Ennél finomabb és egészségesebb csokitortát elképzelni sem lehet! Az elkészítése is rendkívül egyszerű. Nincs más teendő, mint 3 lépésben összeállítani a csupa értékes hozzávalót. 20 perc múlva már mehet is pihenni a hűtőbe. Hűlés után máris fogyasztható az ínycsiklandó, mégis egészséges édesség. A krémes, gazdag ízvilágú vegán torta még a sütőt sem kell, hogy megjárja.
HOZZÁVALÓK 8 szelethez
Alapréteg:
1 csésze nyers dió
½ csésze édesítés nélküli, nyers kókuszreszelék
1 ½ csésze magozott datolya
½ csésze édesítés nélküli kakaó por
1 csipet tengeri sópehely
Csokoládéhab töltelék:
2 csésze nyers kesudió
1 csésze zsíros kókusztej (csak a legzsírosabb jó!)
½ csésze édesítés nélküli kakaó por
1 ek instant kávé por
2 tk vanília kivonat
¼ - ½ csésze valódi juharszirup
Legfelső réteg:
227 g fekete csokoládé
2 ek krémes mogyoróvaj vagy mandulavaj
ELKÉSZÍTÉS
Kesudió áztatás: Szórd a magokat egy lábasba, önts rá vizet, hogy elfedje, és tedd rá a fedőt. Forrald nagy lángon 2 percig, majd húzd félre. Letakarva hagyd ázni minimum 30 percig, még jobb, ha marad egy éjen át. Utána szűrd le.
Bélelj ki sütőpapírral egy 20cm átmérőjű, csatos tortaformát. A konyhai robot gépben dolgozd össze a diót, kókuszreszeléket, datolyát, kakaóport, sópehelyt. Kb. 2-3 percre van szükség ahhoz, hogy finomra darált állagot kapj, és golyóvá álljon össze. Ezt a brownie szerű golyót jó szorosan nyomd az előkészített tortaforma aljába.
Csokihab: Adagold a mixerbe a már puha, száraz kesudiót, kókusztejet, kakaóport, instant kávét, vaníliakivonatot, juharszirupot. Daráld simára, krémesre. Az oldaláról időnként kapard le a felkerült anyagot. Úgy 5 perc alatt meg is van. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis juharszirupot. Az elkészült csokihabot pakold át a tortaalapra. Fedd le a tetejét egy nylon fóliával, és simítsd egyenletesre. Tedd a hűtőbe minimum 2 órára, bár még jobb, ha egy éjszakára. Amennyiben még mindig puding-szerű, told a mélyhűtőbe, míg a kívánt állagot el nem éri.
Tedd egy mikrózható tálba a csokit és a mogyoróvajat. 30-60 mp alatt megolvad a mikróban. Keverd össze, és hagyd hűlni 5 percig. Távolítsd el a kapcsos formát a tortáról. A kihűlt csokikrémet kend egyenletesen a keményre szilárdult hab tetejére. Told vissza a hűtőbe 10 percre, vagy míg felszolgálásra nem kerül.
Tippek:
Csak a legzsírosabb kókusztej jó a krémhez. Ha felnyitod a konzervet, és vizet látsz az alján, szűrd le, és csak a krémes tejet használd föl.
A csokoládé a tetején a hűtőben megkeményedik. Ha szépen vágott szeleteket szeretnél, mártsd a kést forró vízbe, töröld szárazra, és úgy használd.
A maradékot tárold a hűtőben vagy a fagyasztóban.