tóth gabi
Létezik egészséges jeges nyalánkság, amit otthon is gyorsan elkészíthetünk? A válasz igen ezeket a recepteket érdemes kipróbálni.
Gyümölcsfagyi görögjoghurtból
Hozzávalók:
1/2 kg őszibarack, darabolva vagy áfonya lefagyasztva
2 dl natúr joghurt (vagy görög joghurt)
1 ek. citromlé
édesítő ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
Vegyük elő a lefagyasztott gyümölcsdarabokat! Egyszerűen dobjuk a hozzávalókat egy aprítóba. Keverjük legalább 5 percig, amíg teljesen homogén nem lesz. Közben kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsünk utána.
Vaníliafagyi sűrített tejből
A klasszikus fagyihoz pudingalapot kell készíteni tejből és tojásból. Ezt a folyamatot átugorhatjuk, ha sűrített tejet használunk. Fagylaltkészítővel és anélkül is finom – bár a fagyikészítő gép még puhábbá és krémesebbé varázsolja az állagát.
Hozzávalók:
1 sűrített tej
2 csésze tejszín
2 teáskanál vaníliaaroma
1/4 teáskanál só
Elkészítése:
Fagylaltkészítő gép nélkül
Öntsünk minden összetevőt egy keverőedénybe és jól keverjük össze, amíg teljesen sima nem lesz. Majd az alapot rakhatjuk is a fagyasztóba, hogy 5 órán át hűtsük. Ilyenkor kicsit keményebb lesz a fagylalt. Nem lesz olyan puha, habos az állaga, de így is megéri elkészíteni.
Fagylaltkészítővel
Ha van fagylaltkészítő gépünk, rakjuk a fagyi készítő tálját egy éjszakára a fagyasztóba! 1 nap után vegyük ki a jeges tálat. Öntsük bele a vaníliafagyi alapot és kapcsoljuk be a készüléket. Hagyjuk, hogy az utasítás szerint dolgozzon a gép. Habos és puha lesz a vaníliás-sűrített tejes-tejszín állaga 35-40 perc alatt. Kanalazzuk át a jégkrémet egy tartóba és fagyasszuk le. Jól használható egy serpenyő is. Fedjük le műanyag fóliával és 3 óráig fagyasszuk. Önmagában, de csokoládés sütihez is kiváló desszert. Csokidarabkákkal és málnával még finomabb lesz.
Kókusztejből málna jégkrém
Ha imádjuk a jégkrémet, de inkább az egészséges édességeket részesítjük előnyben, mindenképpen érdemes kipróbálni ezt az egyszerű receptet. Nincs benne hozzáadott cukor és tejtermék sem.
Hozzávalók:
30 dkg málna
3 dl kókusztej
1 teáskanál eritrit
2 teáskanál chiamag
+ ízlés szerint kókuszreszelék és citromhéj
ELKÉSZÍTÉS:
A kókusztejet és a málnát turmixoljuk össze, majd dobjuk bele a többi hozzávalót. Nem baj, ha nem teljesen homogén, de természetesen krémesre is keverhetjük. Kóstoljuk meg, ha szükséges, adhatunk még hozzá ízesítőket. Rakjuk a hűtőbe három-négy órára, hogy a chiamag jól megszívja magát! Ezután öntsük a masszát formákba és rakjuk legalább hat órára a fagyasztóba.
KERETES
A profik így eszik a fagyit
Gasztronómiával foglalkozó szakemberek szerint, egyáltalán nem mi mindegy, hogy fogunk neki egy isteni fagylalt elfogyasztásához. Lássuk, milyen apróságokra érdemes figyelni a maximális íz é élmény érdekében: