nélküli almaszósz
  • 1 tk. vanília kivonat
  • ½ csésze (120 ml) olívaolaj (vagy más, növényi olaj)
  • ¾ csésze (82 g) vágott pekándió
  • A sajtkrém kalap:

  • ½ csésze (112 g) sózatlan vaj, felpuhítva
  • 226 g krémsajt, felpuhítva
  • 3 ½ csésze (417 g) porcukor
  • ½ tk. vanília kivonat
  • Marcipánrépa:

  • 50 g marcipán (kb.1/4 csésze)
  • narancs zselé ételfesték
  •  kakaópor
  • 12 pici petrezselyem darab (vagy kaporszálacska)
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Muffin:

    1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Egy keverőtálban kavard 30 másodpercig a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót. Tedd félre. Reszeld finomra a sárgarépát. Tedd félre.

    2. Szórd a kristálycukrot és a barnacukrot egy másik, nagy keverőtálba, és keverd el. Add hozzá a tojásokat. Elektromos kézi mixerrel, lassú fordulaton verd fel 30 mp-ig, míg halványsárga színt nem kap. Keverd bele az almaszószt és a vaníliakivonatot is. Lassú, gépi keverés közben, óvatosan töltsd hozzá a növényi olajat. Amikor már szép sima, verd további 20 mp-ig.

    3. A száraz összetevők felét keverd bele. Szórd hozzá a reszelt sárgarépát is. Keverd el, majd add hozzá a maradék száraz hozzávalókat is. Elegyítsd először egy fakanállal, majd a gépi tésztakeverő segítségével készíts eldolgozott, egységes tésztát.

    4. Adagold a tésztakeveréket a sütőpapírral kibélelt muffinsütő formákba. Csak körülbelül háromnegyed részükig töltsd meg. Süsd 19-21 percig. Akkor kész, ha a beleszúrt fogpiszkálót tisztán húzod ki. Sütés után pár percig hagyd hűlni a formában. Ezután a muffinokat emeld ki a sütőmélyedésekből, és tedd rácsra a teljes kihűlésig.

    Sajtkrém:

    1. Elektromos kézimixerrel, közepes-magas fordulaton keverd simára, könnyűre a vajat a krémsajttal. Keverd bele a vaníliakivonatot.

    2. Most kapcsolj lassú fordulatra, és a porcukrot fokozatosan hozzáadagolva, verd simára.

    3. Ha a sajtkrém túl folyós, tedd pár percre a hűtőbe. A mélyhűtőből kivéve keverd át megint. Addig ismételd, míg az állaga formázhatóan kemény nem lesz. Adagolj belőle kalapkákat minden muffin tetejére. A sajtkrém kalap szélét szórd meg a vágott pekándióval.

    Marcipán répa:

    1. Színezd be a marcipánt a narancs színű ételfestékkel, és gyúrd egyenletesre.

    2. Oszd el 12 egyenlő részre, és formázd répa alakúra.

    3. Márts egy fogpiszkálót a kakaóporba. Picit rázd le róla a fölösleget, majd a poros fogpiszkálót a tésztába nyomva, rajzolj„földnyomokat” a répába. A fogpiszkálót közben forgasd meg, így természetes hatású, egyenetlen rajzolatot kapsz.

    4. A kis pálcikával fúrj lyukat minden répa tetejébe, és illeszd bele a petrezselyem szálacskákat.

    5. Nyomd a répákat óvatosan a sajtkrém tetejébe, majd légmentes dobozba zárva tedd hűtőbe.

    Fogyasztás előtt, szobahőmérsékleten hagyd kicsit felengedni.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.